Testissä Pentax Optio W80

Pentax on onnistunut puristamaan uuden kameran vain 2,5 cm paksuksi, vaikka siinä on viisinkertainen optinen zoom, jonka sisällä on 11 linssiä ja kamera kestää lunta, hiekkaa ja vettä. Mutta ovatko myös kuvat huippuluokkaa?

torstai 5. marraskuuta 2009

Iskun ja vedenkestävistä kameroista on tullut varsin suosittuja ja se on tietenkin hyvä asia. Ne tekevät mahdolliseksi kuvata melkein missä vaan. Nykyiset vedenkestävät kamerat näyttävät suunnilleen tavallisilta kompaktikameroilta, joten ne sopivat myös tavallisten olosuhteiden valokuvauksiin. Tällaisissa kameroissa 28 mm:n laajakulma on hyvin tärkeä ja W80:ssa on sellainen. Veden ja lasin taittokerroin on toisenlainen kuin ilman ja lasin. Vedessä polttoväli nousee 1,33-kertaiseksi. Vedessä 35 mm:n polttoväli vastaa 47 mm normaalikuvauksessa, kun 28 mm vastaa veden alla 37 mm. Veden alla kuvataan läheltä, koska hiekka ja muut epäpuhtaudet heikentävät näkyvyyttä ja silloin tarvitaan laajakulmaa.

Iskun tai vedenkestävä W80 on vedenpitävä viiden metrin syvyyteen asti. Kamera on myös pölynkestävä ja kestää pudotuksen metrin korkeudesta. Jos kamera on pudotettu, Pentax ei enää takaa vedenpitävyyttä. Akun ja SD-kortin kansi eivät vaikuta kovin tukevilta. Kilpailijoilla ei tunnu olevan tällaista kannen ongelmaa. W80 pysyi kokeessamme kuivana, joten ongelmaa ei ollut. Yhdellä akun latauksella pitäisi saada 170 kuvaa, mutta kokeessamme pääsimme tästä vain puoleen.

Kameran ergonomia on kohtalaisen hyvä, mutta kamerasta ei saa oikein hyvää kuvausotetta. Näyttö on 2,5-tumainen ja eikä anna oikein hyvää vaikutelmaa. Kuvauksen aikana näytössä on useita symboleja ja tekstejä ja ne häiritsevät sommittelua. Kaipasimme jotain painiketta, jolla saisi esille pelkän tähtäinkuvan. Laukaisussa on noin sekunnin viive, mutta kamera toimii muuten ripeästi. Vedenpitävät säätimet toimivat paremmin kuin useimmissa muissa vedenpitävissä kameroissa. Vihreällä painikkeella kaiken saa toimimaan automaattisesti, mutta harrastajat haluavat käyttää joskus käsisäätöjä, esim. ISOja valkotasapaino-säätöjä. Kamerassa on kasvojentunnistus, mutta ei kuvanvakainta. HD-videota saa melko hyvällä 1280 x 720 pikselin tarkkuudella.

Lue loput testistä DIGI KUVA -lehdestä 09/2009

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!