Japanissa nähdään olympiakisat superformaatissa

Japanilainen TV-kanava on ensimmäisten joukossa maailmassa aloittanut 8K-lähetykset. Rio de Janeiron olympiakisojen avajais- ja päättäjäisseremoniat kuuluvat seuraavan sukupolven kuvatarkkuudella lähetettävien ohjelmien joukkoon.

tiistai 9. elokuuta 2016

TV-signaalin lähettäminen 4K-tarkkuudella on vielä nykyäänkin vaikea tehtävä, eikä 4K-lähetystä vastaanottamaan kykeneviä televisiovastaanottimia ole vielä juuri kellään.

Tämäkään tosiasia ei ole estänyt Japanin TV-yhtiötä NHK:ta ottamasta pariakin suurta teknistä edistysaskelta.

NHK on näet maailman ensimmäinen TV-yhtiö, joka välittää ohjelmaa huipputarkalla 8K-laadulla. Kyseessä on signaali, jossa on kuvadataa neljä kertaa enemmän kuin 4K-lähetyksessä ja peräti 16 kertaa enemmän kuin nykyisessä teräväpiirrossa eli Full-HD-lähetyksessä. Kyseessä on siis tulevaisuuden standardi.

8K-lähetykset tulevat yhdeltä kanavalta nimeltään Super Hi-Vision päivittäin kello 10–17, ja kanavan tarjonta koostuu kisalähetyksen lisäksi myös muista ohjelmista.

Näkyy vain Japanissa

TV-lähetykset näkyvät 8K-tarkkuudella vain Japanissa, jossa NHK näyttää nämä lähetykset julkisilla paikoilla.

Siellä nähdään olympialaisten päättäjäiset superterävänä, ja lisäksi TV-yhtiö on pystyttänyt 8K-jättinäytön itse kisakaupunki Rio de Janeiroon.

TV-yhtiön voimannäyte ei kuitenkaan ole merkki siitä, että 8K-lähetyksistä päästäisiin lähiaikoina nauttimaan kotisohvilla, vaan sen tarkoituksena on osoittaa olevansa teknisen kehityksen etujoukoissa.

NHK on tottunut kulkemaan kärjessä

NHK:n tempaus ei ole yllätys siinä mielessä, että yhtiö on ollut teknologinen edelläkävijä jo pitkään.

Sen ensimmäiset HD- eli teräväpiirtolähetykset nähtiin jo 1980-luvulla eli vajaat 20 vuotta ennen kuin tekniikasta tuli yleinen standardi maailmassa. Nyt NHK on mukana kehittelemässä kuvakennoa, joka pystyy tallentamaan 8K-laatua 120 kuvan sekuntinopeudella.

Kameramarkkinoilla ylipäätään ollaan pikkuhiljaa siirtymässä 4K:ta suurempiin videoresoluutioihin. Olemme kuulleet esim. huhuja, joiden mukaan uuden GH5:n, jonka Panasonic mahdollisesti esittelee syyskuussa Kölnin Photokina-messuilla, resoluutio olisi peräti 6K eikä nykyään jo tavanomainen 4K.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!