Iphone tallentaa videota
© Shutterstock

Parhaat ohjelmat videonleikkaukseen

Haluaisitko tehdä videoistasi kiinnostavampia, muttet osaa muokata niitä? Tässä muutamia vinkkejä sinulle sopivista videonmuokkausohjelmista.

sunnuntai 7. huhtikuuta 2019 teksti Jeppe Vestergaard Jensen

Nykyisin on useimmilla meistä taskussaan työkalu, jolla saa teknisesti melko tasokkaita videoita – kännykkä tai järjestelmäkamera.

Mutta tekninen laatu ja vakaa käsi eivät vielä tee videosta kiinnostavaa. Leikkaamalla videoista saa mielenkiintoisia kokonaisuuksia, joissa keskeinen sisältö on tuotu tiiviisti esiin ja löysät poistettu.

Videoiden leikkaamiseen on olemassa monenlaisia ohjelmia aina ilmaisista karvalakkiohjelmista ammattilaisten käyttämiin ohjelmistoihin. 

macbook videonleikkaus
© Shutterstock

Videonleikkausta vasta-alkajalle

Olipa kyseessä Mac- tai Windows-tietokone, on siinä aina valmiiksi jokin videoleikkuri. Niitä on yleensä helppo ja mukava käyttää.

Niiden heikkoutena on yksinkertaisuus ja toimintojen vähäisyys, joten ne eivät sovellu vaativaan työskentelyyn.

Windows Movie Maker

Movie Maker on vakiona kaikissa Windows-koneissa. Ohjelma sisältää videon leikkaamisessa tarvittavat perustyökalut ja toiminnot.

Movie Maker sopii sen puolesta juuri aloittelijalle, joka haluaa leikellä joitain sekunteja otoksiensa alusta, lopusta tai keskeltä. 

Sillä voidaan myös yhdistellä yksittäisiä leikkeitä yhdeksi videokokonaisuudeksi.

Apple iMovie

Apple iMovie on ladattavissa ilmaiseksi kaikkiin Mac-koneisiin. Se on erittäin yksikertainen ja helppokäyttöinen videomuokkausohjelma.

IMovien etuna on se, että se on ikään kuin ammattimaisen Final Cut Pro X -ohjelman pikkuveli. Tällä ohjelmalla voi siis olla hyvä aloittaa videoiden käsittely, jos tarkoituksena on edetä pitemmälle samalla tietokoneella.

Apple iMovie on erityisen havainnollinen, helppokäyttöinen ja siinä on kuitenkin useita toimintoja, joilla videoita voidaan elävöittää.

> Näin tehdään liikkuvaa kuvaa Photoshopilla

Videoeditointia edistyneemmille

Oletko kyllästynyt aloittelijoille suunnattuihin leluihin? 

Videoeditointiin on olemassa ilmaisia ohjelmia, jotka tyydyttävät useimpien harrastajien tarpeet.

Shotcut

Shotcut on maksuton, harrastajille suunnattu videoleikkuri. Uuteen videonmuokkausohjelmaan tutustuminen on aina melkoinen kynnys, eikä Shotcut tee poikkeusta tässä.

Ohjelma tarjoaa kuitenkin runsaasti mahdollisuuksia edistykselliseen videonmuokkaukseen, ja sillä on suhteellisen helppo lisätä uusia video- ja ääniraitoja videoprojektiin.

Lisäksi Shotcut on kuitenkin vielä suhteellisen pieni ohjelma, jonka oppii melko pian ja voi siirtyä eteenpäin sitä mukaa kun taidot karttuvat. 

 Lightworks

Lightworks on myös ilmaisohjelma, jonka ovat kehitelleet ammattilaiset. Se on siis hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat jatkuvasti oppia uutta videon leikkaamisesta.

Ohjelman avulla voidaan luoda pitkälle kehittyneitä tehosteita sekä muokata ääntä monin tavoin. Ohjelmassa on myös monia pikanäppäinkomentoja, jotka nopeuttavat työskentelyä.

Lightworksin ilmaisversio on mainio tapa tutustua ohjelmaan, mutta jos innostut kunnolla, voit hankkia maksullisen version, josta löytyy lisää herkkuja.

> Vinkkejä videointiin järjestelmäkameroilla löytyy täältä

videonleikkausohjelma

Videonleikkaus on melkoinen palapeli – varsinkin, kun video- ja ääniraitoja kertyy useita. Silloin ohjelmalta kysytään käyttömukavuutta.

© Shutterstock

Videoleikkureita edistyneille

Videoleikkauksen ammattilaiset vannovat yleensä yhden ohjelman nimiin, joka täyttää heidän vaatimuksensa. Kyse on toki myös makuasioista ja tottumuksesta.

Tässä kaksi ohjelmaa, joilla voi leikata vaikka TV-ohjelmia tai Hollywood-elokuvan – taikka mainion kotivideon kaikkine tehosteineen ja temppuineen.

Adobe Premiere Pro CC

Adoben videoeditori Premiere Pro CC on täynnä erilaisia mahdollisuuksia. Sitä käyttävät monet ammattilaiset, koska se tukee monia tiedostomuotoja sekä täyttää muutkin ammattilaisten toiveet ja tarpeet.

Premiere Pro CC:tä emme suosittele aloittelijoille. 

Ohjelmassa on nimittäin niin paljon oppimista, että sen käytöstä koituu vasta-aluksi lähinnä päänvaivaa, ja hintaakin on 37,19 euroa kuussa. Jos haluat investoida ja panostaa tähän ohjelmaan, sinun on oltava jo melko pitkällä videoeditoinnissa. Sama koskee kuvankäsittelyä: opi ensin perusasiat ja sitten vasta siirry vaikeisiin ohjelmiin. 

Final Cut Pro X

Applella on myös oma ammattitason videonleikkausohjelma. Final Cut Pro X on kuin hyvin pitkälle jalostettu versio Apple iMoviesta. Sitä voivat käyttää melkolailla aloittelevatkin videonleikkaajat, koska esim. leikkeitä on helppo siirrellä hiiren avulla.

Aikajana on melko helposti hallittavissa, koska leikkeet automaattisesti järjestyvät ja sujahtavat muiden leikkeiden sekaan, jos halutaan esim. laittaa videopätkä kahden leikkeen väliin aikajanalla.

Samoin kuin Adoben ohjelmien kohdalla, on myös Final Cutissa hurjasti oppimista ja muistamnista. Kannattaa myös muistaa, että Final Cut Pro X maksaa 329 euroa Applen App Storessa. Lisäksi ammattilaistason videonleikkausohjelmat vaativat tilaa ja suorituskykyä tietokoneelta.

> Etunurkassa on videokurssi käsin tarkentamisesta. Se löytyy täältä (vain tilaajille).

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!