Lightroom-kuvake.

Adobe Systems on kehittänyt Lightroom-ohjelman, joka toimii Mac OS X- ja Microsoft Windows -käyttöjärjestelmissä. 

© Shutterstock

5 hyvää syytä käyttää Lightroomia

Lightroomin käyttöön on monia hyviä syitä, kun halutaan järjestellä tai muokata valokuvia. Esittelemme lähemmin viisi parasta ominaisuutta, joiden ansiosta kuvankäsittelyohjelma on ihanteellinen sekä harrastajille että ammattilaisille.

keskiviikko 5. elokuuta 2020 teksti C. Trant PH

1. Lightroom tekee kuvien arkistoinnin tehokkaaksi

Lightroom auttaa tuomaan ja järjestämään kuvat ja halutut kuvat on helppo löytää myöhemminkin. Ohjelma tarjoaa kuvankäsittelyn lisäksi kuvien mainiot ja selvät hallintatoiminnot.

Lightroom mahdollista kuvien luokittelun omien tarpeiden mukaan. Valokuvia voi hakea esimerkiksi kuvauspaikan tai ISO-arvon mukaan ja vaikkapa kaikki maisemakuvat löytyvät vaivatta.

Lightroomilla kuvat voi luokitella omien toiveiden mukaan tai käyttää valmiiksi määriteltyjä luokkia.

Lightroom tietokoneessa

Lightroom sopii mainiosti kuvien järjestämiseen ja tietysti myös kuvien muokkaamiseen. 

© Shutterstock

2. Lightroom pitää alkuperäiset kuvat muuttumattomina

Toisin kuin esimerkiksi Photoshop-ohjelma, Lightroom ei tee muutoksia alkuperäisiin valokuviin. Kuvia käsitellään alkuperäisiä tuhoamatta, eikä alkuperäistä kuvaa korvata muokatulla kuvalla.

Lightoom tallentaa kaikki muutokset hakemistoon, mutta se tallentaa muutostiedot tekstinä, Menetelmä on nerokas, koska vie hyvin vähän tilaa kovalevyltä. Kaikkia tehtyjä muutoksia voi seurata vaihe vaiheelta

3. Lightroomin hakutoiminto on älykkäämpi

Lightroomin tietokannassa on kaikkien tuotujen valokuvien metatiedot. Sen ansiosta on helppo löytää juuri halutut kuvat nopeasti ja tarkasti

Kuvia voi hakea mm. kameran asetusten, kuten himmenninaukon tai ISO-arvon mukaan. Myös objektiivin tiedot tallentuvat. Jos muistaa ottaneensa kuvan tietyllä objektiivilla, ohjelma osaa hakea kuvia myös tällä tiedolla. 

Lightroom puhelimessa

Lightroomin saa myös matkapuhelimeen, joten kuvia on helppo säätää liikkeellä ollessa.

© Shutterstock

4. Lightroom sopii yhteen muiden ohjelmien kanssa

Lightroom toimii myös hyvin muiden kuvankäsittelyohjelmien ja laajennusten kanssa.

Tästä on iloa mm. silloin, kun halutaan säätää kuvat mustavalkoisiksi vaikka Silver Efex Pro -laajennuksella tai jos halutaan maisemakuviin Orton-efekti Luminar-ohjelmalla.

Kummassakin tapauksessa kuvat voi järjestellä Lightroomilla ja muokata kuvaa toisen ohjelman laajennuksia hyödyntäen.

Lightroom ja Photoshop on suunniteltu toimimaan yhdessä. Kaksi ohjelmaa täydentävät toisiaan ja kuvaa voi muokata kummankin ohjelman sopivimmilla toiminnoilla.

Photoshopilla voi poistaa esimerkiksi elementtejä tai yhdistää kaksi kuvaa yhdeksi. Sen jälkeen kuvaa voi säätää Lightroomin laajaa tehostevalikoimaa käyttäen halutun värin ja valaistuksen saamiseksi.

5. Lightroom on suosittu

Pelkän suosion vuoksi ei välttämättä kannata siirtyä uuden ohjelman käyttöön. Suosion ansiosta ohjelman käyttöön saa kuitenkin helposti neuvoja esimerkiksi valmistan nettisivuilta, käyttäjien sivuilta ja YouTubesta. Myös Digikuva-lehti antaa monenlaista apua artikkeleillaan ja videoilla.

Adobe Lightroomilla saat kuvakokoelmasi täysin hallintaan ja pääset säätämään kuvat niin hienoksi kuin ne ansaitsevat. Lisätietoja, esiasetuksia ja muuta opastusta saat täältä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!