Adobe Photoshop Lightroom CC

Adobe Lightroom CC:n uusi versio on julkistettu. 

© Adobe

Adobe julkisti Lightroom CC:n uuden version äskettäin

Adobe on päivittänyt koko Creative Cloud -pakettiaan merkittävästi. Tämä tietää uusia ominaisuuksia Photoshopiin ja Lightroomiin, mutta suurinta mielenkiintoa herättävät monet uudet pilvipohjaiset mahdollisuudet, joista hyötyvät mobiilikäyttäjät.

keskiviikko 18. lokakuuta 2017 teksti P. Siersbæk

Adoben suuri, koko Creative Cloud -pakettia koskeva päivitys on valmis. Kuvankäsittely- ja raakamuunninohjelma Lightroom muuttuu ohjelmista eniten, ja uusia toimintoja on runsaasti.

Lightroom CC:n nimi on muuttunut Lightroom Classic CC:ksi. Adobe on optimoinut ohjelman suorituskykyä ja kehittänyt sen mobiiliominaisuuksia. 

Adobe Photoshop Lightroom CC

Lightroom CC:n käyttöliittymä on yksinkertainen ja havainnollinen, ja monet tutut liukusäätimet ovat yhä tallella.

© Adobe

Kaikki kuvat pilveen

Uusi nimi viitoittaa tietä innovaatiolle Creative Cloudissa, sillä Adobe on samalla esitellyt myös pilvipohjaisen version Lightroomista, joka kantaa nyt nimeä Lightroom CC.

Käytännössä tämä tarkoittaa kahta ohjelmaversiota, jotka voidaan asentaa tietokoneelle. Vanhasta tutusta Lightroomista on tullut Lightroom Classic, ja lisäksi on kokonaan uusi, pilvipohjainen Lightroom CC, joka muistuttaa paljolti Lightroom Mobilea, jota käytetään mobiililaitteissa.

Fiksua tässä uudessa Lightroom CC:ssä on se, että kaikki ohjelmaan tuodut kuvat tallentuvat pilveen ja synkronisoituvat eri laitteiden välillä automaattisesti. Niinpä kuvien varmuuskopiointi hoituu samalla kertaa, ja kuviin pääsee käsiksi missä ja milloin vain. Kuvat ovat turvassa pilvessä, kunhan ne on vain tuotu Lightroomiin.

Adobe Photoshop Lightroom CC
© Adobe

> Tilaa Digikuva ja opi kuvankäsittelyä. Saat 142-sivuisen Photoshop-kirjamme, jossa on runsaasti kuvankäsittelyohjeita Adoben ohjelmiin, ja 2 numeroa Digikuvaa hintaan 14,90. 

Kuvankäsittelyä missä vain

Uudella Lightroom CC:llä kuvia voidaan käsitellä mobiililaitteilla ja pöytätietokoneella, minkä jälkeen käsittelyssä tehtyihin muutoksiin voidaan päästä käsiksi kaikilla muillakin päätelaitteilla. 

Tämän ohella valokuvien jakaminen sosiaalisissa medioissa helpottuu huomattavasti. Uusi käyttöliittymä on yksinkertainen ja havainnollinen, ja monet vanhoista tutuista säätimistä ovat edelleen samat kuin ohjelman aiemmassa pöytäkoneversiossa. 

Alla oleva Adoben video havainnollistaa kahden Lightroom-version eroja:

Lightroom CC näyttää ohjelmaan tuodut kuvat havainnollisesti, ja kuvat voidaan järjestellä eri kansioihin halutulla tavalla. Kuvan käsitteleminen ja jakaminen esim. Facebookissa käy nopeasti.

Adobe Photoshop Lightroom CC

Kuvia voidaan tarkastella helposti, koska ne näkyvät suurikokoisina.

© Adobe

Myös Photoshop uudistui

Photoshop CC on niin ikään saanut uusia toimintoja. Lightroomin tapaan Camera Raw -suotimella voidaan kuvaan lisätä maskeja suojaamaan haluttuja värejä ja sävyjä.

Kokonaan uutta on Learn Panel, josta löytyy oppaita kaikilla ohjelmiston tuntemilla kielillä. Oppimispaneeli esittelee käyttäjilleen ohjelman työkaluja ja niiden sijainteja, ja kukin työkalu esitellään visuaalisella tavalla, Adobesta kerrotaan.

Kynätyökalun eli Pen Toolin rinnalle on tullut uusi Curvature Pen Tool, joka helpottaa kaarevien merkintöjen tekemistä. Uudesta Brush Panel -nimisestä paneelista löytyy kansioita sivellinten järjestämiseen, ja entistä kehittyneempi esikatselu havainnollistaa sivellinten vetojen vaikutusta.

Photoshop tunnistaa myös 360 asteen kuvat sekä Applen uusimpien iPhone-mallien HEIF-kuvatiedostot. Creative Cloud -päivityksen myötä Adobe tarjoaa asiakkailleen entistä useammanlaisia paketteja tarpeiden ja maksuhalukkuuden mukaan. Voit tutustua uudistuksiin eri vaihtoehtoihin täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!