Apple Final Cut Studio 3.0

Apple Final Cut Studio 3.0

Jos on editoinut videoita Adoben Premiere Pro -ohjelmalla, Applen Final Cut Studio on mielenkiintoinen kokemus. Kokonaisuus toimii niin sujuvasti, että mikään ei häiritse käyttäjän keskittymistä editointiin.

tiistai 18. toukokuuta 2010

Jos on editoinut videoita Adoben Premiere Pro -ohjelmalla, Applen Final Cut Studio on mielenkiintoinen kokemus. Kokonaisuus toimii niin sujuvasti, että mikään ei häiritse käyttäjän keskittymistä editointiin.

Final Cut Studio on monipuolinen ohjelmapaketti, jossa on kuusi ohjelmaa. Keskeinen on Final Cut Pro 7, jolla editoidaan otokset valmiiksi videoksi. Se on samantyypinen ohjelma kuin Adobe Premiere Pro CS4.

Editointiohjelman lisäksi paketissa on viisi muuta ohjelmaa. Niistä Color 1.5 on väriensäätöohjelma, Motion 4:llä lisätään videoon erilaisia tehosteita. Soundtrack Pro 3 -ohjelmalla muokataan videon ääniä, Compressor 3.5 muuntaa videon haluttuun formaattiin ja DVD Studio Pro 4:llä tallennetaan lopputulos dvd-levylle. Jos on tottunut editoimaan videoita Adoben Premiere Pro -ohjelmalla, Final Cut Pro tuntuu heti kotoiselta työympäristöltä. Siinä on aikajana, näyttö ja ikkunat tehosteille, tiedostoille ja leikkeille. Muuten ohjelmat ovat sen verran erilaisia, että Final Cut Pron englanninkielisen ohjekirjan selailu on tarpeen.

Ei turhaa odottelua

Final Cut Pro vaatii kohtalaisen tehokkaan tietokoneen. Kokeilimme sitä MacBook Pro -kannettavassa, jossa on 4 gigatavun muisti ja Intelin 2,53 gigahertsin Core Duo -prosessori. Tällöin piti käyttää esikatselussa alhaisinta tarkkuutta, jonka laatu on kuitenkin oikein hyvä. Tällöin ohjelma toimi käytännöllisesti katsoen ilman viiveitä.

Yksi nykyisen version uusita ominaisuuksista on se, että otosten toistonopeutta voi säätää yhden ruudun tarkkuudella. Kun editointityö on tehty, lopputulos voidaan siirtää Color 1.5 -ohjelmaan, jonka avulla on erittäin helppoa säätää värejä, valoisuutta ja kontrastia sekä käyttää erilaisia tehostesuodattimia. Myös Soundtrack Pro -äänenmuokkausohjelman käytettävyys on huippuluokkaa. Sen avulla voi esimerkiksi lisätä videoon äänitehosteita ja poistaa kohinaa.

Tehosteet, tekstit, logot ja liikkuvat elementit lisätään pakettiin kuuluvalla Motion 4 -ohjelmalla. Sen ominaisuuksien kanssa leikkiessä vierähtää helposti tunti jos toinenkin, mutta onneksi ohjelmassa on myös valmiita malleja, joiden avulla videon käsittely sujuu nopeasti. Teksteihin ja muihin elementteihin voi liittää esimerkiksi liekkejä, savua ja pölyä. Siirtyminen paketin ohjelmien välillä on helppoa, ja Windows-tietokoneeseen tottunut käyttäjä saa ihmetellä sitä, miten hyvin voi keskittyä varsinaiseen editointiin, kun ei tarvitse tuskailla takkuilevien ohjelmien kanssa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!