Capture One 4

Raw-muunnosohjelman tuorein versio on tehokkaimmillaan yksityiskohtien käsittelyssä. Värien säätömahdollisuudet ovat valitettavan niukat.

torstai 5. kesäkuuta 2008

Raw-muunnosohjelman tuorein versio on tehokkaimmillaan yksityiskohtien käsittelyssä. Värien säätömahdollisuudet ovat valitettavan niukat.

Raw-kuvien käsittelyyn tarkoitettujen ohjelmien kehitys on viime aikoina ollut nopeata. Myös tanskalainen Phase One on julkaissut uuden version vaativille harrastajille suunnatusta ohjelmistostaan.

Capture One 4:n uusia ominaisuuksia ovat muun muassa varjoalueiden sekä huippuvalokohtien paranteluun tarkoitetut toiminnot. Lisäksi käsiteltävästä kuvasta voidaan luoda useita versioita rinnakkain vertailtavaksi.

Käyttöliittymää on kohennettu työnkulun kannalta loogisemmaksi. Käsittelyvaiheet tuonnista tallennukseen sujuvat entistä selkeämmin.

Phase Onen aiempien ohjelmien tavoin myös tuoreimmalla versiolla on mahdollista muokata kuvista esiin hienoimmatkin saatavilla olevat yksityiskohdat. Etenkin terävyyssäädöt ovat vaikutuksiltaan selvästi tehokkaammat kuin esimerkiksi Adoben Camera Raw- ja Lightroom -ohjelmien vastaavat toiminnot.

Capture One 4 pystyy myös poimimaan tummiksi jääneiden varjoalueiden yksityiskohdat kilpailijoitaan paremmin. Puhki palaneitten huippuvalojen korjailussa ohjelma jää Adobesta jälkeen, sillä Capture Onen Highlight-säädöt vaikuttavat liian voimakkaasti koko kuvan sävyihin.

Puutteelliset värisäädöt

Raw-muodossa tallennettujen kuvien muuntaminen ei ole täysin tarkkaa tiedettä. Etenkin värien käsittelyssä eri muunnosohjelmilla on kullakin omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Capture One ei selviytynyt täysin tyydyttävästi keväisen vihreästä värimaailmasta, sillä esimerkiksi ruoho toistui liian tummana. Adoben ohjelmille ongelmalliset oranssit sävyt toistuivat sen sijaan moitteettomasti.

Sisäkuvien ihonsävyt eivät aina osuneet kohdalleen. Kuvista tuli useimmiten tummempia ja kontrastikkaampia kuin muilla ohjelmilla. Capture Onen pahimmaksi puutteeksi osoittautuivat yksittäisten värien rajalliset säätömahdollisuudet.

Väritasapainon muokkaaminen yleisellä tasolla ei riitä kaikissa tilanteissa. Ohjelman mukana toimitettavat kamerakohtaiset profiilit eivät myöskään parantaneet tuloksia merkittävästi.

Ohjelman perustoiminnot Levels- ja Curves-asetuksineen ovat sinänsä asialliset. Kuvan muuttaminen mustavalkoiseksi onnistuu vain poistamalla värit Saturation-säädön avulla.

Ohjelman uutuutena on mahdollisuus tehdä kuvasta useita kopioita ja vertailla eri asetusten vaikutuksia rinnakkain. Yksittäiselle kuvalle tehdyt säädöt voidaan kopioida ja toistaa muilla kuvilla.

Kuvien järjestely onnistuu muun muassa nimen, ISO-lukeman ja päivämäärän mukaan. Ominaisuudet eivät kuitenkaan riitä laajaan arkistointiin Lightroomin tai Aperturen tavoin.

DiGI KUVA 9:2008

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!