GIMP on ilmainen kuvankäsittelyohjelma, jonka avulla voidaan pehmentää kohinaa, luoda kollaaseja ja julisteita, korjata värejä sekä käyttää siveltimiä ja liukumia.
Ohjelma tarjoaa edistyneitä työkaluja valokuvien muokkaukseen ja kuvankäsittelyyn. Se toimii PC-, Mac- ja Linux-tietokoneissa, ja sen käyttö on täysin ilmaista.
GIMP voi monesti olla hyvä vaihtoehto kehittyneille mutta myös melko kalliille Adobe-ohjelmille, sillä se tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia valokuvien muokkaukseen ja kuvankäsittelyyn.
Joissakin kohdissa GIMP eroaa kuitenkin muista kuvankäsittelyohjelmista. Kerromme tässä artikkelissa, mitä ohjelman toiminnasta ja käytöstä on syytä tietää.
Kuka on kehittänyt GIMPin?
GIMPin ovat kehittäneet Spencer Kimball ja Peter Mattis osana opintojaan Kalifornian Berkeley-yliopistossa. Ohjelman nimenä oli alun perin Image Manipulation Program, mutta sitä jatkettiin muotoon General Image Manipulation Program, jotta sen lyhenne viittaisi Pulp Fiction -elokuvassa esiintyvään the gimp -hahmoon. Myöhemmin, kun GIMPistä tuli osa GNU:ta, Linuxin maksutonta ohjelmistokokoelmaa, nimeksi tuli GNU Image Manipulation Program.
GIMP julkaistiin vuonna 1996, ja se keräsi nopeasti uskollisen kehittäjäkunnan, joka auttoi ohjelman parantamisessa ja uusien toimintojen lisäämisessä. Nykyisin GIMPillä on siis lukuisia kehittäjiä, jotka muodostavat yhdessä GIMP Development Teamin eli GIMPin kehitystiimin.
Miten GIMP toimii?
GIMPissä on valtavasti erilaisia toimintoja, ja sitä voidaan käyttää monenlaiseen kuvanmuokkaukseen ja -käsittelyyn. Se toimii myös yksinkertaisena piirustus- ja animaatio-ohjelmana.
Käyttö eroaa hieman Adoben suosituista muokkausohjelmista. Jotkut pitävät GIMPiä vaikeampana käyttää kuin Adoben vastaavia ohjelmia, mutta tämä on ennen kaikkea tottumiskysymys.

Miten pääsen alkuun GIMP:n käytössä?
Aloita avaamalla muokattava kuva kiintolevyltä. GIMPillä voidaan tehdä perinteistä valokuvien muokkausta säätämällä värejä, kontrastia, huippuvalokohtia ym., minkä lisäksi siinä voidaan käyttää tasoja, retusoida ja tehdä luovaa kuvankäsittelyä.
Lisäksi ohjelmassa on mahdollista muokata tai muuntaa lukuisia kuvia kerralla.
GIMPiin voidaan lisätä toimintoja tarpeen mukaan laajasta liitännäisten valikoimasta, joka sisältää kaikkea suodattimista edistyneisiin tiedostojen dekoodauksiin. Koska kyseessä on avoimen lähdekoodin ohjelma, GIMPiä voidaan myös laajentaa lisäämällä komentosarjoja ohjelman lähdekoodiin.

Voiko GIMPissä muokata raakatiedostoja?
GIMPissä ei voi suoraan muokata raakatiedostoja. Tiedostot on muunnettava etukäteen, jotta niitä voidaan käyttää ohjelmassa. Tämä voidaan tehdä raakamuunnosohjelmalla. Kameravalmistajat tarjoavat usein ilmaisen raakamuunnosohjelman, joka sopii kameran käyttämälle raakatiedostotyypille.
Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää maksutonta UFRAW-ohjelmaa. Sitä voidaan käyttää itsenäisenä ohjelmana tai se voidaan integroida GIMPiin liitännäisenä, joka avaa raakatiedostot ponnahdusikkunassa suoraan ohjelmassa. Lataa UFRAW täältä.

Onko GIMP yhtä hyvä kuin Photoshop?
GIMPillä on tiettyjä rajoituksia Photoshopiin verrattuna. Se ei tue yhtä monia tiedostomuotoja ja värijärjestelmiä. Esimerkiksi CMYK:lle ei ole tukea, joten ohjelma ei ole ihanteellinen tulostustehtäviin.
GIMPiin on myös saatavilla vähemmän liitännäisiä kuin Photoshopiin, eikä GIMP toimi yhtä sujuvasti muokattaessa suuria kuvia, joissa on useita tasoja.
GIMPin voi kuitenkin mukauttaa omien mieltymysten mukaiseksi.
Miten GIMPin voi hankkia?
GIMP on täysin ilmainen ilman aikarajoituksia tai mainoksia. Ohjelman saa lataamalla pysyvästi omaksi. Lataa GIMP täältä.
GIMP on saatavilla kaikkiin suuriin käyttöjärjestelmiin, Windowsiin, Maciin ja Linuxiin. Mobiililaitteille tarkoitettu XGimp-sovellus on ladattavissa iPhone- ja Android-puhelimiin.