Kontrastin loiventaminen Photoshopilla

Voimakkaassa auringonpaisteessa kuvauskohteen kontrastit kasvavat merkittävästi, joten varjossa ja suorassa auringonvalossa olevien alueiden väillä on suuria eroja. Onneksi asian voi korjata Photoshop Elementsin avulla.

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Photoshop Elementsillä voidaan löytää huomattavan paljon sävyjä valokuvan tummimmista ja vaaleimmista kohdista. Esittelemme kolme tapaa korjata valoisuus ja kova kontrasti.

Helppo tapa Avaa ohjelmasta Expert-osio. Valitse Enhance, Adjust Lighting ja Shadows/Highlights.... Ohjelma valaisee varjoja ja himmentää huippuvalokohtia oletuksenomaisesti, mutta säädä ne itse kuntoon kuvan mukaan. Napsauta OK, kun olet valmis.

Perusteellinen tapa Muut menetelmät tekevät ikäviä valoreunuksia tummien ja vaaleiden alueiden rajakohtiin, mutta tällä menetelmällä ne voidaan välttää. Avaa kuva ja Expert-osio. Kopioi taustataso näppäinkomennolla Ctrl + J. Paina Ctrl + Shift + U, niin tasosta tulee mustavalkoinen. Sitten tee siitä negatiivi komennolla Ctrl + I. Katso, että tasopaletti on avoinna; jos ei ole, niin paina Layers-painiketta oikeasta alareunasta. Valitse paletin alasvetovalikosta sekoitustilaksi Overlay. Nyt varjot vaalenevat ja huippuvalokohdat tummenevat huomattavasti. Lievennä säädön vaikutusta alasvetovalikon viereisellä Opacity-säädöllä. Yhdistä tasot komennolla Layer ja Flatten Image.

Raaka tapa Raakakuvamuunnin on paras lähtökohta tässäkin asiassa. Jos kuva on olemassa raw-muodossa ja se avataan Elementsissä, se avautuu automaattisesti raakakuvamuuntimessa, jossa voi toki avata myös tavallisen jpeg-kuvan. Tämä tehdään komennoilla File ja Open As.... Find, ja merkkaamalla jpeg-kuva sekä valitsemalla Open As -kohdasta ohjelmaksi Camera Raw. Avaa nyt kuva. Vedä liukusaatimiä Shadows ja Blacks oikealle sekä Highlights- ja Whites-säätimiä vasemmalle sopiva määrä. Avaa kuva itse Elementsissä komennolla Open Image.

Riippumatta käyttämästäsi menetelmästä kuva tallennetaan komennoilla File ja Save As.... Jutussa kerrotaan myös, millä tavoin jyrkkää kontrastia voi auringonpaisteessa välttää jo kuvausvaiheessa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!