Adobe Photoshop Lightroom 2

Adobe Photoshop Lightroom 2

Kun Apple oli julkaissut Aperturesta kakkosversion, Adoben vastausta ei tarvinnut kauan odottaa. Lightroom 2:ssa on runsaa sti uusia, val okuvaa jan ka nnal ta kiinnostavia ominaisuuksia. Kokeilimme, ovatko uudet piirteet hyödyllisiä.

torstai 2. lokakuuta 2008

Adoben mukaan Lightroom on nimenomaan valokuvaajien tarpeita ajatellen suunniteltu ohjelma. Kun olemme nyt kokeilleet ohjelman uutta kakkosversiota, voimme todeta, että valmistajan lupauksille on katetta. Uudessa versiossa on runsaasti uusia, tehokkaita työkaluja, ja monia edellisestä versiosta tuttuja työkaluja on parannettu.

Lightroom 2:n ehkä kiinnostavin uusi ominaisuus on kuvan valitun alueen säätäminen uudella Adjustment Brush -siveltimellä. Maalataan siveltimellä säädettäville alueilla ja valitaan säädön tyyppi. Tällä tavoin voi säätää esimerkiksi kontrastia, värikylläisyyttä ja terävyyttä.

Oheisessa kuvassa ihoa on pehmennetty negatiivisella Clarity-säädöllä. Silmien valkoista on vaalennettu ja huulien punaa voimistettu.

Alueen voi myös sävyttää tietyllä värillä. Uusi ominaisuus on myös Auto Mask, jolla voi rajata maskin tietyille värialueille. Toiminto muistuttaa hiukan Color Replacement Tool-työkalua. Sen avulla voi helposti muuttaa kuvan eri osien väriä vaikuttamatta kuvan muihin osiin. Siveltimen kokoa voi säätää sekä valita, onko siveltimen reuna pehmeä vai terävä. Käyttäjä voi myös poistaa osia maskista.

Adjustment Brush toimii käytännössä hyvin jopa muotokuvia korjailtaessa. Sen käyttö vaatii kuitenkin jonkin verran tottumusta Photoshopin vastaavaan ominaisuuteen verrattuna.

Haku on monipuolinen. Tässä hakukriteereitä ovat hakusana Alsace, arvosana vähintään kolme tähteä ja herkkyys ISO 200 ja aukko F11.

Terävöintiä on parannettu

Kuvia käsitellessään Lightroom ei tee lainkaan muutoksia alkuperäiseen tiedostoon. Sen takia on mahdollista milloin tahansa palata alkutilanteeseen. Tässä suhteessa Lightroom on kätevämpi kuin Aperture, jossa pitää ensin tehdä muokattava kuvatie- dosto. Ohjelma saattaa kuitenkin toimia hiukan hitaasti, mikäli työskennellään Auto Mask-tilassa ja ollaan tekemässä isoon rawtiedostoon useita säätöjä.

Graduated Filter -suodatin toimii kuin liukuvärisuodatin. Sen avulla voi vaimentaa portaattomasti esimerkiksi kirkkautta tai kylläisyyttä.

Toinen käytännöllinen uusi työkalu on liukuvärisuodatin eli Graduated Filter, joka toimii samalla tavalla kuin kameraan kiinnitettävä liukuvärisuodatin. Suodattimen avulla voi esimerkiksi pienentää kontrastia tai vähentää värikylläisyyttä portaattomasti eri alueilla.

Read the rest of the article in DIGI KUVA nr. 15/2008

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!