Adobe Lightroom
© Adobe

Nämä ovat Lightroomin ja Lightroom Classicin väliset erot

Adobe tarjoaa Lightroomin käyttäjille kaksi eri työskentelyalustaa. Toisen nimi on Lightroom, ja toinen on Lightroom Classic. Tässä tiivis tietopaketti niiden keskinäisistä eroavaisuuksista.

sunnuntai 17. marraskuuta 2019 teksti Poul Siersbæk

Lightroom on helppoköyttöisempi, pilvipohjainen versio Lightroomista, kun taas Lightroom Classic on tunnetumpi ja edistyksellisempi ohjelmaversio.

Ohjelmaversion keskinäiset eriäväisyydet eivät jää kuitenkaan tähän.

Annamme nyt esittelyn siitä, mitä näillä kahdella ohjelmaversiolla voidaan tehdä ja miksi molempia – etenkin mobiiliversiota – kannattaa käyttää.

> Katso Lightroomin peruskurssi -videosarjamme.

Lightroomin käyttötarkoitus

Lightroom tabletti

Lightroom toimii tableteissa, älypuhelimissa ja tietokoneissa.

© Adobe

Lightroomin käyttöliittymä on yksinkertainen ja mukava käyttää, ja siinä on pitkälti samat säätömahdollisuudet kuin perinteisessä Lightroomissa. Tosin sellaiset olennaisuudet kuin Tone Curves ja Split Toning puuttuvat.

Lightroomissa on yleisesti ottaen hieman vähemmän värienmuokkaukseen.

Lightroom voidaan asentaa tietokoneisiin, älypuhelimiin ja tabletteihin, ja koska käyttäjä saa Creative Cloud -tilauksen myötä säilytystilaa (Adoben) pilvipalvelusta, synkronisoituvat ohjelmaan tuodut kuvat automaattisesti eli siis näkyvät ja synkronoituvat käyttäjän kaikissa laitteissa ristiin rastiin.

Tässä Lightroom on fiksu

Ohjelma on helpompi aloittaa aloittelijoille kuin Lightroom Classic, koska sillä on yksinkertaisempi rakenne ja opastustoimintoja.

Lightroomissa on myös älykäs hakutyökalu, johon voidaan kirjoittaa englanninkielisiä sanoja, joiden avulla ohjelma tunnistaa ja hakee kuvia. Jos etsit sanalla ”Dog”, tulevat esiin kuvat, joissa on koiria.

Yksi Lightroomin eduista on se, että alkuperäiset kuvat säilyvät pilvessä, joten varmuuskopioinnista ei tarvitse erikseen huolehtia. Perinteisellä ohjelmaversiolla kuvat säilötään tietokoneen muistiin, josta niiden kopiot voi erikseen tallentaa pilveen.

Kuvien ollessa pilvessä on käyttäjällä alkuperäiskuvat aina mukanaan, olipa käsillä mikä tahansa päätelaitteista, ja lisäksi niitä voi käsitellä tietokoneella Lightroom Classic -ohjelmalla.

Lue myös: Kuvankäsittelyä aloittelijoille, 6 vaihetta

Tässä Lightroom käy köykäiseksi

Lightroomissa on Classic-versioon verrattuna vähemmän tuontiin (import) liittyviä vaihtoehtoja, joiden avulla kuvia voidaan jakaa ja luokitella.

Lightroomissa ei myöskään ole tulostusmahdollisuutta, eikä sillä voi tehdä kuviin vesileimoja. Myöskin vientivaihtoehtoja (export) on vähemmän.

Punasilmäisyyden poistotoiminto puuttuu, eikä kuvia voida yhdistää panoraamoiksi ja HDR-laajasävykuviksi. Jos nuo ovat sinulle tärkeitä ominaisuuksia, kannattaa käyttää perinteistä Lightroomia eli Classic-versiota.

> Lue myös E-kirjamme Opi Lightroomin käyttöä.

Tähän pystyy Lightroom Classic

tietokone lightroom classic

Lightroom Classicissa on runsas työkaluvalikoima.

© Shutterstock

Lightroom Classic on alkuperäinen kuvankäsittelyohjelma, joka on ollut markkinoilla vuodesta 2007.

Ohjelmassa on kuvien muokkaamiseen paljon työkaluja, joilla voidaan tehdä erittäin hienostuneita muokkauksia, ja ohjelmassa varsin vähän rajoitteita.

Lightroom Classicissa on myös valokuvien näyttämiseen liittyviä toimintoja, kuten valokuvakirjojen ja valokuvagallerioiden luominen sekä kuvien jakaminen erilaisilla verkkosivustoilla, sekä kuvien tulostaminen.

Lightroom Classicissa on myös edistyksellinen lajittelujärjestelmä, jolla voi järjestää valokuvat omien mieltymysten mukaan. Lisäksi ohjelma osaa myös näyttää ja lajitella kuvia GPS-paikannuskoordinaattien perusteella.

Tässä Lightroom Classic on fiksu

Lightroom Classic tarjoaa edistyneimmät ja optimaaliset työkalut.

Voit lajitella kuviasi tarpeidesi mukaan ja runsaasti.

Lightroom Classic tarjoaa lisätyökaluja mm. tulostamiseen.

Siellä on runsaasti mahdollisuuksia hallita kuvien vientiä oikein asetuksin.

Lightroom Classic osaa yhdistää kuvia HDR-kuviksi ja panoraamoiksi.

Valitse siis Classic, jos haluat työstää alkuperäisiä kuvatiedostoja kotikoneella sekä tarvitset edistyksellisiä säätömahdollisuuksia ja mahdollisuuden jatkojalostaa kuvia Photoshopilla.

Katso tästä Lightroomia edistyneille -videokurssisarjaamme, jossa käsitellään Classic-version ominaisuuksia.

Tässä Lightroom Classic käy hankalaksi

Ohjelma on on melko vaativa aloittelijoille, koska siinä on paljon enemmän paneeleita ja työkaluja kuin Lightroomissa.

Lightroom Classicilla on myös monimutkaisempaa tehdä raakakuvatiedostoista varmuuskopioita pilvipalveluihin.

Lightroom Classicissa ei myöskään ole tekoälyyn perustuvaa hakutyökalua, jolla voidaan etsiä kuvissa näkyviä asioita, kuten Lightroomissa.

> Lue myös: 5 Lightroom-niksiä

Valitako Lightroom vai Lightroom Classic?

Suosittelemme molempia ohjelmaversioita, koska ne toimivat todella hyvin yhteen ja täydentävät toisiaan hyvin.

Adoben valokuvausjäsenyyden tilaajat voivat käyttää molempia ohjelmia. Kun Lightroom asennetaan älypuhelimen ja avataan, se alkavaa automaattisesti synkronoida kuvia tietoineen.

> Katso videosarjamme Lightroomia edistyneille.

Lightroomin asentamisen ja Adobe-tilille kirjautumisen jälkeen puhelimella otetut kuvat synkronoituvat muiden laitteiden Lightroom-ohjelmiin.

© Shutterstock

Näin Lightroom saadaan synkronisoimaan kuvat

Lataa ensin Lightroom puhelimeesi ja kirjaudu Adobe-tilillesi.

Sovelluksella voit muokata kuvia tavallisilla Lightroomin työkaluilla. Lisäksi voit ottaa kuvia ohjelman kameraosalla. Voit helposti määrittää nämä valokuvat synkronoitavaksi muiden Lightroom-versioiden kanssa.

Napsauta ohjelman yläosassa olevaa pientä pilvikuvaketta ja aseta ohjelma näin lähettämään kuvat pilveen.

Löydät nämä kuvat automaattisesti tietokoneesi Lightroomista. Voit myös löytää ne Lightroom Classicista.

Napsauta nimeäsi Lightroom Classic -sovelluksessa ohjelman vasemmassa yläkulmassa, jossa sinun on otettava Lightroom-synkronointi (Sync With Lightroom) käyttöön.

Lue myös: Parhaat ilmaisohjelmat kuvankäsittelyyn

valikko Lightroom

Kun olet napsauttanut nimeäsi Lightroom Classicissa, näet tämän valikon. Varmista, että Sync With Lightroom on käytössä.

© Digikuva

Kun synkronointi on otettu käyttöön, siirry Library-osioon, josta löydät puhelimesi nimen Folders-välilehdellä.

Kansion kuvat on jo tuotu Lightroom Classic -sovellukseen, joten voit alkaa muokata niitä heti. Sama pätee Lightroomiin.

Lue lisää Lightroomista.

Lightroomin valikko

Lightroom-kirjaston (Library) Folders-välilehdellä on puhelin (tässä sinisellä kehystetty), jonka olet rekisteröinyt Adobe-tiliisi. Alla näkyy, kuinka monta kuvaa sinulla on pilvipalvelussa.

© Digikuva

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!