Optiset pikkuvirheet kuntoon Lightroomilla

Monet objektiivit aiheittavat valokuviin kulmien tummentumista ja vääristävät horisonttia. Photoshop Lightroom korjaa tällaiset virheet helposti.

tiistai 24. toukokuuta 2016

Monet objektiivit, niin halvat kuin kalliimmatkin, saavat aikaan pieniä optisia häiriötekijöitä valokuvissa.

Näihin kuuluu vinjetointi, siis kuvan reuna-alueiden (lähinnä kulmien) tummentuma sekä horisontin vääristyminen maisemakuvissa, varsinkin laajakulmalla kuvattaessa.

Lisäksi kuviin voi ilmestyä kromaattista poikkeamaa eli magentan tai syaanin väristä kirkasta varjostumaa, jota esiintyy voimakaskontrastisissa rajakohdissa. Ilmiötä esiintyy varsinkin suurilla aukoilla otetuissa kuvissa.

Lightroom hätiin

Adobe Lightroomissa on suuri joukko automaattisia objektiiviprofiileja, joiden avulla se pystyy poistamaan optisten virheiden aiheuttamat häiriötekijät kuvista. Tätä varten Lightroom täytyy kuitenkin päivittää niin, että se tunnistaa mahdollisimman monet kameramallit ja objektiivit.

Jos ohjelma kuitenkaan ei löydä juuri sinun kamerasi tai objektiivisi profiilia, tai jos korjattavasta kuvasta puuttuvat exif-tiedot, on käsikorjaus (Manual Lens Correction) toinen vaihtoehto. Käsin korjatessasi voit itse määritellä, mitä virheitä ja minkä verran ohjelma korjaa.

Tilaajana pääset lukemaan koko jutun käsikorjausohjeineen sivun yläosassa olevan linkin kautta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!