Lightroom Classic tietokone
© Shutterstock.com

Parempia panoraamoja uudella Lightroomilla

Lightroom-päivitys tuo uusia mahdollisuuksia valokuvien yhdistelyyn ja viemiseen. Täällä kerromme ohjelman uusista ominaisuuksista.

tiistai 5. marraskuuta 2019 teksti K. Engbo

Adobe on juuri julkistanut Lightroom Classiciin Marraskuu 2019 -version, mikä mm. tekee useampien kuvaversioiden tallentamisesta entistä helpompaa.

Uuden päivityksen ansiosta voidaan viedä sama kuva kerralla monena versiona.

Jos esimerkiksi halutaan tallentaa täyden resoluution kuva tulostettavaksi ja pienempi versio sosiaalisen median resoluution, voidaan nyt valita useita esiasetuksia Export-osiosta ja tallentaa molemmat versiot kerralla.

>Lue myös: 5 Lightroom-pikakomentoa

Parempia panoraamoja

Nyt Lightroom voidaan myös asettaa automaattisesti täyttämään valkoiset alueet epätasaisten reunojen ympärillä, kun useita kuvia yhdistetään panoraamaksi.

Aiemmin asia piti hoitaa rajaamalla reunat joko käsin tai automaattirajauksen (constrain crop) avulla, mutta uuden Fill Edges -toiminnon avulla Lightroom voi nyt keinotekoisesti lisätä kuvan reunoihin ympäröivää aluetta muistuttavia alueita.

Digikuvan tilaajana voit katsoa Etururkasta videon Lightroomin päivitetyistä ominaisuuksista.

Panoraama valkoiset reunat Lightroom

Kun panoraamaa varten on koottu useita kuvia, ilmestyy reunoille valkoisia ja kaarevia alueita, jotka on syytä rajata pois.

© Digikuva
Panoraama ilman valkeita reunoja Lightroom

Lightroomin uudessa versiossa voidaan valita Fill Edges (täytä reunat), jolloin ohjelma täyttää valkoiset alueet viereisten alueiden yksityiskohdilla.

© Digikuva

Muita uutuuksia ovat mahdollisuus viedä omia esiasetuksia muiden käytettäviksi, ja lisäksi kuvia voidaan nyt etsiä kansioista ja kokoelmista (Collections) värin perusteella suodattaen.

Lightroom tukee nyt myös useiden uusien matkapuhelimien ja kameroiden kuten Sony A6100:n ja A6600:n sekä Olympus OM-D E-M5 Mark III:n raakatiedostoja.

Päivitä Lightroom uusimpaan versioon valikkokomennoilla Help ja Updates.

>Lue myös: Lightroomin kuusi heikkoutta

Lisää Lightroom-oppia Etunurkassa

Digikuvan tilaajana voit nyt helposti oppia lisää Lightroomin käyttöä.

Voit seurata kaikkia Lightroom-videokurssejamme, joissa selitämme suomeksi, kuinka ohjelmaa käytetään.

Käytössäsi on aiemmin esittelemämme kymmenosainen Lightroomin peruskurssi, jossa käydään läpi kuvien järjestelyn ja kuvankäsittelyn perustoiminnot.

Uudessa Lightroomia edistyneille -videosarjassa käsitellään ohjelman hienostuneempia ominaisuuksia. Niinikään kymmenen osan kuluessa näytämme esimerkiksi, kuinka kuvien eri osiin voidaan tehdä muutoksia vaikuttamatta muihin osiin ja miten osakuvista kootaan panoraama.

Etkö ole vielä Digikuvan tilaaja? Saat tilaajaedut sekä käyttöoikeuden Etunurkkaan ja painetun lehtemme hintaan 3,90. Tutustu tarjouksiin.

© Digikuva

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!