Lightroom ohjelmistopäivitys 8.2 helmikuu

Lightroomilta kului 30 sekuntia valokuvan yksityiskohtien "parantamiseen", ja tuloksena oli täysin musta kuva. 

© Adobe

Uusi Lightroom-päivitys on hienoinen pettymys

Lightroomia on päivitetty uudella Enhance Details -toiminnolla, jonka pitäisi parantaa raakakuvien yksityiskohtia. Parantelua kaipaa kuitenkin toiminto itse.

tiistai 12. helmikuuta 2019

Adobe on taas uudistanut Lightroom Classic CC -kuvankäsittelyohjelmaansa. Helmikuu 2019 -päivitys tuo mukanaan pari kivaa uudistusta muttei uraauurtavia parannuksia.

Tärkein uutuus on Enhance Details, joka Adoben mukaan parantaa valokuvien yksityiskohtaisuutta sekä heikentää moiréa eli aaltoilevaa, värikästä läikyntää, jota esiintyy tietyistä pintarakenteista, esim. tekstiileistä otetuissa kuvissa. 

Toiminto löytyy nyt sekä Library- että Develop-osiossa näkyvästä Photo-valikosta, ja sitä napsautettaessa tulee esiin ikkuna, jossa olevaa painiketta painamalla toiminto aloittaa työskentelynsä. 

Kuvista tuli mustia

Meillä Digikuvan toimituksessa oli melkoisia vaikeuksia uutuustoimintoa kokeillessamme. 

Kokeilimme sitä neljän kameran – Canon, Nikon, Sony ja Olympus – raakakuvatiedostoilla ja kahdella eri tietokoneella, mutta tuloksena oli joka kerta täysin musta kuva. 

Kuvan työstämiseen mustaksi ohjelma käytti tasan puoli minuuttia.

Kolmannella tietokoneella Enhance Details toimi oikein, mutta ero käsittelemättömään kuvaan oli niin pieni, ettemme nähneet sitä paljaalla silmällä, joten koko homma oli ajanhukkaa.

Sitä paitsi käsiteltyjen kuvatiedostojen koko yli kaksinkertaistui prosessin aikana. 

> Lue myös: 5 Lightroom-niksiä

Lisää tuettuja kameramalleja

Kaikesta huolimatta Lightroomin uusi versio toimii entistä nopeammin, kun kuvataan suoraan tietokoneelle, mistä käytetään englannin kielessä nimitystä tethered shooting – ainakin Nikonin kameroilla. 

Esimerkiksi uusilla Nikon Z6- ja Z7-malleilla voidaan nyt kuvata näin suoraan Lightroomiin.

Samalla voimme suositella Lightroom-päivitystä niille, joilla on Nikon A1000, Sony A 6400 tai Olympus OM-D E-M1X. 

Nämäkin mallit löytyvät nyt Camera Raw'n kanssa yhteensopivien kameroiden listalta.

Toimitus suosittelee:
100 vinkkiä ja kurssia kuvankäsittelyyn 

Oletko täysin perillä siitä, kuinka valokuvien värisävyjä tai terävyyttä hallitaan kuvankäsittelyssä? Jos et, se voisi olla syytä oppia. Digikuvalla on mistä tarjota kuvankäsittelyaiheinen kurssikirja nimeltä 100 vinkkiä ja kurssia Photoshopiin, Lightroomiin ja Elementsiin.

Kirja on tehty niin, että se sopii hyvin eritasoisille kuvankäsittelijöille aloittelijoista rutinoituneisiin tekijöihin, jotka ottavat kuvansa raakatiedostoina.

Kirjan yksityiskohtaisten, vaihe vaiheelta etenevien ohjeiden avulla onnistut käsittelemään kuvasi uudelle tasolle. Kursseissa käydään läpi eri toiminnot, säätömahdollisuudet ja tehosteet.

> Nyt saat kurssikirjan sekä kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Napsauta linkkiä ja lue lisää.

Digikuva
Digikuva

Kirjamme avulla voit saada maisemakuviisi uusia ulottuvuuksia. 

© Digikuva

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!