Adobe Photoshop CS4

Adobe Photoshop CS4

Photoshopin uudessa versiossa on paljon uusia hienoja ominaisuksia valokuvauksen ammattilaisille ja aktiivisille harrastajille. Parannuksista on käytännön hyötyä, joiden ansiosta CS4 nousee selvästi parammaksi kuin CS3.

tiistai 13. tammikuuta 2009

Adobe on luonut uuden ja mielenkiintoisen käyttöliittymän Photoshop CS4:ään, joka näyttää kyllä alkuun harmaalta ikävältäkin. Uuteen ulkoasuun ja uusiin ominaisuuksiin tottuu onneksi varsin nopeasti. Kun avaa useita kuvia samaan aikaan, ne tulevat peräkkäin välilehdille, jolloin kuvasta toiseen siirtyminen on helppoa ja esillä on normaalisti auki vain se kuva, jota ollaan käsittelemässä. Kuvat saa helposti myös Mac- ja Windows-tietokoneissa suureksi niin, ettei taustalta näy työpöytää tai toisia kuvia.

Ohjelma osaa käyttää hyödykseen tietokoneiden nopeita grafikkakortteja, joten kuvien selaaminen ja zoomaaminen on hyvin nopeaa. Zoomauksessa kuvan saa nopeasti 100 %, 50 % tai 25 %:n kokoon, jotta näytön pinta-alan voi käyttää kokonaan.

Adobe on tehnyt paljon muitakin uudistuksia. Esimerkiksi siveltimen koon näkee kuvassa selvästi ja koon säätö on selvempi, samoin siveltimen toiminnan voimakkuus. Säädöt voi tehdä kuvan päällä, jolloin työkalun sääminen sopivaksi on helppoa.

Sen lisäksi ohjelmassa on mainio Clone Stamp Tool, joka näyttää aikaisempaa selvemmin alueen, josta kopio tehdään toiseen kohtaan. CS3:ssa tämä toimi Overlay- toiminnolla, mutta työskentely oli selvästi hankalampaa. Nyt voi kloonata myös pieniä yksityiskohtia tarkasti. Ne saa helposti juuri oikeaan kohtaan.

Clone Stamp Toolilla näkee nyt etukäteen tarkasti, mistä kopionti tulee. Kohdistaminen täsmällisesti on aikaisempaa helpompaa.

Säätötasot uusittu

Säätötasoja voi tehdä helposti Adjust ments-välilehdellä. Tason voi tehdä suoraan eikä valintaikkunaa tarvitse avata ja sulkea erikseen.

Suurin uudistus on, että ohjelmalla voi säätää Lightroomin tapaan kontrastia ja värejä vetämällä hiirtä kuvan päällä. Se toimii sekä Curves- että Hue/Saturation-säädöissä ja se nopeuttaa työtä merkittävästi. Ohjelmaan on tullut uusi säätö, jolla voi hienosäätää maskeja. Sen avulla voi säätää maskin reunan terävyyden. Säädön voi tehdä myös vasta myöhemmin, kun on jo tehnyt muita säätöjä. Se toimii hyvin, mutta siinä ei ole Contract/Expand-säädön kaikkia aktivoidun alueen laajennusja supistusominaisuuksia.

Dodge- ja Burn-työkalut, joilla kuvan osia voi maalata vaaleammaksi tai tummemmaksi, ovat parantuneet merkittävästi. Ne ovat olleet aikaisemminkin ohjelmassa, mutta niitä ei ole käytetty kovin usein. Ne toimivat ennen kunnolla vain mustavalkoisia kuvia käsiteltäessä, mutta uusi Protect Tones -toiminto on taas hieno lisä värikuvien korjaamisessa. Se toimi niin tehokkaasti, ettei tasosäädön Soft Light -säätöä tarvitse enää käyttää kovinkaan usein kun haluaa saada tietyt sävyt esille kuvaan.

Dodge- ja Burn-työkalut ovat parantuneet selvästi. Halutun alueen tummuutta voi säätää helposti ja tehokkaasti maalaamalla.

Hienoja panoraamoja

Ohjelman uudella Content-Aware Scale -toiminnolla voi muuttaa kuvan nopeasti leveämmäksi tai kapeammaksi. Photoshop etsii kuvasta erilaiset alueet ja skaalaa sen mukaan. Photoshop pitää paljon yksityiskohtia sisältävät kohdat muuttumattomina ja venyttää esimerkiksi taivasta ja hiekkarantaa. Tämä toimii hyvin, mutta joskus ohjelmalle pitää näyttää säilytettävät alueet.

Content-Aware Scale -toiminnolla CS4 etsii tärkeät kohdat, joita ei muuteta, kuten veneet tässä ja muuttaa taivaan ja veden koon.

Photomerge-toimintoa on parannettu. Sillä voi yhdistää useita kuvia panoraamaksi. CS4 osaa poistaa automaattisesti vinjetoinnin ja se osaa myös säätää vierekkäisten kuvien sävyt ja värit samanlaisiksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!