Valitse sopiva harmaasuodin

Harmaasuotimella kuvattaessa voidaan käyttää normaalia pidempiä valotusaikoja. Näin esimerkiksi pilviin ja muihin hitaasti liikkuviin kohteisiinsaadaan liike-epäterävyyttä.

torstai 11. helmikuuta 2016

Monen sekunnin pituisen valotusajan käyttö ei päivänvalossa onnistu ilman harmaa- eli ND-suodinta etulinssin edessä. Tämä apuväline suodattaa kameraan menevästä valosta suuren osan pois, ja niin voidaan ottaa kuvia, joissa pilvistä tulee pehmeää massaa ja juoksevasta vedestä silkin pehmeää.

Harmaasuotimia on saatavana eri voimakkuuksilla sen mukaan, paljonko ne suodattavat valoa, ja voimakkuutta ilmaistaan eri tavoin. Jotkut valmistajat ilmaisevat, paljonko suodin vähentää valoa, esim. 4x (nelinkertaisesti), kun taas toiset ilmoittavat suotimen tiheyden, jolloin sama voimakkuus ilmaistaan 0.6 ND.

Tässä on kerrottu, paljonko mikin voimakkuus vähentää valoa ja miten se vaikuttaa suljinaikaan, jos sopiva aika on 1/125 s ilman suodinta.

  • Ilman suodinta 1/125 sekunti

  • 4x/0.6 ND 1/30 sekunti

  • 8x/0.9 ND 1/15 sekunti

  • 400x/2.7 ND 4 sekuntia

  • 1000x/3.0 ND 8 sekuntia

Nykyisin on olemassa myös pyörittämällä säädettäviä suotimia, joiden voimakkuuskerroin vaihtelee 2:n ja 1000:n välillä. Suotimien hinnat vaihtelevat noin 60 ja 600 euron välillä.

Jos kuvaa ei ole otettu harmaasuotimen avulla, voidaan vastaavan kaltainen tehoste tehdä kuvaan Photoshopin avulla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!