Kaksoisvalotus kaupunki ja kuvaaja
Kaksoisvalotus

Sulattamalla kaksi kuvaa yhteen kameralla tai kuvankäsittelyssä voidaan saada aikaan unenomaisia, mielikuvituksellisia lopputuloksia.

© Aurelien Romain // Unsplash

Sykähdyttäviä kaksoisvalotuskuvia

Kaksoivalotus on jäänne filmiajoilta, jolloin kuvaaja saattoi vahingossa ottaa kaksi päällekkäistä kuvaa. Tätä ideaa hyödyntämällä voidaan saada erikoisia kuvia taiteellisine pintarakenteineen ja siluetteineen.

keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Jos kuvaajalla on idea, joka on ikään kuin enemmän kuin valokuva muttei kuitenkaan kuvasarja, voi kannattaa kokeilla monivalotustekniikkaa. 

Se tarkoittaa kahden tai kolmenkin valokuvan yhdistämistä yhdeksi, persoonalliseksi ja usein unenomaiseksikin kuvaksi. 

Tämä onnistuu muutamalla napsautuksella, ja siinä voidaan käyttää periaatteessa kaikenlaisia kuvia. Monesti sitä käytetään tehokeinona antamaan ilmettä ja sisältöä suorastaan mitäänsanomattomalle kuvalle.

Mikä on kaksoisvalotus?

Kaksoisvalotuksella tarkoitetaan kanden kuvan yhdistämistä taikka sulauttamista toisiinsa päällekkäin.

Tekniikka on perua analogiajoilta, jolloin filmi taikka yksi ruutu valottui vahingossa kahteen kertaan, jolloin samassa valokuvassa yhdistyi kaksi kohdetta tai aihetta.

Vahinko pääsi syntymään, jos valokuvaaja unohti kelata filmirullaa eteenpäin ja otti uuden kuvan entisen päälle. Nykyajan digitaalisilla kameroilla sama lopputulos voidaan saavuttaa eri tavalla. 

Kaksoisvalotus kameralla

Monissa digitaalikameroissa on oma kaksoisvalotustoiminto, jolla kaksoisvalotuskuva syntyy helposti ja nopeasti.

Toiminnon huono puoli on se, että kuva-aiheiden valikoima ei ole erityisen suuri eikä kuvia voida muokata ennen yhdistämistä.

Toiminto löytyy mm. Canon EOS 5D Mark III:sta, Canon EOS-1D X:stä ja Canon 70D:stä, monista uudemmista Nikonin peilijärjestelmäkameroista kuten D800:sta ja D300:sta, Fuji X-Pro1:stä, Fuji X100 -sarjan kameroista, Olympus OM-D E-M5:stä sekä joistain Pentaxin malleista kuten K10D.

Lista kameroista, joissa on kaksoisvalotustoiminto, löytyy täältä. Mene alas, vasemmanpuoleiseen kenttään, jossa lukee 'Multiple Exposures'.  

Kameran kaksoisvalotustekniikalla otettu kuva

Kameralla tehty kaksoisvalotus voi näyttää tällaiselta. Tässä on kaksi puunlatvasta otettua kuvaa laitettu päällekkäin. 

© Shutterstock

Opettele ennen kuin innostut liikaa

Ennen kuin lähdet ottamaan kaksoisvalotuskuvia, kannattaa käyttää hieman aikaa perehtyäkseen toimintoon, sillä sitä käytetään hieman eri tavalla eri kameroissa.

Esimerkiksi Canon 5D Mark III:ssa on mahdollisuus sekä ottaa kaksi tai useampia päällekkäisiä valotuksia että tehdä päällekkäisvalotuksia jo aiemmin otetuista kuvista.

Muissa merkeissä rajoituksia on enemmän. Esimerkiksi Fujifilmin X100-sarjan kameroilla voidaan päällekkäisvalotus tehdä vain kahdesta perätysten otetusta kuvasta.

Tällä Etunurkan videolla kerromme, miten Canon-kamera asetetaan ottamaan kaksoisvalotuksia. Tällä videolla on vuorossa Nikon (vain tilaajille).

Kaksoisvalotus kuvankäsittelyohjelmalla

Jos kamerassa ei ole kaksoisvalotustoimintoa, voidaan asia hoitaa kuvankäsittelyohjelmilla.

Toisin kuin kameralla, voidaan kuvankäsittelyn avulla tehdä luovempia ja monimuotoisempia ratkaisuja monestakin syystä.

> Sinäkin voit kehittyä hyväksi Photoshopin, Lightroomin ja Elementsin käyttäjäksi kurssikirjamme nimeltä 100 vinkkiä ja kurssia avulla. Nyt voit saada kirjan sekä kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Napsauta linkkiä ja lue lisää.

Kaksoisvalotus Photoshop Elementsillä

Kaksoisvalotus syntyy melko helposti Photoshop Elementsillä. 

Ohjelmassa on näet oma toimintonsa juuri tähän tarpeeseen.

  1. Avaa kuva, johon haluat käyttää kyseistä tehostetta ja mene yläriville opastettuihin toimintoihin (Guided). Napsauta välilehteä Fun Edits ja valitse Double Exposure. Oikealla on kolmiaskelinen valikko, joka täytyy käydä läpi. 
  2. Valitse Crop Tool ja rajaa kuvaa niin, että pääkohde sijoittuu kuva-alan keskiosaan sekä napsauta hyväksymismerkkiä. 
  3. Napsauta sitten Quick ja merkitse pääkohde maalaamalla se. 
  4. Tämän jälkeen napsauta Refine Edge... alaosassa ja anna radius-arvoksi 20, jotta reunat peyöristyvät ja mahdolliset hiukset tulevat myös merkityiksi. Paina OK. 
  5. Napsauta sitten Import Photo ja valitse kuva, jonka haluat tehosteeksi pääkuvan päälle. Napsauta Place. 
  6. Voit säätää kuvan läpinäkyvyyttä Intensity-säätimellä. Napsauta hyväksymismerkkiä. 
  7. Voit vielä Effects-toiminnolla valita kuvaan tehosteen, jota voit säädellä Intensity-säätimellä. 
  8. Napsauta Next ja tallenna kuva komennolla Save As.
Kaksoisvalotus

Kaksoisvalotuskuvissa vain mielikuvitus on rajana. Joskus päällekkäisvalotustekniikalla saadaan aikaan fantastisia kuvia, kun taas joihinkin kuviin se ei sovi ollenkaan. 

Kaksoisvalotus Photoshopilla

Avaa ensimmäinen kuva ohjelmassa. Kopioi taso valikkokomennolla Taso, Monista taso... tai näppäinkomennolla Ctrl/Cmd + J.

Tuo nyt ohjelmaan toinen kuva ensimmäisen päälle nk. älykkäänä objektina (Smart Object). Silloin sitä voidaan suurennella ja pienennellä ilman, että kuvanlaatu kärsii.

Napsauta ylintä tasoa, jolla uusi kuva on, ja vedä äskeisen kuvan eli kopiotason alle niin, että ylimmäksi jää kopiotaso eli ensimmäinen kuva.

> Tällä Etunurkan videollanäkyy, kuinka päällekkäisvalotustehoste syntyy Photoshopilla (vain tilaajille).

Aseta sekoitustilaksi Rasteri

Napsauta tasojen päällä olevaa Normaali-vetovalikkoa. Valitse sieltä sekoitustilaksi Rasteri, jolloin kuvat sulautuvat toisiinsa.

Hyvä lopputulos vaatii hieman viimeistelyä. Esimerkiksi sen kokoa voidaan säätää komennoilla Muokkaa, Muunna ja Skaalaus sekä vetämällä kulmista.

Sitä voi myös liikutella ja kiertää kuvaa tai kääntää sen peilikuvaksi. Kun on valmista, napsauta kuvan päällä olevaa pientä hyväksymismerkkiä.

Photoshopilla käsitelty kaksoisvalotuskuva

Tällainen kaksoisvalotuskuva voidaan tehdä esim. Photoshopilla tai Photoshop Elementsillä. 

© Shutterstock

Poista turhat kohdat tasomaskeilla

Uudessa kuvassa saattaa olla elementtejä, joita et halua lopulliseen versioon, jos ne esim. peittävät tärkeitä kohtia.

Poista ne. näin: lisää tasomaski paneelin alapuolisella kuvakkeella, valitse piirtoväriksi musta ja taustaväriksi valkoinen painamalla D-näppäintä ja maalaa ylimääräiset kohdat piiloon.

Jos maalaat väärää kohtaa, paina X:ää, niin piirto- ja taustaväri vaihtavat paikkaa, ja voit maalata alueen taas takaisin.

Päästäksesi samaan kuin yläpuolella olevassa kuvassa maalaa kaupunkikuvasta pois kaikki muu paitsi kasvojen päälle tuleva alue suurella siveltimellä. 

Ota Photoshop ja Lightroom haltuun

Etunurkassa on tarjolla on monipuolista digitaalista sisältöä valokuvauksesta – esim. yli 400 videokurssia Lightroomiin ja Photoshopiin. 

Digikuvan tilaajille tarkoitettuun Etunurkkaan kirjaudutaan tilaajanumeron avulla. 

Nyt saat kuvankäsittelyaiheisen kurssikirjamme nimeltä 100 vinkkiä ja kurssia Photoshopiin, Lightroomiin ja Elementsiin sekä kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!