Bändikeikka

Valoa, ääntä ja liikettä.

© Shutterstock

10 kikkaa musiikkikeikkojen kuvaajalle

Musiikkikeikat ja konsertit pistävät valokuvaajan taidot koetukselle monella tavalla. Lue, miten tällaisista haasteista voi selvitä.

perjantai 1. huhtikuuta 2016 teksti P. Siersbæk

Kun seuraavan kerran menet konserttiin, ota kamera mukaan, niin saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla: voit nauttia musiikista samalla, kun otat tunnelmallisia ja toiminnallisia kuvia.

Konserttikuvat ovat todellinen haaste kuvaajalle, varsinkin kokemattomalle. Pimeä tila ja vilkkuvat valot vaativat mm. vakaata kättä ja oikeat kamera-asetukset. Jos olet jo kokeillut tätä kuvausgenreä, voit seuraavaksi alkaa kehittää osaamistasi.

> Lue myös: Kameran painikkeiden monet tehtävät

Bändikeikka
© Shutterstock

1. Käytä aikaa valmisteluihin

Ota ensin yhteyttä konserttipaikkaan ja varmista, että keikkaa saa ylipäätään kuvata. Selvitä samalla, salliiko esiintyjä valokuvaamisen keikallaan.

2. Ota mukaan sopiva kuvauskalusto

Käytä järjestelmäkameraa ja hyvää yleiszoomia, jonka polttoväli on kinokoon kamerassa noin 24–120 mm ja APS-C-kamerassa vastaavasti noin 18–80 mm. Tällaisella optiikalla saa hyviä ja erilaisia kuvia eri etäisyyksiltä.

3. Valitse käsisäätöohjelma

Koska kamera valottaa automaattiohjelmilla kuvat keskimäärin ns. normaalisti, kannattaa säätää valotus kokonaan käsin, jolloin kukin kuva voidaan valottaa vaihtelevassa valaistuksessa tapauskohtaisesti ja mm. vähentää valotusta, kun esimerkiksi laulajan tausta on musta.

Bändikeikka
© Shutterstock

4. Valitse aukko ja suljinaika

Jos keikkapaikka on hyvin pimeä, valitse suurin tai ainakin suurehko himmenninaukko, esim. F3,5. Sillä saat enemmän valoa ja hieman syvyysterävyyttä sekä taustan sumeaksi teleoptiikalla.

Jos bändin jäsenet ovat erityisen liikkuvaista sorttia ja haluat pysäyttää liikkeen kuvissa, säädä suljinajaksi noin 1/320 sekunti.

5. Säädä ISO-herkkyyttä lennossa

Koska valo voi vaihdella konsertin aikana hyvinkin paljon, kannattaa tämä huomioida valihtelevilla ISO-herkkyysasetuksilla.

Tällä tavalla voidaan säilyttää sama aukko ja suljinaika. Aloita herkkyydellä ISO 800 ja lisää herkkyyttä vähitellen, jos se on tarpeen.

6. Valitse sopiva valkotasapainoasetus

Lukuisat värivalot hämäävät kameran valkotasapainoa, joten säädä se käsin 2500 kelviniin automaattiasetuksen sijaan. 

Jos kuvaat raakatiedostoja, tällä ei ole suuremmin väliä, koska valkotasapaino voidaan korjata kuvankäsittelyssä.

> Lue myös: 4 syytä olla kuvaamatta automaattiasetuksilla

Bändikeikka
© Shutterstock

7. Käytä jatkuvaa automaattitarkennusta

Kuvaa jatkuvalla automaattitarkennuksella koska kuvattavat liikkuvat soittaessaan. Silloin kuvan pääkohde toistuu aina terävänä. Valitse tarkennuspiste käsin, jos mahdollista.

Telellä kuvattaessa on hyvä käyttää yksijalkaista kamerajalustaa, jos mahdollista; se minimoi tärähtämisriskin.

8. Kuvaa sarjakuvaustoimitoa käyttäen

Sarjakuvauksella voidaan kuvata monia ruutuja samasta tilanteesta ja valita parhaat kuvat jälkikäteen tietokoneella. Tällä tavoin saadaan ikuistettua oikea hetki mitä todennäköisimmin. 

Ota paljon ruutuja ja muista välillä tarkistaa tulos kameran näytöltä.

> Lue myös: Näin kamera esitarkennetaan

9. Koeta päästä lähelle esiintyjiä

Mene mahdollisimman lähelle kuvattavia. Valo osuu parhaiten sinne, ja siellä näkyvät myös kuvattavien ilmeet.

Kun muusikoita kuvataan läheltä laajakulmalla, voidaan valotusaikaa pidentää ja ISO-herkkyys pitää vastaavasti alhaisempana (kuin telellä) ja samalla saada dramaattisia kuvakulmia. Sijoitu niin, että johdot, mikrofonit ja niiden jalat eivät peitä esiintyjiä.

10. Yhtenäistä kuvailmaisu käsittelyssä

Tarinankerronnan yhtenäisyyden vuoksi kannattaa käyttää kuvissa keskenään samoja kuvankäsittelysäätöjä. Se käy helposti esim. Lightroomin esiasetusten tai kuvaprofiilien avulla. Digikuvan omat Lightroom-esiasetukset ja Photoshop-makrot löytyvät Etunurkasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!