Löydä oma kuvaustyylisi

Oman tyylin avulla saat entistä kiinnostavampia valokuvia. 

© Shutterstock

3 vinkkiä oman kuvaustyylin löytämiseen

Olet taatusti nähnyt valokuvia, jotka erottuvat omintakeisella tyylillään. Muutaman nyrkkisäännön avulla voit saada omiin kuviisi innostusta lisääviä elementtejä, ja sinusta kukaties kehkeytyy seuraava internetsensaatio.

keskiviikko 11. heinäkuuta 2018 teksti M. Schytte


Lue nämä kolme vinkkiä, niin voit löytää oman tyylisi:

1. Hae inspiraatiota muilta valokuvaajilta

Tässä asiassa ei kannata jäädä yksin, vaan innoitusta on hyvä hakea muilta.

Niin tekevät suuret taiteilijatkin, ja niin kauan kun ei kopioi tai varasta, voi vaikutteita vapaasti hakea ja tyylikeinoja lainata muilta.

Inspiraatiota voi hakea monista lähteistä, esimerkiksi kaikilla tunnetuilla ammattivalokuvaajilla on verkossa omat kotisivut. Hae inspiraatiosta myös Instagramista, sillä somessa liikkuu paljon taitavia valokuvaajia.

Mieti, millaisesta valokuvailmaisusta pidät. Hae inspiraatiota elokuvista ja muilta kuvaajilta sekä myös muista sosiaalisista medioista.

Instagramista löytyy esimerkiksi arkitehtuurikuvaaja Dirk Bakker, koirakuvaaja Theron Humphrey ja eteläafrikkalainen Darryll Jones, joka on erikoistunut Star Wars -pienoismallihahmoihin.

2. Tee kuvistasi tyylillisesti tunnistettavia

Tyylillinen tunnistettavuus on olennainen asia. Jos katsojat tunnistavat valokuvan sinun ottamaksesi kertavilkaisulla, olet jo pitkällä.

Koeta puhdistaa ilmaisuasi ottamalla useita kuvia samalla tavalla ja samoilla kameran asetuksilla sekä samalla objektiivilla.

Toiset käyttävät kuvatessaan aina samaa polttoväliä ja valotusaikaa, kun taas toiset turvautuvat salamaan riippumatta siitä, kuvaavatko he päivänvalossa vai pimeällä. Näin kuviin tulee yhtenäinen ja tunnistettava ilme.

Toiset puolestaan ottavat yhä uudestaan kuvia samantapaisista kohteista tai ympäristöistä.

Persoonallisen tyylin salaisuus voi piillä myös kuvankäsittelyssä taikka tietyn suotimen tai kuvankäsittelyn esiasetuksen käytössä. Mustavalkokuvaus on tietysti yksi tapa erottautua muista. 

Kliseisesti voisi sanoa, että rajana on mielikuvitus, ja kaikki on omissa käsissäsi.

> Lue lisää valokuvauksesta

Löydä oma kuvaustyylisi

Värit, kuvauskohde ja kuvausasetukset – on olemassa todella monia keinoja, joilla voi luoda oman valokuvaustyylin. 

© Andrés Salas // Unsplash

3. Kehitä itsevarmuutta

Kameraa kantava ihminen voi saada ihmisjoukossa aikaan sekä hyväntahtoisia että ärsyyntyneitä reaktioita.

Turistitungoksessa ihmiset yleensä odottavat, että mies saa kuvattua vaimonsa Eiffeltornin edessä. Harvempi haluaa tahallaan pilata kenenkään kuvia.

Kyse on itsevarmuudesta.

Usko itseesi ja vaikuta itsevarmalta. Yritä päästä rentoon ruumiinkieleen äläkä pelkää mennä aivan lähelle kuvauskohdetta. Hyviä kuvia ei voi ottaa, jos näyttää kävelevältä anteeksipyynnöltä.

Jos sinulla on vieras henkilö tähtäimessäsi, on hyvä pyytää häneltä ensin ensiksi kuvauslupaa. Kaikki eivät nimittäin halua tulla kuvatuiksi

Kuvattavalle, etenkin tuntemattomalle, pitää selittää, miksi ja miten haluat kuvata heitä. Tahdikkaalla lähestymisellä saa yleensä hyvää aikaan.

Salamyhkäisyys, epävarma elekieli ja kommunikaation puute ei yleensä johda hyvään lopputulokseen ihmiskuvauksessa. Salakuvat ovat oma lukunsa.

Kun alat löytää oman kuvaustyylisi, usko siihen ja pitäydy siinä.

Lue myös: 4 vinkkiä seuraaviin muotokuvauksiin 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!