5G

Lyhenne 5G tarkoittaa mobiiliverkon viidettä sukupolvea.  

© shutterstock

5G tuo mukanaan paljon uutta kuvaajille

5G korvaa lähivuosina 4G-verkon suurimmalle osalle suomalaisista, joten valokuvien ja videoiden jakaminen helpottuu ja nopeutuu.

torstai 22. lokakuuta 2020 teksti Christian Trant

5G-verkko on jatkoa 4G-tekniikkaan perustuville nykyisille langattomille dataverkoille, joita olemme käyttäneet viime vuosien ajan.

Kahden viimeisen vuoden aikana 5G-verkko on rakentunut Suomeen vauhdilla, ja nyt eri teleoperaattorien rakentamia 5G-verkkoja löytyy lähes ympäri maata useilta kymmeniltä paikkakunnilta, erityisesti kasvukeskuksista.

5G-tekniikka nopeuttaa digitaalisen datan kuten valokuvien ja videotiedostojen liikkuvuutta, joten kyseessä on suuri edistysaskel valo- ja videokuvaajille.

5G nopeuttaa kaikkea digitaalista

Langatonta verkkoa, jota käytetään valokuvien ja videoiden jakamiseen ja tallentamiseen Internetissä, voidaan verrata valtatiehen. Tie levenee ja muuttuu tasaisemmaksi ja suoremmaksi, kun verkkoa päivitetään tai rakennetaan uusia.

Uusien 5G-verkkojen kautta monet ihmiset voivat jakaa ja tallentaa valokuvia verkossa samanaikaisesti, kunhan heillä on käytössään 5G-laitteet ja -liittymä. Entistä laajemman mobiilidatakaistan ansiosta 5G poistaa viipeet mobiiliverkkoyhteyksistä ja mahdollistaa entistä laadukkaamman kuvan ja äänen, esimerkksi 4K-videoiden lähettämisen älypuhelimiin.

> Lue myös: Tässä on Samsungin uusi huippumalli hurjine kameroineen

Suurissa tapahtumissa, joissa monet ihmiset jakavat verkkoa samaan aikaan, on entistä helpompaa jakaa kuvia ja videoita Internetissä.

© Shutterstock

5G-verkkojen nopeudet

5G-verkkojen tiedonsiirto on nyt noin kymmenen kertaa nopeampaa kuin 4G-verkkojen, mutta se nopeutuu tulevaisuudessa, kun tekniikka kehittyy ja kilpailu kovenee.

Tutkijat, palveluntarjoajat ja muut alan asiantuntijat eivät vielä tiedä aivan tarkasti, mikä 5G-verkon koko potentiaali on. Nopeus ja toimivuus vaihtelee myös sijainnin mukaan, mutta muutos 4G:stä 5G:hen on joka tapauksessa merkittävä.

5G-verkkojen nopeus perustuu siihen, että verkon tukiasemat ovat 4G-verkkoja tehokkaampia ja tiheämmässä. 5G ei tässä vaiheessa ole maaseudun teknologiaa, koska verkko vaatii toimiakseen todella tiheästi olevia tukiasemia ja yhden tukiaseman kantama on lyhyt.

> Lue myös: Applen iPhone 12 -sarja esiteltiin

5G on toistaiseksi noin kymmenen kertaa nopeampi kuin 4G, mikä näkyy mm. kuvien ja videoiden latausajoissa että videoiden toiston laadussa. 5G-puhelimet toimivat kaikissa muissakin verkoissa, jos 5G:tä ei ole saatavilla.

5G on urbaani ilmiö

Suomen ensimmäinen 5G:tä testannut tukiasema asennettiin toukokuussa 2018, ja maailman ensimmäiset kaupalliset 5G-tukiasemat pystytettiin kuukautta myöhemmin Tampereelle. Kesäkuussa 2020 Elisa ilmoitti 5G-verkkonsa alueella asuvan yli miljoona suomalaista, ja DNA ilmoitti ylittäneensä miljoonan suomalaisen rajan syyskuussa. 

DNA, Elisa ja Telia kasvattavat kilpaa 5G-verkkojaan. Eteläinen Suomi korostuu luonnollisesti kaikkien peittokartoissa, mutta peitto kipuaa paikoin jo myös Oulun yläpuolelle.

Operaattorit lupailevat koko Suomen kattavaa peittoa vuosikymmenen puoliväliin mennessä. Monet asiantuntijat taas eivät usko 5G-verkon muuttuvan koko maan kattavaksi, koska Suomi on harvaanasuttu maa ja kalliiden tukiasemien rakentaminen mökki- ja syrjäseuduille ei ole operaattoreille kaupallisesti kannattavaa.

Kaupungeissa 5G-lähetysmastot voivat jo tarjota internetyhteyttä niin nopeasti, että esimerkiksi Netflix-elokuva voidaan ladata muutamassa sekunnissa. Täytyy kuitenkin muistaa, että 5G-liittymät ja -laitteet maksavat enemmän kuin 4G-vastaavat.

Toistaiseksi vain harvat älypuhelimet pystyvät hyödyntämään 5G-verkkoja, mutta ennen pitkää 5G-tekniikka mahdollistaa myös esineiden internetin laajenemisen mm. itseohjautuviin robottiajoneuvoihin, terveydenhuollon automaattisiin valvontalaitteisiin ja edistyneeseen teollisuusautomaatioon.

Nämä älypuhelimet voidaan liittää 5G-verkkoon:

 • iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro og 12 Pro Max
 • Huawei P40 Pro
 • Motorola Edge+
 • Motorola Edge
 • Motorola Moto G 5G Plus
 • Nokia 8.3 5G
 • OnePlus 8
 • OnePlus 8 Pro
 • OnePlus Nord
 • Samsung Galaxy A51 5G
 • Samsung Galaxy A71 5G
 • Samsung Galaxy Note10+ 5G
 • Samsung Galaxy S20 5G
 • Samsung Galaxy S20+
 • Samsung Galaxy S20 Ultra
 • Samsung Galaxy Note20
 • Samsung Galaxy Note20 Ultra
 • Samsung Galaxy Z Flip 5G
 • Sony Xperia 1 II

Uudet kuvalliset toiminnot ja 5G-tekniikka kulkevat käsi kädessä

5G:llä on suuri vaikutus videokuvaajiin. YouTuben kaltaiset verkkosivustot ovat jo valmiita julkaisemaan 4K-videoita alustallaan, ja 5G-tekniikan avulla se käy kuin rasvattu.

Myös 360 asteen videon suoratoisto ja tallennus on 5G-verkon kautta helppoa, mikä muuten on todella raskas ja hidas prosessi 4G-verkossa.

> Lue YouTube-opas: Näin ladataan omat videot nähtäväksi

4K-videosta odotetaan uutta perusstandardia 5G-maailmassa, ja tulevaisuudessa YouTubeen voitaneen ladata jopa 8K-videoita.

© Shutterstock

Mitä tulevaisuus tuo mukanaan?

Verkko nopeutuu ja tekniikka kehittyy jatkuvasti. 5G-tekniikka voi olla arkipäivää valtaosalle suomalaisia jo muutaman vuoden kuluttua.

On myös arveltu, että tulevaisuudessa voimme etsiä älypuhelimilla tuttuja ihmisiä suurista ihmisjoukoista skannaamalla. Tämä vaatii tunnistamistekniikan kehittymisen ja yleistymisen lisäksi myös nopeaa verkkoa.

Tietosuojalakia ei myöskään voi jättää huomiotta siinä vaiheessa, kun tällaisia visioita aletaan suunnitella.

> Lue myös: Kameran etälaukaisimen monet edut

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!