Tällaisten kuvien ottaminen vaatii vain pimeän paikan. Kolmen sekunnin valotusnaika riitti meille @:n tekemiseen. Jouduimme himmentämään F22:een, koska muuten kuva olisi ylivalottunut.

© Kristoffer Engbo

Digikuvan joulukalenteri, kolmas luukku

Joulu on lähellä. Digikuvan joulukalenterissa on jokaiselle joulukuun sunnuntaille valokuvaushaaste, jota kannattaa kokeilla. Tässä tulee kolmas, ja se on valolla maalaaminen.

perjantai 13. joulukuuta 2019

Sana valokuvaus on peräisin kreikasta ja tarkoittaa "valopiirrosta" tai "piirtämistä valolla", ja tässä joulukalenterimme kolmannessa kuvaushaasteessa otammekin sen kirjaimellisesti.

Tehtävänäsi on maalata valolla, ja kankaana on kameran kuvankenno. Piirrä taskulampulla tai vastaavalla valonlähteellä ilmaan kameran valotuksen aikana. Tuloksena on hauskoja kuvia, joissa valonjuovat muodostavat kuvan sisällön.

Alla on kolme vinkkiä erityyppisten siluettikuvien ikuistamiseen. Toivomme, että jaat otoksesi kanssamme – joko Instagramissa, jossa voit tägätä diginordic, tai jatkuvassa kuvauskilpailussamme.

Kukaties kuvasi jouluvaloista julkaistaan lehdessämme tai Digikuvan Instagramissa!

1. Etsi täysin pimeä kuvauspaikka

2020 valolla maalattuna

Valolla voi tehdä kirjaimia tai numeroita. Muista kirjoittaa ne peilikuvana, jotta ne olisivat kuvassa oikein päin. Kääntäminenkin onnistuu esimerkiksi Photoshopilla.

Kuvat on otettava pimeässä, koska kuvissa saa näkyä vain maalattua valoa. Kuvaa vaikkapa kylpyhuoneessa ikkunat peitettyinä tai ulkona pimeässä.

Kameran on oltava jalustalla, jotta se pysyy paikallaan pitkän valotuksen aikana. Malattavan kuvieon tai tekstin tulee tietystikin mahtua kuvaan, joten 28 mm:ä vastaava laajakulma on hyvä lähtökohta. Jos saat mukaan avustajan, voi toinen maalata ja toinen ohjata kameraa.

2. Käytä käsisäätöjä

Smiley valomaalaus

Valolla maalaamiseen soveltuvat kaikenlaiset valonlähteet kuten polkupyörän lamput, valolelut ja puhelimen näyttö. Tässä on käytetty tupakansytytintä.

© Kristoffer Engbo

Ennen valojen sammuttamista tee kuvausasetukset käsin. Aseta ISO-arvoksi 100 tai 200. Sopiva aukkoarvo riippuu siitä, kuinka kirkasta valo on. Aseta lähtökohdaksi F11.

Käytä riittävän pitkää suljinaikaa, jotta ehdit piirtää. Kokeile aluksi 15 sekuntia. Tarkennus on asetettava etukäteen. Tarkenna ensin automaattitarkennuksella piirtämiskohtaan. Vaihda sitten käsi tarkennukseen, jotta tarkennus ei siirry kuvauksen aikana. Sammuta valo ja ota koekuva, jossa piirrät lampulla.

Tarkista kuva näytöltä. Jos valoa on liikaa, valitse pienempi aukko kuten F16 ja päinvastoin: jos sitä on liian vähän, suurenna aukkoa yksi kerrallaan. Säädä tarvittaessa valotusaikaa, jos tarvitset enemmän aikaa maalata tai jos vähempikin riittää.

3. Anna mielikuvituuksen lentää

käsi ja valospiraali

Taskulampulla tai salamalla voidaan valaista esimerkiksi kättä.

© Shutterstock

Sitten on aika ottaa paljon kuvia ja kokeilla erilaisia asioita. Voit esimerkiksi maalata erivärisillä taskulampuilla tai käyttää erivärisiä kankaita taskulampun edessä. Mitä tahansa valonlähdettä voi käyttää.

Tee erilaisia piirroksia ilmaan ja tee kirjaimia kameran eteen. Tarkista kuvat heti tuoreeltaan näytöltä ja säädä aukkoa tai suljinaikaa sen mukaan.

Voit myös kokeilla liikuttaa valoa nopeasti.


Anna palaa!

Nyt voit lähteä kokeilemaan valolla maalaamista. Muista, että kuviesi ei tarvitse olla samanlaisia kuin tässä jutussa.

Toivomme, että jaat kuvasi kanssamme merkitsemällä meidät Instagramiin (@diginordic) ta tietysti lähettämällä ne kuvauskilpailuumme.

Onnea matkaan!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!