Valokuvallista inspiraatiota voi hakea monista eri lähteistä, mutta välillä kannattaa käydä katsomassa mestarien kuvaamia klassikko-otoksia.
Tässä viisi erilaista, eri puolilla Suomea nyt ja lähiaikoina avoinna olevaa valokuvanäyttelyä.
1. Weston – 4 sukupolvea. WB, Kuopio
VB-valokuvakeskuksen kevätkauden päättää yhdysvaltalaisen valokuvaajamestarin Edward Westonin ja hänen jälkeläistensä Brett, Cole, Kim ja Zach Westonin teosten yhteisnäyttely. Viime vuosisadan arvostetuimpiin ja vaikutusvaltaisimpiin amerikkalaisiin valokuvataiteilijoihin lukeutuvan Edward Westonin (1886–1958) asetelmalliset ja veistokselliset alastonkuvat sekä muototutkielmat kuuluvat nykyisin valokuvataiteen merkkiteoksiin.
Avoinna 24.3.–28.5.

Edward Westonin ja hänen jälkeläistensä valokuvateoksia on esillä Kuopion WB-valokuvakeskuksessa maalis–toukokuun aikana.
© Edward WestonNähtävänä on myös harvinaisia valokuvakirjoja näyttelyn tuottaneen valokuvakeräilijä Kirmo Wilénin kokoelmasta.
2. Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki
Ruoka nousee kevään teemaksi Suomen valokuvataiteen museossa. Tämänvuotinen Poliittisen valokuvan festivaali esittää kuvia, jotka nostavat esiin ruoan poliittisia, yhteiskunnallisia ja ekologisia ulottuvuuksia. Unelmien jääkaappi – ruoka Pietisten mainoskuvissa -näyttely kertoo asennemuutoksestamme ruokaan ja ravintoon sotien jälkeen. Museo järjestää myös Ruokakuvia kännykällä -kursseja kolmesti kevään aikana.
Poliittisen valokuvan festivaali 3.2.–29.4. ja Unelmien jääkaappi – Ruoka Pietisten mainoskuvissa 2.3.–14.5.

Ruoka ei ole vain yksinkertainen perustarvike, jolla nälkä tyydytetään. Tänä vuonna Poliittisen valokuvan festivaali esittää kuvia, jotka nostavat esiin ruoan poliittisia, yhteiskunnallisia ja ekologisia ulottuvuuksia.
© Tim Franco
Salon taidemuseon laajaan kokonaisuuteen kuuluu myös muusikko Kie von Hertzenin tuottama äänimaisema ja valokuvataiteilija Perttu Saksan lyhytelokuva Eläimen kuva.
© Heikki Willamo3. Heikki Willamo, Salon taidemuseo
Valokuvataiteilija, luontokuvaaja Heikki Willamon yli sata mustavalokuvaa käsittävä näyttely Myyttinen matka on esillä Salon taidemuseossa. Willamo siirtyy kuviensa kautta muinaiseen aikaan ja vielä sen taakse myyttiseen alkuun. Hän on kuvannut eläimiä ja maisemia Suomessa ja Pohjois-Norjassa. Willamo liittää itsensä eläinkuvien tekijöiden vuosituhantiseen ketjuun etsiytymällä kuvan alkulähteille – sisäisiin näkyihin, jotka kumpuavat myyteistä ja tarinoista, ilmestyksistä, unikuvista ja uskomuksista, joissa eläimillä on toisenlaisia merkityksiä.
Avoinna 4.2.–7.5.

Metsästäjä trofeineen riistaeläimen pyyntipaikalla.
© Pierre Abensur4. Suomen metsästysmuseo, Riihimäki
Ranskalaisvalokuvaaja Pierre Abensurin kuvissa eri maiden metsästäjät esiintyvät juhlapuvuissaan saaliseläintrofeiden kanssa kyseisten riistaeläinten pyyntipaikoilla. Abensur koki metsästäjien trofeet pyrkimyksenä luoda eräänlainen jälleensyntyminen kertaalleen kaadetulle eläimelle. Niinpä hän halusi kuvata metsästäjän ja saaliin paluun metsästyspaikalle pyhiinvaelluksena, jossa merkityksellinen kohtaaminen syntyy uudelleen. Tätä korostaakseen hän pyysi metsästäjiä pukeutumaan parhaimpiinsa.
Avoinna 1.2.–23.4.

Marjatytöt Sheksnajoen varrella, Valkeajärvi 1909. Kuva: Sergei Progudin-Gorski ja Yhdysvaltain kongressin kirjasto.
© Sergei Progudin-Gorski5. Väri on valoa, Etelä-Karjalan museo
Saimaan kanavan kaunein paikka Lappeenrannassa kuuluu maailman ensimmäisen värivalokuvakokoelman helmiin. Kuvaaja oli pietarilainen tiedemies, valokuvauksen tuntematon pioneeri Sergei Prokudin-Gorski (1863–1944). Hän lähti laivalla syksyllä 1903 ensimmäiselle värikuvausmatkalleen Viipurista Saimaalle, Savonlinnaan ja Punkaharjulle.
Avoinna 22.10.2016–2.4.2017
Vasta neljän vuoden kuluttua Ranskassa tulivat myyntiin Lumièren veljesten väriä tallentavat Autochrome-lasilevyt. Prokudin-Gorskin keksintö oli sensaatiomainen. Hän teki värikuvansa mustavalkoisille lasinegatiiveille. Kohde valotettiin kolme kertaa eri levylle, punaisen, vihreän ja sinisen suotimen läpi.