Eddie the Eagle Heathrown lentokentällä Calgaryn olympialaisten jälkeen 1988.

Heathrow’ssa oli sadoittain kuvaajia ja toimittajia, jotka halusivat puhua mäkihyppääjä ja mediasuosikki Eddie the Eaglen kanssa Calgaryn olympialaisten jälkeen vuonna 1988.

Historiallinen kuva: Eddie the Eagle hyppäsi suoraan sydämiin

Median lemmikki Eddie Edwards ei tullut kuuluisaksi hyvänä mäkihyppääjänä, vaikka hän oli yksi tunnetuimmista mäkihyppääjistä vuoden 1988 talviolympialaisissa. Tämä johtui hänen lahjattomuudestaan, rohkeudestaan ja hassusta käytöksestään.

maanantai 28. toukokuuta 2018

Kevättalvella seurasimme Etelä-Korean talviolympialaisia. Tilanne oli sama tasan 30 vuotta sitten, kun kisat pidettiin Kanadan Calgaryssa. 

Silloin yksi urheilija herätti erityistä huomiota: Michael ”Eddie” Edwards, joka tunnettiin myös nimellä Eddie the Eagle.

Mäkihyppääjää sekä rakastettiin että vihattiin vuoden 1988 talvikisoissa hänen lahjattomuutensa, rohkeutensa ja hassun käytöksensä vuoksi. 

Hän hävisi reippaasti muille kilpailijoille, mutta voitti yleisön sydämet puolelleen. 

Kuvassa, jonka on ottanut palkittu brittiläinen lehtikuvaaja John Downing, Eddie on Heathrow’n lentokentällä. Siellä häntä on vastassa satoja journalisteja ja kymmeniä fanittajia, jotka kaikki haluavat nähdä olympiasuosikin edes vilaukselta.

Eddie oli alun perin syöksylaskija, mutta niillä avuilla hän ei selvinnyt vuoden 1984 olympialaisiin. Kun rahat alkoivat loppua, hän päätti siirtyä halvempaan lajiin – mäkihyppyyn. 

Etuna oli myös, että muita brittejä ei kilpaillut lajissa.

> Tilaa kolme numeroa Digikuvaa ja uusi kuvankäsittelyaiheinen kurssikirjamme nimeltä 100 vinkkiä ja kurssia Photoshopiin, Lightroomiin ja Elementsiin yhteishintaan 14,90. Tutustu tarjoukseen täällä.

Hätä keinot keksii

Eddie lainasi äitinsä auton ja ajeli ympäri Eurooppaa eri kilpailuissa hakemassa meriittejä Calgaryn kisoja varten. 

Hän lainasi hiihtokengät ja käytti kuutta paria sukkia, jotta ne sopivat jalkaan. Hän oli erittäin likinäköinen, mutta pullonpohjalaseja ei voinut käyttää kypärän kanssa. Kypärä oli sitä paitsi sidottu narulla kiinni.

Eddie työskenteli lapsenvahtina, ruohonleikkaajana ja kokkina saadakseen rahat riittämään. 

Eräässä vaiheessa hän asui suomalaisessa mielisairaalassa, mistä hän maksoi punnan yöltä. Sinne hän myös sai puhelimitse tiedon siitä, että hänet oli hyväksytty olympiajoukkueeseen.

Omilla luvuillaan

Eddie tuli jumbosijalle sekä 70 että 90 metrin mäissä ja sai niistä alle puolet seuraavaksi huonoimman pisteistä.

Hänen tyylinsä oli kömpelö, hän kaatui useasti ja kerran jopa hänen kypäränsä putosi. Mutta kansa rakasti hänen kömpelyyttään ja sinnikkyyttään.

100 000 fania huusi hänen nimeään 90 metrin hypyssä, ja kerrotaan, että presidentti Reagan keskeytti ydinaseriisuntaa koskevat neuvottelut nähdäkseen hänen hyppäävän.

Kaksi vuotta myöhemmin hyväksyttiin “Eddie the Eagle -sääntö”, jolla olympiakisoihin pääsemistä rajoitettiin.

Mutta Eddien henkilökohtaista voittoa ei kukaan voi häneltä viedä.

> Olemme koonneet parhaita valokuvia ympäri maailmaa omaan galleriaamme, josta voit käydä hakemassa innostusta omaan kuvaukseesi

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!