Annie Leibovitz on luonut kamerallaan lukuisia ikonisia valokuvia.
Yksi historian parhaista valokuvaajista

Annie Leibovitz kuuluu ehdottomasti historian merkittävimpien valokuvaajien joukkoon. 

© Shutterstock

Historian 10 parasta valokuvaajaa

Aloita matkasi valokuvauksen ihmeelliseen maailmaan tutustumalla kymmeneen valokuvaajaan, jotka ovat muokanneet niin maailmankuvaamme kuin käsitystämme valokuvauksesta.

maanantai 7. elokuuta 2023 teksti R. Rasmussen

On hyviä valokuvaajia, ja sitten on niitä, jotka voivat järisyttää koko maailmankäsitystämme yhdellä otoksella.


He ovat todellisia mestarivalokuvaajia, ja heidän joukossaan muutamat ovat täysin omaa luokkaansa. Olemme koonneet heistä listan, josta voit aloittaa tutustumisen valokuvaamisen kiehtovaan historiaan.

1. Ansel Adams

2. Annie Leibovitz

3. Steve McCurry

4. Dorothea Lange

5. Yann Arthus-Bertrand

6. Sebastiäo Salgado

7. Man Ray

8. William Eggleston

9. Joe McNally

10. Jan Grarup

1. Ansel Adams (1902–1984)

Siitä lähtien kun Ansel Adams tarttui ensimmäisen kerran kameraan 14-vuotiaana, häntä inspiroi halu kuvata Amerikan raakaa ja koskematonta luontoa. Erityisesti Sierra Nevadan vuoristosta tuli hänelle tärkeä kuvauskohde, ja Adams ikuisti kauniisiin mustavalkokuviinsa Yhdysvalloissa myös useita alueita, jotka ovat nykyään kansallispuistoja. 

Hänen merkittävimpiin teoksiinsa kuuluu myös kiistelty valokuvaessee japanilaisten siirtolaisten kohtelusta Yhdysvalloissa toisen maailmansodan aikana (Born Free and Equal: Photographs of the loyal Japanese-Americans at Manzanar Relocation Center, Inyo County, California).

Ansel kirjoitti myös oppikirjoja valokuvauksesta ja kehitti niin sanottua vyöhykejärjestelmää, joka mahdollisti valotuksen paremman hallinnan analogisessa valokuvausprosessissa.   

Hän perusti yhdessä useiden muiden aikansa tunnettujen valokuvaajien kanssa Group f/64 -nimisen ryhmän, joka pyrki kuvaamaan kohteen optimaalisella terävyydellä.

Maisemakuvauksen pioneeri.
Ansel Adams.

Kuvaamassa yhtä ikonisista valokuvistaan aikansa nykyaikaisimmilla laitteilla.

© Public domain.

2. Annie Leibovitz (1949– )

Voit sanoa itseäsi todella kuuluisaksi vasta, jos olet päässyt Annie Leibovitzin kuvaamaksi. 

Annie Leibovitz on luonut joitakin historian ikonisimmista muotokuvista ja kuvannut sellaisia muusikoita kuin John Lennon, Bruce Springsteen ja Michael Jackson, filmitähtiä kuten Demi Moore, Johnny Depp ja Whoopi Goldberg, poliitikkoja kuten Obama perheineen – ja viimeksi Ukrainan presidentin Zelenskyn. 

Hän on työskennellyt muun muassa Rolling Stone- ja Vanity Fair -lehdille ja oli ensimmäinen naisvalokuvaaja, jolla oli oma näyttely Washingtonin National Portrait Galleryssa.

Lue myös: Maailman vanhimman kameran tarina.


Hänen kuvansa 70-luvun musiikki- ja taidepiireistä ovat ikonisia.
Annie Leibovitzin valokuvia

Annie Leibovitz on kuvannut musiikin, elokuvan ja taiteen suurimpia nimiä.

© Shutterstock.

3. Steve McCurry (1950– )

Amerikkalainen kuvajournalisti tunnetaan parhaiten kuvasta ”Afghan Girl”, joka koristi National Geographicin kantta kesäkuussa 1985. McCurry on saavuttanut laajaa tunnustusta ja lukuisia palkintoja kuvillaan sodista ja konflikteista, katoavista kulttuureista ja muinaisista rituaaleista.

Hänen merkittävimpiin teoksiinsa kuuluvat ihmisten muotokuvat kuudelta mantereelta. 

Kuva afganistanilaistytöstä on ehkä Steve McCurryn tunnetuin
Steve McCurry.

Afgaanitytön kuva on ehkä Steve McCurryn tunnetuin.

© Shutterstock.

4. Dorothea Lange (1895–1965)

Yhdysvaltalainen dokumentaarinen valokuvaaja ja kuvajournalisti tunnetaan parhaiten kuvistaan köyhyydestä kärsivästä Amerikasta 1930-luvun suuren laman jälkeen. Hän työskenteli muun muassa Life- ja Aperture-lehdille ja piti näyttelyitä muun muassa Art Institute of Chicagossa. 

Hänen tunnetuin kuvansa on ”Migrant Mother” eli ”Siirtolaisäiti” vuodelta 1936. Siinä on köyhä nainen lapsensa kanssa maatyöleirillä.

Lue myös: Kameran historian merkittävimmät virstanpylväät

Kuva köyhästä naisesta lapsineen kuuluu hänen tunnetuimpiinsa.
Migrant Mother.

Dorothea Langen kuuluisin kuva

© Shutterstock.

5. Yann Arthus-Bertrand (1946–)

Harva valokuvaaja voi ylpeillä näyttäneensä meille maailman täysin uudella tavalla – mutta ranskalainen Yann Arthus-Bertrand voi. Hän on yli 30 vuoden ajan lentänyt ympäri maailmaa ja kuvannut yli 113:a maata helikoptereista ja kuumailmapalloista käsin. 

Näitä kauniita ja dramaattisia kuvia on esitetty näyttelyissä eri puolilla maailmaa, ja ne on ikuistettu kirjaan ”The Earth from Above”, jota on myyty kolme miljoonaa kappaletta. 

Vuonna 2015 hän teki liikuttavan dokumenttielokuvan ”Human”, jossa hän haastatteli ihmisiä eri puolilta maailmaa ja osoitti, että meillä ihmisillä on paljon enemmän yhteistä kuin eroja.

Bertrand on kuvannut helikoptereista ja kuumailmapalloista yli 113:a maata.
Yann Arthus-Bertrand.

Yann Arthus-Betrand on kuvannut maailmaa ilmasta.

© Shutterstock.

6. Sebastiäo Salgado (1944–)

Kuvasipa hän sitten nälänhätää Etiopiassa, sisällissotaa Ruandassa tai köyhtyneitä teollisuustyöläisiä Brasiliassa, hänen valokuvilleen on aina ominaista myötätunto ja kunnioitus yksilöä kohtaan. 

Kuvat ovat myös aina hyvin kauniita. 

Salgado on julkaissut useita erinomaisia valokuvakirjoja. Viimeisin niistä on ”Genesis” vuodelta 2013, johon hän kaikkien yllätykseksi oli kuvannut eläimiä ja maisemia. Hän kutsui kirjaa ”kirjeeksi maailmalle”. 

Hänen lukuisat valokuvakirjansa kattavat monia aiheita ja genrejä.
Sebastiäo Salgado.

Salgadon valokuvakirjoihin on aina hienoa uppoutua.

© Shutterstock.

7. Man Ray (1890–1976) 

Man Ray oli yhdysvaltalainen kuvataiteilija, joka työskenteli pääasiassa Pariisissa ja liittyi siellä löyhästi dada-taiteilijoihin ja surrealistiseen liikkeeseen. 

Hän piti itseään ennen kaikkea taidemaalarina mutta työskenteli monien visuaalisten medioiden parissa – eikä vähiten valokuvauksen, jossa hän sai tunnustusta muotokuvaajana ja muotikuvaajana. 

Hän saavutti aseman alan merkittävänä pioneerina erityisesti nimellä Rayograph kutsumiensa fotogrammien ansiosta.

Lue myös: Kuinka käyttää tarinankerrontaa kuvissasi

Kautta aikojen kalleimmalla myyty valokuva on Man Rayn ottama.
Man Ray

Monipuolisesta taiteilijasta tuli valokuvauksen uranuurtaja abstrakteilla kuvillaan.

© Shutterstock.

8. William Eggleston (1939–)

Hänen vaikutuksensa värivalokuvaukseen on korvaamaton. Hän oli ensimmäinen taiteilija, jolla oli oma pelkästään värikuvista koostunut taidenäyttely. Museum of Modern Artissa vuonna 1979 pidetyssä näyttelyssä hän kertoi värikuvillaan ja anekdootinomaisella tyylillä Tennesseen ja etelän maaseudun kulttuurimuutoksista 1960-luvulla.

Hänen kuvissaan on usein arkisia kohtauksia perheestä ja ystävistä, huoltoasemista, autoista ja kaupoista. Amerikkalaisen paremman elämän unelman kuvaaminen kulutuskulttuurin kautta yhdisti hänet pop-taiteeseen.

Arki muuttuu taiteeksi Egglestonin kuvissa.
William Eggleston

Eggleston osasi muuttaa arkipäivän taiteeksi.

© Shutterstock.

9. Joe McNally (1952–)

McNally on siirtänyt rajoja sen suhteen, kuinka paljon salamasta voi saada irti ja kuinka montaa ulkoista salamaa voi käyttää kuvauksen aikana. 

Hänen mottonsa on: ”Valo on kieli. Opettele näkemään se ja opettele hyödyntämään sitä. Vain siten voit tulla paremmaksi valokuvaajaksi.” 

Hän hallitsee sen taidon – paremmin kuin useimmat. Siitä esimerkkejä ovat niin hänen vaikuttavat muotokuvansa New Yorkin sankaripalomiehistä, kiehtovat reportaasinsa kuin toiminnantäyteiset uheilumuotokuvansa.

Lue myös: Nämä ovat parhaat kameramerkit

Valo on pääosassa Joe McNallyn kuvissa.
Joe McNally

Harva hallitsee keinovalon kuten Joe MacNally.

© Shutterstock.

10. Jan Grarup (1968–)

Myös tanskalainen mestari ansaitsee paikkansa tällä listalla. Jan Grarupin uteliaisuus, rohkeus ja terävä kuvaussilmä ovat vieneet hänet monille maailman kuumimmille konfliktialueille. 

Jan Grarup on ikuistanut sodan kauhuja dramaattisiin ja taidokkaasti sommiteltuihin mustavalkokuviinsa, jotka ovat tuoneet hänelle myös lukuisia kansainvälisiä palkintoja.

Hänen mustavalkokuvansa tekevät vahvan vaikutuksen
Jan Grarup

Grarup on kuvannut uskomattomia kuvia maailman konfliktialueilta.

© Jan Grarup.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!