Ulkoilmajuhlasesonki lähestyy pikkuhiljaa

Kesäisiä juhlia kuvaavan kannattaa keskittyä vangitsemaan ne hetket, jolloin kuvattavat keskittyvät nauttimaan eivätkä huomaa kameran läsnäoloa. Tämä on avain luontevien kuvien saamiseen.

© Shutterstock

Kesän juhlahetket kuviksi

Olet saanut kutsun juhliin ja samalla pyynnön, että ottaisit muutamia kuvia. Tässä joitain vinkkejä kesäisen juhlatunnelman taltioimiseksi.

tiistai 9. toukokuuta 2017 teksti NM

Juhlakuvista voi – samoin kuin muotokuvista – tulla väkinäisiä ja teennäisiä, jos kuvattavia koetetaan saada hymyilemään kameralle pitkin iltaa.

Jos haluat saada luonnollisia juhlakuvia, kannattaa koettaa kuvata juhlijoita sellaisissa tilanteissa, joissa kamera ei ole keskipisteenä – esimerkiksi silloin kun ihmiset keskustelevat keskenään.

Pyri hyödyntämään erilaisia kuvakulmia ja perspektiivejä ottamalla esim. sekä lähikuvia ihmisistä että yleiskuvia juhlapaikasta ja tällä tavoin luomalla kuvillasi yleikatsaus juhlien kulusta. 

Lue myös: 11 vinkkiä: näin otetaan ryhmäkuvia

Valmistele: tule paikalle ajoissa

Saavu paikalle jo valmistelujen aikaan ja tutustu juhlapaikkaan, niin tiedät, mihin auringonvalo osuu eri kellonaikoina. Etsi hyviä kuvauspaikkoja esimerkiksi yläviistosta, josta saa hyviä yleiskuvia juhlatilasta ja kaikista vieraista samalla kertaa. 

Ota huomioon mahdollisen päivänsankarin istumapaikka, ja jos otat hänestä muotokuvia, etsi niille etukäteen oivallinen tausta, joka toimii myös suhteessa valon suuntaan. 

Voit käyttää myös PhotoPills-sovellusta, joka kertoo, mistä päin aurinko paistaa mihinkin kellonaikaan.

Kuvaustekniikka valaistuksen mukaan

Sisätiloissa kuvattaessa valo voi käydä vähiin, jolloin kuvakohinan riski kasvaa.

Silloin kannattaa ottaa avuksi erillinen salamalaite. Vältä suoraa salaman valoa ja pyri heijastamaan valo (mielellään valkoisen) katon tai seinän kautta. Näin salaman valosta tulee tasaisempi ja pehmeämpi ja voit reilusti pienentää ISO-herkkyyttä.

Toinen konsti hämärää vastaan on valovoimainen objektiivi, esim. F1,8. Yhdessä suurehkon ISO-herkkyyden ja kenties auto ISO -toiminnon kanssa lopputuloksesta voi ilman salamaakin tulla erinomainen, ellei kyse oli todella hämäristä olosuhteista.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!