Bhutanilaispoika munkkiasussa

Sisse huomasi tämän nuoren munkkikokelaan temppelissä Bhutanissa. Pitkähkön valotusajan (1/10 s) vuoksi vain pääkohde toistuu terävänä, kun kuvaaja on vielä seurannut tämän liikettä kameralla. 

© Sisse Brimberg

National Geographic -kuvaajan maagisimmat Bhutan-otokset

Millä tavalla valokuvattavia ihmisiä pitäisi lähestyä vieraissa kulttuureissa? National Geographicin valokuvaaja Sisse Brimberg esittelee pienessä Bhutanin kuningaskunnassa ottamiaan kuvia ja antaa omat neuvonsa.

keskiviikko 7. helmikuuta 2018 teksti S. Winter

Syrjäisiä temppeleitä, puutaloja kauniine kaiverruksineen ja vihreitä laaksoja.

Pieni buddhalainen Bhutanin kuningaskunta tarjoaa seikkailunhaluiselle luontokuvaajalle lukemattomia kuvausmahdollisuuksia, ja myös katu- ja muotokuvauksesta kiinnostuneille löytyy runsaasti kuvattavaa.

Jos joku, niin tanskalaisvalokuvaaja Sisse Brimberg tietää tämän. Tämä National Geographic Magazinen valokuvaaja on yli 40-vuotisen uransa aikana käynyt Bhutanissa useita kertoja.

Kaikista parhaiten hän muistaa noilta matkoilta ne hetket, kun hän on kuvannut paikallisia ihmisiä ja päässyt kurkistamaan heidän maailmaansa.

Bhutanilaismunkki iPhone kädessään

Punainen munkinkaapu kännykän näytön kulmassa paljastaa, että munkki osoitti kännykän kameralla itseään – ehkäpä ottaakseen selfien.

© Sisse Brimberg

Uutta perspektiiviä Bhutanista

Sissen viime matkan suosikkeihin kuuluu otos temppelistä, jossa hän näki jotain yllättävääkatsoessaan alas kadulle. Siellä nimittäin istui munkki iPhone käsissään.

”Munkki käytti kamerasovellusta ja oli kääntänyt kameran itseään kohti. Voi hyvin olla, että hän oli juuri napannut itsestään selfien”, Sisse kertoo innostuneesti.

Muista buddhalaisista suuntauksista poiketen Bhutanin munkit saavat hankkia itselleen hiukan omaisuutta, kuten älypuhelimen. Nykyajan ja perinteiden ristiriita poikii yllättäviä kuvia.

”Omaleimaisten kuvien ottaminen uusista perspektiiveistä on aina työlästä, mutta Bhutanissa se on silti helpompaa kuin muualla”, hän selittää.

Bhutanilaisäiti lapsineen

Tämä kuva on paikalliselta torilta. Kuva kuuluu hänen suosikkeihinsa, sillä se kertoo, miltä tuntuu vanhemmasta sisaruksesta, joka joutuu jakamaan äitinsä huomion – ja kuinka uuvuttavaa on olla pienten lasten äiti.

© Sisse Brimberg

Intuitiivinen kuvaustyyli

Kun Sisse kuvaa ihmisiä, hän toimii vaistojensa varassa. Ihmiset paljastavat hänelle jotain ohikiitävässä hetkessä, tietoisesti tai tiedostamattaan. Hän kuvaakin usein kamera rinnalla, sillä kuva pitää ottaa heti, eikä kameraa välttämättä ehtisi nostaa.

Asetukset ovat valmiina Brimbergin päässä niin, ettei hänen tarvitse pysähtyä miettimään niiden säätämistä.

”Käytän katukuvauksessa yleensä 24–70 millin objektiivia, joten polttoväli täytyy vain muistaa säätää 24 milliin. Silloin tiedän tarkasti, mitä kamera näkee, eikä sitä tarvitse nostaa silmien korkeudelle.

Bhutanilaismies parturissa
Sisse sai luvan kuvata parturiliikkeessä. Parturi keskittyi työhönsä, ja pian miehet unohtivat kuvaajan läsnäolon. Tuloksena on mitä aidoin tilannekuva.
© Sisse Brimberg

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!