Koska pääsiäinen on tänä vuonna vasta huhtikuun loppupuolella, voidaan eteläisessä Suomessa saada jo hyvinkin keväisiä otoksia niin luonnosta kuin erilaisista tapahtumistakin.
Neljän vapaapäivän aikana ehtii jo melko monia asioita – kuten ottaa kameran mukaan ja lähteä kuvaamaan.
Tässä kolme ehdotusta pääsiäispyhien varalle.
Kokeile makrokuvausta
Perhoset ovat nukkuneet koko talven ajan. Ensimmäiset ovat jo näin huhtikuussa hereillä. Voisitkin verestää makrokuvaajan taitojasi näitä kevään viestintuojia seuraamalla.
Parasta aikaa niiden kuvaamiselle on aamu, jolloin ne ovat vielä hitaampia kuin päivällä.
Suosittelemme makro-objektiivia ja noin F5,6–8:n himmenninaukkoa, koska niillä saa hieman lisää syvyysterävyyttä – siis sekä pään että siivet teräviksi.
Jos et omista makro-objektiivia, voit kuvata noin 100 mm:n zoomobjektiivilla. Sillä voi kuvata hieman kauempaa kuin makro-objektiivilla, jolloin perhonen ei niin herkästi lähde pakoon. Jalusta on kuitenkin suositeltava apuväline.
> Lue makrokuvausoppaamme tästä.

Etelä-Suomessa nähdään jo sinivuokkoja, jotka soveltuvat mainiosti makrokuvaukseen.
© ShutterstockHarjoittele katukuvausta
Pääsiäinen ja kevät saavat meidät ulos talven unesta. Ota kamera mukaasi kaupunkiin, jossa on taas toimintaa kaduilla ja kujilla.
Kiinnitä noin 24-70 mm:n zoomobjektiivi kameraan, koska se toimii useimmissa paikoissa ja tilanteissa.
Pääsääntö on, että julkisilla paikoilla saa lain mukaan vapaasti kuvata ihmisiä. Kohteliaisuussyistä joskus kannattaa pyytää kuvauslupaa – ja sen voi tehdä myös kuvaamisen jälkeen. Kuvanhan voi aina poistaa.

Kaupungilla voi ihmisistä saada tunnelmallisia kuvia, vaikkeivät kuvattavat olisi tunnistettavia vaan pelkkiä varjoja eli siluetteja. Tässä on 6 vinkkiä tunnelmallisiin siluettikuviin.
© ShutterstockKoeta saada nopeat tilanteet talteen
Pääsiäisen pyhinä kotoisen Veikkausliigan otteluja pelataan useilla paikkakunnilla. Pienemmistäkin peleistä voi saada hyviä lajikuvia, sillä monet jalkapallon harrastajat lähtevät pääsiäisen pyhinä lähimmälle kentälle ottamaan tuntumaa talven jäljiltä.
Mene kameran kanssa kentän laidalle ja koeta saada kiihkeät tilanteet talteen.
Noin 200-300 mm:n teleobjektiivilla homma hoituu parhaiten, koska sillä yltää kentän laidalta kevyesti keskikentälle nappaamaan lähikuvan vaikkapa tiukasta päätaistelusta. Pelaajilta voi hyvin kysyä, onko ok, että otan pari kuvaa.
Jalkapalloa kuvattaessa kannattaa käyttää jatkuvaa automaattitarkennusta eli seurantatarkennusta, jonka merkki on usein C-AF, AF-C tai AI Servo.
Aseta suljinajaksi 1/1000 s tai lyhempi ja säädä aukko suureksi, jotta saat valon riittämään. Sen jälkeen säädä ISO-herkkyys näitä sekä valaistusta vastaavaksi. Automaattinen ISO-asetus on tässä suositeltavin
> Tässä 5 vinkkiä hyviin jalkapallokuviin

Dramaattisista tilanteista saa jalkapallossa usein parhaat kuvat, varsinkin, jos pelaajien ilmeitä ja eleitä saadaan tuotua esiin.
© Shutterstock