Rooman Colosseum ja suuri vesilätäkkö

Hienosta rakennuksesta tulee vieläkin hienompi, kun se heijastuu järvestä tai vaikka vain lätäköstä. Heijastuksia kannattaa jahdata kaupunkilomalla sateen jälkeen. 

© Shutterstock

5 vinkkiä kuvaukseen, kun lomalla sataa

Kameran tulee helposti panneeksi pois poutaa odottamaan, kun sataa kaatamalla. Sateella voi kuitenkin syntyä hienoja – ja toisenlaisia – lomakuvia.

maanantai 11. kesäkuuta 2018

1. Pane kamera muovipussiin

Laitteita on suojeltava ensi sijassa kosteudelta. Siihen löytyy myös muita lisävarusteita, mutta pakastepussikin riittää, ja se voi olla aina taskussa.

Tavalliselle peilijärjestelmäkameralle ja pakettiobjektiiville riittää 8 litran pussi. Pane kamera pussiin objektiivi edellä ja vedä kuminauha objektiivin ympärille niin että pussi pysyy kiinni. 

Tee pussiin reikä etulinssiä varten ja revi reunaa pitkin sormilla tai leikkaa pala irti saksilla. Vedä pussia eteenpäin hiukan objektiivin ohi niin, että se suojaa hyvin etulinssiä.

Teimme videon, jolla esitämme tämän niksin ja 3 muuta Valokuvaajan 4 muovipussikikkaa

2. Etsi vesilätäköitä

Jos kuvaat Colosseumin, Eiffeltornin tai Big Benin kun aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta, saat suurella todennäköisyydellä saman kuvan kuin viereinenkin turisti. 

Sateella ero voi olla suuri. 

Etsi nähtävyyksiä, joiden liepeillä on vesilätäköitä – ja painu alas polvelle, niin rakennus heijastuu hyvin vedenpinnasta. 

Rankan kuuron jälkeen onkin helpompi löytää paikkoja, joissa ei ole paljoa turisteja. Odota tarvittaessa auringonlaskua, niin rakennusten keinovalo luo tunnelmaa. 

Lue myös: Viisi niksiä heijasteiden hyödyntämiseksi

3. Käytä katukuvauksessa sateenvarjoa

Erivärisiä sateenvarjoja kuvattuna yläpuolelta

Eriväriset ja -muotoiset sateenvarjot voivat piristää kuvaa. 

© Shutterstock

Asfaltinharmaa katu muuttuu kuvaukselliseksi, kun se tulvii erivärisiä ja -muotoisia sateenvarjoja. 

Etsi vilkas paikka ja pyri kuvaamaan korkealta, esim. kaupan toisesta kerroksesta, rappusista tai sillalta.

Jos käsillä on sateenvarjo, voit rajata sillä kuvaa laskemalla sitä hiukan niin, että se peittää pilviä ja näkyy kuvassa jonkin verran. 

Katso myös: 14 hyvää sateella otettua kuvaa

4. Korosta suuria kontrasteja

Kaupunki kuvattuna suurella kontrastilla

Kaupungin taivaan uhkaavat sadepilvet tekevät kuvasta paljon kiintoisamman kuin sinitaivas. Mustavalkomuunnos korostaa kontrasteja vielä lisää. 

© Shutterstock

Myrskyinen taivas lisää dramatiikkaa ja kontrastia kaupunkikuvaan. 

Käytä keskustaa painottavaa valonmittausta ja tarkenna kuvan kirkkaimpiin osiin.

Näin sadepilvistä tulee tummempia ja kontrasteista suurempia. Jos vielä muunnat kuvan mustavalkoiseksi kuvankäsittelyssä, on vaikutelma vielä tehokkaampi.

Lue myös: Seitsemän kuvausvinkkiä myrskyihin

5. Etsi ilmeitä ja eleitä

Tarkkaile ihmisiä, kun sataa kaatamalla. 

Läpimärkien pyöräilijöiden silmät ovat viiruina heidän ponnistellessaan sateen halki, turistit pelastuvat lähimmän katoksen alle ja lapset hyppivät innoissaan suurimpaan mahdolliseen lätäkköön. 

Pidä kamera valmiina rinnalla, zoomaa kohteeseen ja kuvaa, kun tunteet purkautuvat. 

Lisää vinkkejä saat Digikuvan uusimasta numerosta

Inspiroivia kuvia, vinkkejä ja ammattimaisten matkakuvaajien hyviä neuvoja Digikuvan numerossa 9/2018. 

Tutustumme siinä lomien yleisimpiin haasteisiin – esimerkiksi kuinka saat uudenlaisen ja mielenkiintoisen kuvan kohteesta, jota olet kuvannut ennenkin.

Näin otat hyviä lomakuvia huonolla säällä

Osta lehti lehtipisteestä tai tee tilaus. Tilaajana pääset heti lukemaan uusinta lehteä ja yhdeksää edellistä lehteä Wype-sovelluksella.

Nyt saat kolme Digikuva-lehden numeroa ja suuren kuvankäsittelykurssikirjamme "100 kuvankäsittelyvinkkiä ja -kurssia" vain 14,90 eurolla. Katso tarjous tästä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!