Mies Trolltunga-kielekkeellä

Trolltunga nousee 1100 metrin korkeudelle meren pinnasta ja se on mahtava kalliomuodostelma, joka pistää ulos vuoren seinämästä.

© Shutterstock

Parhaat välineet erämaakuvaukseen

Koronaviruksen aikaan on hankala matkustaa huoletta eri puolille, mikä on vaikuttanut monen lomasuunnitelmiin. Erämaamatkailu on siksi ajankohtaisempaa kuin koskaan. Luonnossa saa suurenmoisia kokemuksia ja hienoja kuvia, ja etäisyys muihin säilyy.

maanantai 22. kesäkuuta 2020 teksti C. Trant

1. Pitkä teleobjektiivi

Lintuja kuvattaessa pitkä teleobjektiivi on välttämätön, jos halutaan lähikuvia aroista linnuista.

300–400 mm:n tele on hyvä lähtökohta, mutta jos kukkaro sallii, 500 mm:n linssi on hyvä hankinta.

Jos mietit valintaa alkuperäisten objektiivien tai halvempien, mutta hyvien Tamronin tai Sigman tuotteiden välillä, tutustu Digikuva-lehden Välineoppaaseen, jossa on paljon eri tuotteiden testejä.

100-400 mm:n objektiivi

100-400 mm:n objektiivilla onnistuu kuvaaminen myös käsivaralta ja polttoväli sopii sekä lintu- että eläinkuvaukseen. Hämärässä kannattaa käyttää jalustaa.

© Shutterstock

2. Kiikarit ja varaparistoja

Eläimiä on helpompi löytää kiikareilla kuin teleobjektivin läpi katsomalla. 

Siksi kiikarit kannattaa pakata mukaan. Laukkuun tarvitaan myös vara-akkuja ja -paristoja ja mukaan tarvitaan myös aimo annos malttia. Mitään kuvattavaa ei välttämättä löydy ensimmäisen tuntien aikana.

Kuvaaja, repullinen tarvikkeita ja kamera

Jos kamerassa käytetään sarjakuvausta, lintukuvaus onnistuu selvästi varmemmin.

© Shutterstock

3. Hernepussi ja jalusta

Jos kuvaat piilosta tai autosta, hernepussi korvaa usein jalustan, Se antaa hyvän tuen kameralle ja objektiiville. 

Pieni ja nopeasti koottava jalusta on myös eläinkuvauksessa kätevä. Monet eläimet liikkuvat vain hämärässä ja silloin tarvitaan pitempiä valotusaikoja. 

Pitkä valotusaika lisää heilahtaneiden kuvien riskiä, joten jalustalle kannattaa varata paikka reppuun luontokuvausmatkalla.

Hanki hieno kuvausopas erämaakuvaukseen

Digikuva-lehden numerossa 10/2020 on esitelty laajemmin hyviä luontokuvauskohteita Suomessa ja muissakin Pohjoismaissa. Kerromme myös mitä pakata mukaan ja millaisia kuvausasetuksia käytetään eläinkuvauksessa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!