Valokuvaaja Olga Galkina lähti vaeltamaan Siperian Baikaljärvessä sijaitsevalle Olhonsaarelle. Jää antoi paikoin periksi jalan alla ja äänteli kumeasti, kuin olisi ollut maanjäristys, mutta Galkina kuvasi äärimmäisessä kylmyydessä. Lue tämän seikkailijan ja muidenkin maisemakuvaajien kokemuksista. Tässä jutussa jaamme myös vinkkejä luonnon muotojen ikuistamiseen. Kenties tärkein taito liittyy sommittelemiseen:
Symmetriset, säännölliset kuviot toimivat hyvin vahvojen värien kanssa, esim. rivissä seisovat sotilaat punaisissa uniformuissa tai voikukat vihreällä kedolla.
Koeta löytää säännöllisiä linjoja, jotka eivät risteä tai kosketa toisiaan, jotta kuvan aiheena oleva kuvio korostuu. Epäsäännölliset muodot, kuten lehdet tai kukkien heteet näyttävän parhaalta, kun niitä on kuvan täydeltä.
Hyödynnä kuviota rikkovia tai kuvan keskeiseen kohtaan johtavia linjoja. Sommittele tärkeät elementit klassisten sääntöjen mukaan, esim. kultaiseen leikkaukseen taikka kolmasosasäännön mukaan.
Etsi kontrasteja ja kuvaa esimerkiksi ruusua valkoista seinää vasten. Voit myös korostaa valon ja varjon kontrastia muuttamalla kuvan mustavalkoiseksi ja lisäämällä kontrastia kuvankäsittelyvaiheessa.
Pyri kuvaamaan sivuvaloon, koska varjot korostavat pintarakenteita. Paras valaistus vallitsee monesti auringonnousun ja laskun aikoihin, kun varjot ovat pisimmillään.