Uusi elämä sienelle erikoistekniikalla

Taskulamppua apuna käyttäen voi metsän kuvauskohteita lähestyä uudella tavalla. 

© Thomas Villefrance

Näin valaistaan sieni

Kiertoajelu maaseudulla tarjoaa aina virikkeitä kuvaajalle. Lähde matkalle etsimään uusia kuvakulmia ja metsään.

tiistai 11. huhtikuuta 2017 teksti N. Majgaard

Metsän siimeksessä odottaa mielenkiintoisia kuvauskohteita. Metsää kuvataan paljon, mutta uusia lähestymistapoja soisi näkevänsä enemmän.

Valokuvausharrastaja Thomas Villefrance innostui sienistä nähtyään internetissä kuvia, joissa ne näyttivät siltä kuin ne olisi valaistu. Samantyyppisten kuvien ottaminen oli helppoa. 

Aluksi piti vain löytää sopiva yksinäinen sieni ja odotettava pimeän tuloa. Taskulampun ja lyhyen Photoshop-käsittelyn avulla hän loi kauniisti ja yllättävästi valaistun sienikuvan.

Tässä kuvat sekä pieni kuvausopas, jonka avulla voit itsekin koettaa saada aikaan vastaavanlaisia kuvia.

Thomas valaisi sienen eri puolilta. Osassa kuvia kohde on valaistu hyvinkin läheltä, jotta valoa olisi riittävästi ja yksityiskohdat erottuisivat selvästi.

© Thomas Villefrance

3–5 valotusta riittää

Tämä kuvan ottaminen vaati kolme eri tavalla valotettua kuvaa. Photoshopilla valoa voitiin säädellä tarkemmin, jotta sieni saataisiin näyttämään jalkalampulta.

Jotkut kuvaajat ottavat vastaavassa tilanteessa 50–60 kuvaa, mutta Thomas Villefrancelle riittää kolmesta viiteen osakuvaa. 

Näin valosienikuva syntyy:

Tähän tarvitaan kamerajalusta, taskulamppu ja tietysti kamera. Varmista, ettei jalusta liikahda kuvauksen aikana. Tämä helpottaa kuvankäsittelyä.

  1. Ota ensin kuva ilman keinovalaistusta. 
  2. Ota sitten kuva, joka on valaistu taskulampulla alhaaltapäin.
  3. Ota seuraavaksi kuva, joka on valaistu ylhäältäpäin.
  4. Voit ottaa useampia versioita kuvasta, jossa sientä valaistaan alhaaltapäin, koska se antaa enemmän valinnanvaraa käsittelyvaiheessa. 
  5. Avaa Photoshop ja avaa kuvat päällekkäin omiksi tasoikseen (kuten HDR-kuvia tehtäessä) ja säädä osakuvien ominaisuudet kuntoon ennen niiden yhdistämistä. 

Googlen Nik Collection -kuvankäsittelyohjelmisto on nyt ilmainen

Valmis, valaistu sieni kuvankäsittelyn jälkeen.

Photoshop-käsittelyn jälkeen lopullinen kuva näyttää tältä. Se on yhdistetty kolmesta eri osakuvasta.

© Thomas Villefrance

Toimitus suosittelee: 100 vinkkiä ja kurssia kuvankäsittelyyn 

Osaatko parannella kuviesi värit luonnollisiksi ja säätää niiden terävyyden optimaaliseksi? Jos et, nyt on hyvä tilaisuus oppimiseen. Digikuva on juuri saanut valmiiksi kirjan, jossa on vinkkiä ja kurssia kuvankäsittelyyn Photoshopilla, Lightroomilla ja Elementsillä. 

 Kirja soveltuu kaikentasoisille oppijoille – olitpa aloittelija tai kokenut harrastaja, joka ottaa kuvansa raakatiedostoina. Tämän kirjan avulla voit melko helposti nostaa valokuvasi uudelle tasolle perusteellisten ohjeiden ansiosta. Kursseissa käydään vaihe vaiheelta läpi erilaiset tehtävät, toiminnot, työkalut, säätömahdollisuudet ja kuvatehosteet. 

Nyt saat 100 vinkkiä ja kurssia sekä kolme numeroa Digikuvaa hintaan 14,90. Lue lisää täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!