Vangitse vesi

Nestemäinen elementti tarjoaa kosolti kuvattavaa, ja koska monista uusista järjestelmäkameroista löytyy pieni ISO-herkkyysarvo, on samettisten kuvien ottaminen yhä vain helpompaa.

keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Vesi on elämälle välttämätön aine, joka peittää noin 70 prosenttia maapallosta. Jo tällä perusteella se ansaitsee valokuvaajien mielenkiinnon. Se on antoisa kuvauskohde, josta saa paljon hyviä kuvia ja jonka äärellä saa kulumaan aikaa erilaisia valotusaikoja kokeillessaan.

Ihmisen silmä havaitsee veden liikkeen viipeellä, joka vastaa suunnilleen 1/60 ja 1/125 sekunnin suljinaikoja. Nuo ajat eivät kuitenkaan ole parhaita märän ja liikkuvan elementin vangitsemiseen, mutta onneksi varsinkin järjestelmäkameroissa on valittavana pitkiä valotusaikoja, joilla silkinpehmeät kuvat virtaavasta vedestä saadaan aikaan. Reseptinä tällaisiin otoksiin on pitkän suljinajan lisäksi matala ISO-herkkyys, pieni himmenninaukko ja kenties harmaasuodin. Toinen tapa on käyttää hyvin lyhyitä suljinaikoja, jotta ilmaan nousevat pisarat ja pärskeet saadaan pysähtymään.

Valitse sopiva suljinaika Sopivimman suljinajan määrittävät kuvattava kohde ja veden virtauksen vauhti. Esimerkiksi vesiputouksen virtaus on moninkertainen verrattuna pieneen puroon. On myös suuri ero siinä, haluaako kuvaaja pysäyttää meren valtavat aallot paikalleen vai näyttää ne sametinpehmeinä auringonlaskua vasten. Viereinen taulukko kertoo, millaista valotusaikaa missäkin tilanteessa kannattaa käyttää.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!