Monien valokuvaajien suosittua tekniikkaa kutsutaan nimellä "Exposure to the Right" (ETTR) ja tuloksena on eniten mahdollisia värisävyjä ja upeita siirtymiä kuvissasi.
Tekniikka perustuu valotukseen siten, että työnnät histogrammia oikealle eli hieman ylivalotuksen suuntaan. Valotusaikaa ja/tai aukkoa säätämällä päästät niin paljon valoa kuin mahdollista, kuitenkin niin, etteivät huippuvalokohdat pala puhki. Toisin sanoen histogrammin palkit eivät saa osua seinään oikealla puolella.
Tämän jälkeen kuvankäsittelyssä valotus korjataan, kunnes se vastaa kuvan valon intensiteettiä.
Tuloksena on vähemmän kohinaa, kirkkaammat värit ja suurempi dynaaminen alue.
Se voi vaikuttaa päinvastaiselta prosessilta, mutta sillä on merkitystä.

Ylimmässä kameraruudussa kohde on hyvin valotettu, mikä näkyy histogrammin pylväiden jakautumisessa. Alanäytön histogrammissa pylväät on siirretty oikealle, mutta reunaan osumatta, mikä tarkoittaa, että se on hieman ylivalottunut.
Miten Exposure to the Right toimii?
Kamera-anturilla on tietty dynaaminen alue, ja se on yleensä yli viisi tai yhdeksän aukkoaskelta. Jokainen aukkoaskel ei kuitenkaan vaihtele yhtä montaa eri sävyä, sillä ne ovat nimittäin logaritmisia.
Tämä tarkoittaa, että jokainen vaihe kerää puolet enemmän valoa kuin edellinen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kirkkain aukkoaskel vangitsee puolet mahdollisista värisävyistä, esim. 2 048, seuraava askel puolittuu jälleen arvoon 1 024 jne. Seitsemäs aukkoasetus vangitsee siis vain 32 sävyä.
Ylivalotus parantaa laatua
Jos kuvaat alivalotuksella ja korjaat sen kuvankäsittelyssä, kuvan tummien alueiden siirtymät eivät ole niin sujuvia kuin voisivat olla, ja vaarana on, että se aiheuttaa kohinaa ja vaikuttaa kuvan laatuun.
Jos sitä vastoin ylivalotat, eli työnnät histogrammia oikealle, saat paljon enemmän valoa ja siten enemmän sävyjä kuvaasi, mikä tarkoittaa, että kuvankäsittelyssä on enemmän dataa – mikä puolestaan parantaa kuvanlaatua.
Näet sen yksityiskohdista
Tarkastelemme luonnollisestikin yksityiskohtia tässä, ja kuvaa täytyy zoomata, jotta erot todella huomaa. Tekniikka on kuitenkin yksinkertaista ja auttaa ymmärtämään dynaamisen alueen toimintaa.
Tekniikka ei sovi kaikkiin valokuviin, mutta se toimii hyvin paikallaan olevissa kuvausaiheissa, kuten esimerkiksi maisemissa. On vain tärkeää, ettet polta huippuvalokohtia ylivalotettaessa.
Muista myös kuvata raw-muoodossa, jotta saat mahdollisimman paljon työstettävää dataa.