Kun maailman parhaat lehdistökuvaajat matkustavat maapallon polttopisteissä elämä pelissä, valokuvaajat kohtaavat usein ihmisiä tai tapahtumia, jotka ovat niin voimakkaita, että heidän kuvilleen muodostuu ratkaiseva merkitys.
Tämä koskee esimerkiksi ikonista kuvaa yksinäisestä miehestä, joka pysäytti panssarivaunurivistön Kiinan pääkaupungin levottomuuksissa vuonna 1989.
Myös Vietnamin sodan kuvat ovat jääneet monien verkkokalvoille. Tämä pätee etenkin kuvaan spontaanista teloituksesta kadulla Vietnamin sodan aikana, kun etelävietnamilainen kenraali Nguyen Ngoc Loan ampui Viet Kongin sotilaan Nguyen Van Lemin päälaukauksella.
Kuvan otti AP-kuvaaja Eddie Adams, joka voitti kuvasta Pulitzer-palkinnon. Sama koskee Nick Utin kuvaa itkevästä vietnamilaisesta tytöstä, joka voi herättää tunteita vielä 50 vuotta Vietnamin sodan päättymisen jälkeenkin.
Nyt kerromme, mitä päähenkilöistä oikeastaan tuli ja mitä kuvat merkitsivät sekä heille itselleen että kuvat ottaneille valokuvaajille.
Nämä löydät artikkelista:
- Panssarivaunumies
- Vihreäsilmäinen tyttö
- Ensimmäinen avaruusmatka
- Lapset tulilinjalla
- Varusteet ja tekniikat
- Retro – meno−paluu
Panssarivaunurivistön edessä seisova mies
Kuva yksinäisestä kiinalaisesta, joka vastustaa passiivisesti liikkuvia panssarivaunuja Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä, otettiin 5. kesäkuuta 1989 Kiinan hallintoa vastaan järjestettyjen, satojen ihmisten kuolemaan johtaneiden massiivisten protestien jälkeen.
Panssarivaunurivistön edessä seisovan miehen kuvasta on kuitenkin useita versioita. Tapahtumaa oli nimittäin kuvaamassa neljä lehdistökuvaajaa Beijing Hotelin parvekkeella. He olivat Charlie Cole, Stuart Franklin, Jeff Widener ja Arthur Tsang Hin Wah.
Kuvat ilmestyivät sanomalehtien etusivuilla ympäri maailmaa. Wah otti myös vähemmän tunnetun kuvan panssarivaunurivistön edessä seisoneesta miehestä, jossa tämä on kiivennyt panssarivaunuun ja keskustelee panssarivaununkuljettajan kanssa.
Mitä kuvan jälkeen tapahtui:
Hän ei ole koskaan saanut selville, kuka panssarivaunurivistön edessä seisonut mies oli. On tarinoita, joissa väitetään, että mies teloitettiin, kun taas toiset kertomukset viittaavat siihen, että hän elää piilossa jossain Kiinassa.

Pekingin panssarivaunurivistön pysäyttäneen miehen kuva on nykyään ikoninen kuva sorron vastaisesta taistelusta.
© Arthur Tsang Hin Wah/Reuters/ScanpixVihreäsilmäinen tyttö
Vuonna 1984 valokuvaaja Steve McCurry vieraili Pakistanissa Nasir Baghin pakolaisleirillä, joka tarjosi suojaa afgaanipakolaisille Neuvostoliittoa vastaan käydyn sodan aikana. Siellä hän törmäsi 12-vuotiaaseen tyttöön, jolla oli uskomattoman vihreät silmät ja upea säteily.
Tyttö oli menettänyt vanhempansa, eikä häntä ollut koskaan aiemmin kuvattu. Hän vaikutti pelästyneeltä, mutta silti valokuvaaja onnistui ottamaan kuvan, joka on edelleen kaikkien sydämessä.
Vuonna 1985 kuva päätyi National Geographicin kanteen. Steve kuvasi kuvan Nikon FM2:lla ja NIKKOR 105 Ai-S F2.5 -objektiivilla.

Mitä kuvan jälkeen tapahtui
Seitsemäntoista vuotta myöhemmin McCurry palasi etsimään tyttöä, jonka nimeä hän ei tiennyt, ja löysi hänet ja sai selville nimen – Sharbat Gulan. Tyttö on edelleen Pakistanissa.

Vuonna 2002 McCurry otti uuden kuvan tytöstä. Nykyään hän asuu Pakistanissa pakolaisaseman turvin.
© Steve McCurry/National GeographicEnsimmäinen avaruuskävely
Samalla, kun amerikkalaiset olivat vielä valmistautumassa ensimmäiseen avaruuskävelyynsä, Neuvostoliitto ohitti heidät 18. maaliskuuta 1965, kun kosmonautit Aleksei Leonov ja Pavel Beljajev asettuivat avaruusaluksessaan maapallon kiertoradalle.
Aleksei Leonov poistui Voskhod 2 -avaruusaluksesta 12 minuutin avaruuskävelylle yhdistettynä alukseen vain viiden metrin pituisella johdolla. Leonovin avaruuskävelyn kuvasi Beljajev.
Mitä kuvan jälkeen tapahtui:
Myöhemmin Leonovista tuli muun muassa kosmonauttijoukkojen johtaja. Nykyään hän on 80-vuotias ja työskentelee korkeasta iästään huolimatta pankissa Moskovassa. Ukrainan nykyisestä konfliktista hän totesi: "Astronauttien välillä ei ole koskaan ollut rintamia.
Päivänä, jona tämä tosiasia tunkeutuu poliitikkojen tietoisuuteen, planeettamme muuttuu."

Aleksei Leonov teki vuonna 1965 maailman ensimmäisen avaruuskävelyn. Tässä hän vilkuttaa kollegalleen Beljajeville, joka ikuisti tapahtuman Voskhod 2:n sisäpuolella.
© Scanpix.Lapset tulilinjalla
Vietnamilainen valokuvaaja Huynh Công Út eli Nick Ut oli AP:n palkkalistoilla ja oli 8. kesäkuuta 1972 lähellä Kambodžan rajaa. Hän näki matkalla joukon pakolaisia.
Yhtäkkiä etelävietnamilainen lentokone kohdisti pommihyökkäyksen pakolaisia vastaan, joiden lentäjät olettivat olevan vietkongin sotilaita. Napalmpommien aiheuttavan savun läpi Ut näki pienen alastoman tytön juoksevan huutaen tietä pitkin. Hän juoksi kohti tyttöä ja otti kuvan, joka myöhemmin alkoi kiertämään maailmaa.
Sitten hän tarttui häneen, valeli tytön palaneen kehon päälle vettä ja vei hänet sairaalaan. Tyttö oli silloin vain yhdeksänvuotias Kim Phuc. Hänestä tuli nopeasti Pohjois-Vietnamin kommunistisen hallituksen propagandasymboli.
Mitä kuvan jälkeen tapahtui:
Kuubassa opiskellessaan tyttö loikkasi ja haki turvapaikkaa Kanadasta, jossa hän nykyään asuu. Phuc ja Ut ovat pitäneet yhteyttä.

Nick Ut voitti Pulitzer-palkinnon napalmin polttamista lapsista Vietnamin sodassa.
© Nick Ut/AP/Polfoto.