vanha valokuva animoituna

MyHeritage-sukututkimusalusta animoi valokuvia tekoälyn avulla.

© Shutterstock // MyHeritage

Näin tekoäly pystyy animoimaan valokuvia

Vanhoihin perhekuviin saadaan liikettä tekoälyn avulla, ja animointi vie vain pari minuuttia.

keskiviikko 10. maaliskuuta 2021 teksti C. Trant

Nyt on mahdollista antaa vanhoille perhekuville ikään kuin uusi elämä. Uudella tekniikalla, joka kantaa pahaenteiseltä kuulostavaa nimeä deepfake (vapaasti käännettynä "emävale"), on helppo teettää valokuvista liikkuvia, animoituja, videoilta näyttäviä pätkiä, joissa kuvan ihmiskasvot ilmehtivät ja elehtivät. Aikaa tämä vie asiakkaalta parisen minuuttia.

Palvelun käyttö sinänsä on ilmaista, mutta rahansa palvelu saa milläpäs muulla kuin henkilötietoja keräämällä ja mainostamalla.

Tekoäly saa valokuvan liikkumaan

MyHeritagen uusi palvelu nimeltä Deep Nostalgia muuttaa vanhat perhekuva animoiduiksi videopätkiksi, joissa kuvissa olevat ihmiset hymyilevät, vilkkuvat ja katsovat ympärilleen.

Deepfake-niminen teknologia mahdollistaa tämän. Deepfake on tekoäly, joka voi skannata ja analysoida ihmisen ilmeitä. Näiden tietojen perusteella se muodostaa algoritmin, joka voi simuloida liikkeitä. Näin kuvista voidaan tehdä video, jossa hahmot liikkuvat.

Mutta jos tekoälyllä on käytössään vain yksi valokuva ihmisestä, hänen eleensä ja ilmeensä tuskin kuitenkaan näyttävät animoiduissa pätkissä aidoilta, joten palvelun arvo perustuu enemmänkin leikkimielisyyteen – siihen asti, kunnes joku alkaa tonkia palvelun eettistä puolta, kuten ihmisten henkilötietojen keräämistä ja käyttöä.

> Lue myös: Valokuvan värit kuntoon helposti

Näin palvelua käytetään

Aloita etsimällä kuva tai kuvat, jotka haluat herättää eloon. Kuvien tulee olla digitaalisesssa muodossa eli skannattuja, ja skannausohjeita löytyy täältä.

Voit myös ottaa kuvan perhekuvasta älypuhelimella, jos siinä on hyvä kamera.

Lataa sitten ottamasi kuva MyHeritage-verkkosivustolle. Voit joko vetää kuvan verkkosivustolle tai hakea kuvan tietokoneeltasi napsauttamalla Upload-komentoa.

Muuttaaksesi kuvan tai kuvat videopätkäksi sinun on rekisteröidyttävä MyHeritageen, ja siihen riittää sähköpostiosoite ja salasana.

Tämän jälkeen MyHeritage muokkaa muutamassa minuutissa valokuvastasi videon, jossa kuvan henkilö liikkuu.

> Lue myös: Näin käsitellään skannattuja kuvia Photoshopilla

Elävien kuvien salaisuus

Deep Nostalgia näyttää herättävän pois nukkuneet sukulaiset eloon.

Palvelun koostama videopätkä on koottu sadoista ihmisistä otetuista valokuvista, joilla on kuvan henkilön kasvoja muistuttavat kasvonpiirteet.

Tällä tavalla palvelu pyrkii tuottamaan oman ehdotuksensa siitä, miltä henkilön video on saattanut näyttää.

Video on siis tietokoneella luotu ja perustuu tietokantaan, jossa on hyvin monien muiden ihmisten kasvonpiirteitä. Unetkin taitavat siis olla enemmän totta kuin nämä videot.

> Lue myös: Näin poistetaan häiritsevät yksityiskohdat valokuvista

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!