Peuran vasa kuvattuna aukealla teleobjektiivin suurella aukolla
© Shutterstock

Näin voit varmistaa terävän tarkennuksen eläinmuotokuvissa

Yhdellä apuvälineellä ja parilla niksillä saat entistä terävämpiä ja parempia eläinkuvia. Seuraavassa kerromme, miten pääset alkuun jo tänään.

maanantai 7. marraskuuta 2022 teksti H. Anderson

Yksijalkainen jalusta vähentää tärinää 

Valokuvaajan paras ystävä on yksijalkainen, sillä kevyttä yksijalkaa eli monopodia on helppo kantaa mukana, ja sillä voi kuvata helposti toiminnantäyteisiä kohteita, kuten eläimiä. 

Jalusta tarjoaa vakaan alustan ja auttaa varmistamaan, että muotokuvista tulee mahdollisimman teräviä. Pienellä harjoittelulla voit muuttaa nopeasti jalustan korkeutta ja siten saada uusia, jännittäviä kuvakulmia. 

>Lue myös Hyviä syitä käyttää monopodia

Valokuvaaja kuvaamassa eläimiä luonnossa yksijalkaisella jalustalla

Yksijalkaisesta jalustasta on saatavana sekä alumiinisia että vielä kevyempiä hiilikuitumalleja. Ne sopivat hyvin myös videokuvaukseen.

Auta automatiikkaa

Usein automaattiset kuvausmenetelmät, kuten P-ohjelma tai aukon esivalintaohjelma A tai Av, voivat olla hyvä valinta eläinmuotokuviin, mutta koska kamera säätää valotusajan automaattisesti, se voi olla kuvattavalle kohteelle liian hidas. 

Tämä voi aiheuttaa sumeita kuvia, joissa on liike-epäterävyyttä, mikä on erityisen harmillista, jos sitä ei havaitse ajoissa.

Monet kamerat voidaan kuitenkin säätää niin, että valotusaika ei automaattisia ohjelmia käytettäessä koskaan ylitä tiettyä valittua arvoa. 

Monissa tapauksissa 1/300 sekunnin valotusaika riittää, ellei käytössä ole esimerkiksi 400 mm:n tai sitä suurempaa teleobjektiivia, joka vaatii vielä lyhyempiä valotusaikoja. 

Jos et halua valita valotusaikaa itse, useimmissa kameroissa on valittavana kolme esiohjelmoitua asetusta, joiden nimet ovat yleensä hidas, normaali ja nopea. 

Eläinmuotokuvissa suosittelemme käyttämään nopeaa asetusta, jolloin kamera valitsee itse lyhyen valotusajan.

Toiminnon ainoa huono puoli on, että oikean valotuksen saamiseksi kamera säätää ISO-arvoa automaattisesti ylöspäin, jolloin kuvaan tulee lisää kohinaa. Vika on kuitenkin helppo korjata kuvankäsittelyssä. 

>Lue myös 10 valokuvaukseen liittyvää käsitettä, jotka kannattaa tuntea

Muun lauman yläpuolelle päänsä nostava lammas on kuvattu suurella aukolla

Jos kuvaat hitaita kohteita käsivaralta, kuvanvakain kannattaa ottaa käyttöön, jos kamerassa ja objektiivissa on sellainen.

© Shutterstock

Lukitse tarkennus eläimiin automaattitarkennuksella

Eläimet liikkuvat usein ennakoimattomasti, ja silloin kameran automaattitarkennusjärjestelmän voi olla vaikea löytää oikeaa tarkennuspistettä.

Yleensä kameraa voi auttaa tässä tehtävässä yhdistämällä eläinautomaattitarkennuksen muihin tarkennusmenetelmiin, kuten Lock On AF: Expand Flexible Spot -toimintoon. Tämä yhdistelmä lukitsee tarkennuksen eläimen silmään niin kauan kuin kamera pystyy tunnistamaan sen. 

Jos kamera menettää silmän lukituksen hetkeksi, se lukitsee tarkennuksen eläimen päähän tai kehoon.

>Lue myös Automaattitarkennuksen sanasto: tutustu tärkeimpiin käsitteisiin

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!