Salaman käyttö muotokuvauksessa

Ota kaikki irti salamasta

Ulkoinen salama ei ole pelkkä hämärien ympäristöjen hätäratkaisu. Se avaa monia mahdollisuuksia muotokuvien ottamiseen niin sisällä kuin ulkonakin.

torstai 10. marraskuuta 2022

Opettele käyttämään kameran päälle kiinnitettävää ulkoista salamaa, niin saat entistä parempia kuvia sekä sisällä että ulkona.

Salaman luova hyödyntäminen voi avata valokuvaukseen aivan uusia mahdollisuuksia.

Pienellä harjoittelulla voit saada kauniita kuvia ilman varjoja, jotka syntyvät yleensä, kun salama laukaistaan suoraan kohdetta kohti. 

Aluksi voi tietysti kokeilla kuvata laukaisemalla salaman suoraan henkilöä kohti, mutta kuvasta tulee harvoin hyvä, koska valo on kova ja luo rumia varjoja.

Valon heijastaminen ja pehmentäminen

Jos salamavalo heijastetaan valkoiseen seinään tai kattoon, tuloksena on pehmeä ja kaunis valo, joka valaisee kohteen. 

Näin saadaan luonnollisen näköinen valotus, eikä kuva näytä salamalla otetulta. 

Useita ulkoisia salamoita käytettäessä mahdollisuuksia on vielä enemmän, kuten salaman suuntaaminen kuvaajan taustaan, jolloin myös se valaistaan oikein.

Jos sinulla ei ole vielä kokemusta ulkoisen salaman käytöstä, suosittelemme valitsemaan kameran P-ohjelman, jossa kamera valitsee itse oikeat asetukset.

Salaman kirkkautta voi kuitenkin olla tarpeen säätää itse, mikä voidaan tehdä salaman kompensoinnin avulla suoraan salamassa.

>Lue lisää Salamaan liittyvien termien selitykset

Salaman vastaanotinyksikkö parantaa muotokuvia. Sitä voidaan käyttää Sonyn, Canonin ja Nikonin kameroissa.

Kuvake, jossa on salama sekä plus- ja miinusmerkki, ilmaisee, että salaman kompensointi on käytössä. Uusiin ulkoisiin salamoihin on saatavana kuvan kaltainen ohjausyksikkö, jolla voidaan ohjata langattomasti useita salamoita samanaikaisesti.

© Hähnel

Niksi kameran oman salaman käyttöön

Kokemuksen kertyessä voit valita täysin manuaalisen ohjelman, jossa luonnonvaloa voidaan hyödyntää paremmin, jolloin salamavalosta ei tule liian hallitseva.

Myös kameran omaa salamaa voi käyttää, mutta se tuottaa kovan ja suoran valon, koska sen suuntaa ei voi säätää.

Lisäksi on huomattava, että kameran oman salaman teho on matala, joten se yltää vain 1,5–2 metrin päähän. Sitä ei siis voi käyttää kauempana oleviin kohteisiin.

Kameran omalla salamalla otettavien kuvien laatua voi kuitenkin parantaa eräällä menetelmällä, ja se esitellään alla olevassa videossa. 

Menetelmän avulla salaman valo leviää ympäristöön, jolloin lopputuloksesta tulee siistimpi. Valo ei kuitenkaan yllä kovin kauas, joten tehokkaampaa valaistusta tarvittaessa on hankittava ulkoinen salama. 

>Lue lisää Valitse sopiva salama

Digikuvan numerossa 17/2016 esitellään erilaisia tapoja käyttää salamalaitteistoa muotokuvauksessa. Jos olet lehden tilaaja, lataa juttu joko yllä olevasta linkistä tai lue se Wype-sovelluksen avulla.

Samassa numeroissa on myös suuri testi, jossa on testattavana 20 salamalaitetta.

Varmista upea taustasumennus

Muotokuvia otettaessa salaman kanssa kamera voi valita automaattisesti pienen aukon, koska se yrittää tasapainottaa valotusta ISO-arvon, aukon ja valotusajan välillä. 

Usein halutaan kuitenkin käyttää mahdollisimman suurta aukkoa, sillä tällöin tausta sumenee kauniisti, mikä sopii hyvin muotokuviin. 

Ongelma voidaan ratkaista salamatäsmäyksellä, sillä sitä käytettäessä voidaan valita yli 1/250 sekunnin valotusaika, minkä ansiosta valovoimaisella objektiivilla voidaan kuvata myös päivänvalossa. 

Kokeile esimerkiksi asettaa ISO-arvo aluksi 100:aan, ja valitse sitten suuri aukko, esim. F2,8. 

Säädä sitten valotusaika esimerkiksi 1/500 sekuntiin, ota testikuva ja säädä valotusaikaa tai salaman voimakkuutta, jos kuva on liian tumma.

>Lue myös Tähän tarvitset salamatäsmäys-toimintoa

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!