Salaman käyttö muotokuvauksessa

Salaman käyttö muotokuvauksessa

Ulkoinen salamalaite ei ole pelkkä hätäratkaisu hämäräkuvaukseen. Se avaa täysin uusia mahdollisuuksia muotokuvaajalle sekä sisällä että ulkona.

perjantai 18. marraskuuta 2016

Kun kuvataan ihmisiä sisätiloissa, valoa on harvoin niin paljon, että kuvasta tulisi terävä.

Yksinkertaisin ratkaisu on ottaa käyttöön kameran oma salama tai liittää kameraan erillinen eli ulkoinen salama, joka suunnataan suoraan kuvattavaa henkilöä kohti.

Näillä keinoilla kuva ei tavallisesti onnistu erityisen hyvin, sillä salaman voimakas valo tuottaa rumia heittovarjoja kuvattavan henkilön taakse.

Pehmennä valoa heijastamalla

Jos käytössä on vain yksi salama, voit saada loistavia, pehmeästi valaistuja kuvia ohjaamalla salaman valkoisen seinän tai katon suuntaan.

Jos pystyt käyttämään useampaa ulkoista salamaa, saat aivan uusia mahdollisuuksia ja voit esimerkiksi valaista myös henkilön taustan.

Jos et ole erityisen kokenut ulkoisen salaman käyttäjä, suosittelemme valitsemaan kamerasta P-ohjelman, jolloin kamera huolehtii itse sopivien asetusten valinnasta.

Voi kuitenkin olla tarpeen puuttua valotuksen säätöön korjaamalla salaman tehoa.

Sisäinen salama hätävaraksi

Kun kokemusta tulee lisää, voit valita täydet käsiasetukset, jolloin sinulla on paremmat mahdollisuudet hyödyntää luonnollista valoa eikä salaman valosta tule liian hallitseva.

Kameran omaakin salamaa voi toki käyttää, mutta sen valo on kovaa ja kohtisuoraa, eikä sitä voi suunnata ja siten heijastaa katon kautta.

Kannattaa muistaa myös, että sisäinen salama syö virtaa ja valaisee vain noin 1 ½ – 2 metrin päähän.

Kameran oman salaman valoa voidaan kuitenkin hajottaa pienen kikan avulla.

Digikuvan numerossa 17/2016 esitellään erilaisia tapoja käyttää salamalaitteistoa muotokuvauksessa. Jos olet lehden tilaaja, lataa juttu joko yllä olevasta linkistä tai lue se Wype-sovelluksen avulla.

Samassa numeroissa on myös suuri testi, jossa on testattavana 20 salamalaitetta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!