Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama ovaalissa toimistossaan Valkoisessa talossa. Kuva: Pete Souza

Pete Souza odotti vuosia saadakseen Obamasta täydellisen kuvan ovaalissa toimistossaan. Valaistus oli eräänä lokakuisena päivänä ihanteellinen, joten Souza meni presidentin työhuoneeseen ja otti kuvan lyhyellä telellä. 

© Pete Souza

Tapaa valokuvaaja, joka seurasi Barack Obamaa kahdeksan vuotta

Pete Souza oli mukana, kun Obaman perhe vietti joulua Havaijilla ja kun maan ylin johto seurasi Osama Bin Ladenin surmaamiseen johtanutta hyökkäystä. Nuo ja monet muut presidentin kahden virkakauden tapahtumat hän on tallentanut kamerallaan, ja hänen persoonalliset kuvansa ovat kiertäneet ympäri maailman.

keskiviikko 28. maaliskuuta 2018 teksti Sarah Marie Winther

Pete Souza teki töitä 365 päivässä kahdeksan vuoden ajan. 

Vuosina 2009–2017 hän työskenteli presidentti Barack Obaman virallisena valokuvaajana Valkoisessa talossa ollen aina valmiina tallentamaan, kun jotain tärkeää tapahtui. 

1,9 miljoonaa kuvaa

Ja sitä myös tapahtui. Pete Souza ehti näet ottaa yli 1,9 miljoonaa kuvaa Obaman presidenttikausina, joten valikoitavaa oli yllin kyllin. Hän julkisti lähes 400-sivuisen kuvakirjan Obama: An Intimate Portrait.

Obama kirjoitti itse esipuheen ja kertoo muun muassa, että oman perheensä lisäksi juuri Souza on viettänyt hänen kanssaan eniten yhteistä aikaa Valkoisessa talossa.

"Ehkä arvaattekin, että perheeni on pitkämielinen. Lapseni olivat jo aikuisia, joten se toki helpotti asioita, ja vaimoni oli todella ymmärtäväinen”, sanoo amerikkalainen kuvajournalisti, joka piti kahdeksan vuoden aikana vain yhden sairauspäivän.

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama Pete Souzan kuvaamana

Presidentti Obama kehotti kaikkia työntekijöitään ottamaan lapsensa yhdeksi päiväksi mukaan töihin. Pienen tytön ryömittyä kohti presidenttiä ja tämän nostaessa taaperon yhtäkkiä ilmaan selällään maaten Souza tiesi saaneensa ainutlaatuisen kuvan. 

© Pete Souza

Mahdollisimman näkymätön

Monien muiden kuvajournalistien tapaan Pete Souza dygtig pysytteli huomaamattomana, mikä on hyvä ominaisuus presidentin hovikuvaajalle erilaisissa tilanteissa.

"Yritin toimia aina vaivihkaa. En käyttänyt salamakaan. Pyrin pysymään aina huomaamattomana, vaikka minulla oli lupa olla paikalla”, hän toteaa.

Kun hyökkäys Osama Bin Ladenin kotiin alkoi, valtakunnan johtohahmot kokoontuivat samaan huoneeseen seuraamaan tapahtumaa videolta. Kuvaaja itse ahtautui pienen huoneen nurkkaan. Souza oli saanut ennakkovaroituksen tapahtumista, ja häntä pyydettiin valitsemaan paikkansa ennalta – eikä hän saanut liikkua hyökkäyksen edetessä. 

"Niiden täytyi olla jännittävimmät 40 minuuttia, jotka olen koskaan kokenut", hän muistelee. 

Ao. videolla Pete Souza kertoo, mikä hänen ottamistaan kuvista noilta vuosilta on eniten jäänyt hänen mieleensä. 

Tapasimme Pete Souzan ja kysyimme häneltä, millaista oli olla yksi maailman tärkeimmistä kuvaajista vuosien ajan. 

Koko haastattelu on Digikuvan numerossa 6/2018, joka on tullut juuri lehtihyllyihin. 

Jos tilaat lehden, voit heti lukea haastattelun ja monta muuta juttuamme mobiilisti Wype-sovelluksella. Tutustu eri tarjousvaihtoehtoihin. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!