Tytöt avaamassa lahjapaketteja

Lahjapakettien avaamisesta voi saada hyvän joulukuvan.

© Shutterstock

Näin saat jouluaattoillan kuvat onnistumaan

Joulu on tunnelmaa ja hämyisen värikkäitä valoja, mikä ei todellakaan helpota hyvien joulukuvien ottamista.

keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Näiden kuuden neuvon avulla saat onnistuneita joulukuvia – niin aattoillasta, joulupöydästä kuin muistakin pimeiden iltojen juhlahetkistä.

1. Tee joulusta valkea

Joulun tärkeimpiä asioita on tunnelma, joka ulkoisesti syntyy tunnelmallisesta valaistuksesta. 

Silloin kameran on miltei mahdotonta asettaa valkotasapainoa oikein, ja seurauksena on yleensä kellertävä värivirhe. 

Kannattaakin kuvata raakamuodossa, koska valkotasapainon korjaaminen raakakuvista käy mainiosti kuvankäsittelyssä. Mutta jos haluat käyttää kameran tekemiä jpg-kuvia ja jakaa ne saman tien someen, täytyy valkotasapainoasia hoitaa ennen kuvaamista. 

Kameroissa on erilaisia esiasetuksia valkotasapainolle, mutta varmin tapa on käyttää harmaakorttia. Sen käyttöohjeet löydät täältä

Digikuvan Photoshop-kurssikirja neuvoo muun muassa valkotasapainon säätämisessä. Tilaa 2 numeroa Digikuvaa, niin saat myös kirjamme – yhteishintaan 14,90. 

2. Vältä kovaa valoa

Perhe kilistää jouluillallisen merkeissä

Tunnelmallisimmat joulukuvat syntyvät tunnelmallisessa valossa, joten älä pyri lisäämään keinovaloa – äläkä varsinkaan käytä salamaa.

Hämyvalaistuksessa moni turvautuu salamaan, mutta kameran oma salama latistaa kuvan ja vie joulun (ja monen muunkin juhlan) tunnelman sekä aiheuttaa rumia varjoja kovalla, kohtisuoralla valollaan. 

Parempia joulukuvia syntyy ilman salamaa, mikä vaatii ISO-herkkyyden lisäämistä. 

ISO-arvon voi useimmissa nykykameroissa vetää surutta 6400:aan ilman huolta kuvakohinasta ja rakeisuudesta. Sitä paitsi pieni rae voi jopa lisätä joulukuvan tunnelmallisuutta.

Joskus hetki ja kohde ovat tärkeämmät kuin tekninen laatu. 

3. Ilmaisia joulukuvia

Tonttulakit ja karamellit mukaan kuvaan!

Joulukoristeista syntyy mainiota rekvisiittaa kuviin.

Erillisen salamalaitteen avulla on mahdollista saada laadukkaampia ja luonnollisempia kuvia kuin kameran omalla salamalla. 

Sitä voi siis hyödyntää myös asetelmallisempien joulupotrettien ottamisessa – sen sijaan, että maksaisi suolaisen hinnan valokuvaamolle. Toisaalta ammattilainen on aina ammattilainen. 

Salamalaitteen valoa kannattaa pehmentää valonhajottimella taikka suuntaamalla salamapää valkoiseen (tai neutraalin harmaaseen) kattoon tai seinään.

Täällä kerromme pienistä mutta tehokkaista salamalaitteista.

Digikuvan Etunurkasta löytyy videoita ja mallipohjia, joten voit tehdä joulukortin ihan itse. Viisi numeroa Digikuvaa maksaa vain 27 euroa, ja samalla pääset käyttämään Etunurkkaamme.

4. Kuvaa vallitsevassa valossa

Valoa on nyt hyvin niukalti, mutta jopa päiväsydämen muutaman valoisan tunnin tarjoama luonnonvalo voi riittää tunnelmalliseen joulukuvaan. 

Ikkunasta tulevaa valoa kannattaa kokeilla hyödyntää talvella. 

Täällä kerromme, miten otetaan hyviä kuvia ilman salamaa.

5. Keskity yhteen kohteeseen

Minimalistinen joulukuva kuusesta

Minimalistinen kuvakompositio antaa koristeille tilaa päästä esiin.

© Shutterstock

Jos keskityt yhteen kuvauskohteeseen kerrallaan, onnistut paremmin. Mutta jouluaattoiltana ja myös joulupöydässä on monesti niin paljon erilaista hyörinää, että kuvista tuppaa tulemaan sekavia ja levottomia. 

Koeta ajatella minimalistisesti ja yritä saada kuvattua kohteesi olennaisin piirre tai ominaisuus.

6. Ammu sarjatulta

Poika avaa lahjapaketin
© Shutterstock

Kytke päälle sarjakuvaus, ennen kuin lahjapakettien avaaminen alkaa. Silloin todennäköisyys, että saat talteen iloisimman tai yllättyneimmän ilmeen ja eleen, lisääntyy merkittävästi.   

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!