Räjähdysten ja laukausten kuvaaminen

Räjähdyksen tai ampumisen kaltainen nopea tapahtuma voidaan kuvata vain käyttäen hyvin lyhyttä valotusaikaa. Voit aloittaa esim. räjäyttämällä ilmapalloja ja kuvaamalla räjähdykset salamavalon avulla.

torstai 19. marraskuuta 2015

Harold Edgerton keksi elektronisen salaman sattumalta. Erään koneen varoitusvalot vilkkuivat 60 kertaa sekunnissa, jolloin syntyi vaikutelma, että koneen liikkuvat osat pysyivät paikoillaan. Edgerton keksi, että valonvälähdyksen avulla voi pysäyttää liikkeen, esimerkiksi ammuksen lennon ilmassa. Hän kehitti myös magneettisella sulkimella varistetun kameran atomipommin kuvaamiseen.

Kun vedellä täytetty ilmapallo räjäytetään ja kuvataan se nopeimmalla eli 1/8000 sekunnin suljinajalla, toistuvat vesipisarat kuvissa hieman sumeina, eli liike näkyy. Tarvitaan siis eri tekniikka, jossa käytetään salamaa ja asetetaan sen välähdysajaksi 1/40 000 sekunti.

Salamalaite toimiin siten, että kun sen välähdystehoa pienennetään, samalla lyhenee välähdysaika. Niinpä kun välähdystehoksi asetetaan 1/128, saadaan nopeimmatkin liikkeet pysähtymään.

Aseta kameran suljinajaksi pitkä kahden sekunnin aika sekä salaman välähdysteho minimiin ja sammuta valot. Nyt ollaan valmiita nk. high-speed-kuvien ottamiseen. Käyttämällä esim. Triggertrap-laukaisinta saadaan salama välähtämään samalla hetkellä kun ilmapallo räjähtää. Toiminto perustuu räjähdyksestä aiheutuvan äänen tunnistamiseen.

Kerromme aiheesta lisää numerossa 17/2015 sekä annamme vinkkejä melko epätavallisten kohteiden kuvaamiseen, mikä vaatii samalla räjäyttelyä ja paukuttelua. Tapaat myös miehen, joka teki salaman itse, ja sen lyhyin välähdysaika on peräti 1/1 000 000 sekunti.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!