Linnunrata 46 gigapikselin kuvassa

Saksalaistutkijoilta kului viisi vuotta resoluutioltaan maailman tähän asti suurimman astronomisen valokuvan kokoamisessa. Linnunradasta otetussa kuvassa on yhteensä 46 miljardia pikseliä.

keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Viime vuonna NASA julkaisi Linnunradasta ottamansa 20 gigapikselin valokuvan, joka on koottu kahdesta miljoonasta infrapunakuvasta, ja tammikuussa NASA julkaisi myös 1,5 gigapikselin kuvan Andromeda-galaksista. Nyt Bochumissa, Saksassa sijaitsevan Ruhrin yliopiston tutkijat ovat rikkoneet nuo ennätykset omalla aikaansaannoksellaan.

Viiden vuoden työn vaatineessa linnunratakuvassa on tähtitieteelliset 46 gigapikseliä, ja kuvan tiedostokoko on 194 gigatavua. Jokainen osakuva on otettu Cerro Armazonas -observatoriossa Chilessä. Kuvia otettiin aina öiseen aikaan, ja kokonaisuudessa näkyy taivas 268 osassa.

Kuvan koko on 855 000 x 54 000 pikseliä, ja koko kuvan näyttäminen täydellä tarkkuudella vaatisi 22 000 Full HD -näyttöä. Onneksi on kuitenkin olemassa nk. online-viewer-katseluohjelma, jonka ansiosta koko kuva voidaan näyttää yhdellä näyttöruudulla. Koko kuva näkyy tästä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!