Tähtien radat pyörivät Pohjantähden ympärillä

Tässä artikkelissa kerromme, miten tähtien ratoja voidaan kuvata. 

© Shutterstock

Näin helposti saat kuvattua tähtien radat

Kerromme, millaiset ovat ihanteelliset sääolosuhteet, miten kuvauskohteet kannattaa valita ja millä menetelmillä tähtien ratojen kuvaus onnistuu.

maanantai 17. tammikuuta 2022 teksti H. Anderson

Tähtien liikettä taivaalla voidaan kuvata käyttämällä pitkää valotusaikaa tai sarjakuvaamalla. Radat tulevat näkyviin pitkinä, kirkkaina viivoina taivaalla. 

Tästä oppaassa kerromme, milloin, missä ja miten tähtien ratoja voi valokuvata. 

Tähtien radat kivimuodostelmien yllä

Kivimuodostelmat on valaistu lampulla, mikä luo kuvaan kiinnostavan etualan.

© Shutterstock

Parhaat säät tähtien ratojen kuvaukseen

Tähtien ratoja kuvattaessa taivaan on oltava täysin pilvetön. 

Valitse ilta, jolloin kuunvalo on mahdollisimman heikko, ja hakeudu mahdollisimman kauas kaupungeista ja keinovaloista.

Samat ohjeet pätevät myös kaukaisten galaksien, planeettojen ja tähtien kuvaamiseen. 

> Lue lisää: Näin kuvaat tähtiä

Aihe tähtien ratojen kuvaukseen

Etsi taivaalta Polaris eli Pohjantähti. Jos et ole varma suunnista, käytä Sky View Freen kaltaista sovellusta. 

Jos saat kuvaan Pohjantähden, tähtien radat muodostavat sen ympärille kehiä. Muuten tähtien radat muodostavat vain puoliympyrän. 

Muista myös valita kohde, jossa on kiinnostava etuala.

Mies vaeltaa vuoristossa tähtitaivaan alla

Kuvan keskellä olevien tähtien ratojen avulla valokuvaaja on luonut linjan etualalla olevasta henkilöstä keskellä olevaan Pohjantähteen. 

© Shutterstock

Tähtien ratojen valokuvaustekniikka

Tähtien ratoja kuvattaessa voidaan ottaa joko yksi kuva pitkällä valotusajalla tai lyhyemmillä valotusajoilla otettu kuvasarja, joka kootaan yhdeksi kuvaksi kuvankäsittelyssä.

On suositeltavaa ottaa kuvasarja lyhyillä valotusajoilla, sillä siten tähtien ratojen kuviin tulee vähemmän kohinaa kuin pitkällä valotusajalla.

Käytä aina jalustaa, jotta kamera ei tärähdä pitkien kuvausten aikana, ja poista kameran ja objektiivin kuvanvakain käytöstä.

Tähtien radat yhdellä pitkällä valotusajalla

Jos haluat kuvata tähtien ratoja yhdellä pitkällä valotusajalla, on valotusaika säädettävä pitkäksi, esim. 15 minuuttiin. 

Aseta aukon arvoksi F8 tai F11 ja ISO-arvoksi 100.

Tähtien radat sarjakuvattuna

Aloita 15–30 sekunnin valotusajalla kuvaa kohden. Käytä kameran manuaalista tilaa ja aseta aukon arvoksi F4.0 ja ISO-arvoksi 400–640. Säädä sen mukaan, näyttääkö taivas tai etuala liian vaalealta vai liian tummalta.

Valitse valotusajan asetukseksi Bulb ja käytä ulkoistaajastinlaukaisinta. Aseta valotusaika, otosten määrä ja niiden välinen aika. Aloita yhden sekunnin välillä ja etsi sopiva asetus kokeilemalla.

Tähtien ratojen kuvaukseen tarvittavien kuvien määrä riippuu useista tekijöistä, kuten objektiivin polttovälistä. Jos ajastin asetetaan olemaan päällä 3–4 tuntia, saadaan runsaasti otoksia tähtien radoista, joita voidaan myöhemmin yhdistää.

Muista kytkeä automaattitarkennus pois päältä tähtien ratoja kuvattaessa, jotta kamera ei tarkenna kuvauksen aikana. Aloita kuvaus painamalla laukaisinpainiketta.

Kun kuvat on saatu otettua, ne voidaan yhdistää yhdeksi kuvaksi tähtien radoista esimerkiksi Photoshopissa. Kerää 50–200 kuvaa omiin kerroksiinsa napsauttamalla File, Scripts ja Load Files into Stack. 

Aseta Layer-tilaksi Lighten, niin tähdet loistavat kerrosten läpi.

Yhdistä kerrokset lopuksi napsauttamalla Layer ja Flatten Image.

Mukavia hetkiä tähtikuvauksen parissa. Muista jakaa parhaat kuvasi tähtien radoista kanssamme kuukauden valokuvakilpailussa. 

> Lue lisää: Osallistu kuukauden valokuvakilpailuun 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!