valokuva, tähdenlento ja planeetat
Tähdenlento


Tähtitieteellisiä ilmiöitä kuvattavaksi vuonna 2021

Missä ja milloin voi nähdä erilaisia tähtitaivaan ilmiöitä, ja miten niitä kannattaa valokuvata? Tässä tietoa meteorisateista, näkyvistä ja planeetoista – sekä niiden kuvaamisesta.

keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Olitpa kokenut tai aloitteleva avaruuskuvaaja, edessäsi on jälleen merkittävä valokuvausvuosi.

Taivaalla näkyy tänä vuonna paljon kiinnostavia ilmiöitä, joita voi kuvata niin pakettiobjektiivilla kuin teleskoopilla.

>Lue myös: Ota hienoja kuukuvia

Huhtikuinen superkuu

Superkuulla tarkoitetaan tilannetta, jossa Kuu on ratansa Maata lähimmässä pisteessä juuri täydenkuun aikaan, mikä saa sen näyttämään Maasta katsottuna tavallista suuremmalta.

Sen aikana Kuun valo on noin 33 prosenttia normaalia voimakkaampi ja itse Kuu 17 prosenttia suurempi kuin silloin, kun kuu on pienimmillään.

Tänä vuonna nähdään kolme superkuuta: 27. huhtikuuta, 26. toukokuuta ja 24. kesäkuuta, joista varsinkin viimeksi mainitun voi unohtaa valoisien öiden vuoksi. Mutta 27. huhtikuuta aurinko nousee Suomessa sijainnin mukaan neljän viiden maissa, joten pimeää on vielä yöllä muutama tunti. Siniset hetket ajoittuvat iltamyöhään ja aamuyöhön.

Näyttäviä kuvia superkuun ja sinisen hetken yhdistelmästä saa kaupunkimiljöössä, jossa on lämminsävyistä keinovaloa. Se tuo mukavan kontrastin sinisen hetken ja superkuun valolle.

>Lue myös: Näin saat hyviä kuvia superkuusta

superkuu sininen hetki keinovalo

Superkuuta ja sinistä hetkeä kannattaa kuvata jalustalta, koska hämärässä tarvitaan useamman sekunnin valotusaikoja.

Tähdenlentoja vuonna 2021

Meteorisateet ovat tähtitaivaskuvaajan etsikkoaikaa, sillä yhden meteorisateen aikana on mahdollista nähdä satoja tähdenlentoja tunnissa. Mahdollisuudet hyviin kuviin ovat siis periaatteessa hyvät. 

> Käsittele tähtitaivaskuvia tällä Lightroomin esiasetuksella (vain tilaajille). 

Tässä tämän vuoden tulevia meteorisateita:

Lyridit

14.– 30. huhtikuuta on mahdollista valokuvata Lyridejä. Tähdenlentoja on tunnin aikana 18–20, mikä ei kuulosta kovin paljolta.

Toisaalta Lyridien maksimit jakautuvat tasaisesti 3–5 vuorokaudelle ja ne ovat sen vuoksi todennäköisimmin näkyvissä selkeinä öinä molemmin puolin kuun 22. päivää.

Eta-akvaridit

6. ja 7. toukokuuta on taas mahdollista ikuistaa Eta-aquaridien meteoreja eli tähdenlentoja, jotka ovat peräisit Halleyn komeetasta, kuten Orionidit, joita voidaan nähdä syksyllä. Eta-Aquaridit näkyvät parhaiten 6. toukokuuta aikaisin aamulla.

Delta-akvaridit

28. ja 29. heinäkuuta on mahdollista kuvata Marsdenin ja Krachtin komeettojen tähdenlentoja.

Meteoriparvi on pieni, joten tähdenlentojen määrä tunnissa ei nouse kovin suureksi. Siksi kannattaakin mennä kuvaamaan kauaksi kaupungin valoista.

Perseidit

Perseidit ohittavat Maan 12. ja 13. elokuuta. Silloin voidaan nähdä jopa lähemmäs 100 tähdenlentoa tunnissa. Yöt alkavat tuolloin jo pohjoisessakin hämärtyä, mikä edesauttaa tähdenlentojen seuraamista ja kuvaamista.

Orionidit

2. lokakuuta – 7. marraskuuta ovat vuorossa Orionidit, joiden parvi kuuluu perinteisiin havaintokohteisiin ja joista voi saada jopa kenties vuoden näyttävimmät astrokuvat. Tämä johtuu siitä, että ne ovat pitkäkestoisimpia ja niiden tähdenlennoilla on pisimmät "hännät".

Lisäksi Orionidien tähdenlennot peittävät suuren osan taivaasta ennen sammumistaan, mutta ne myös liikkuvat nopeasti taivaan halki.

Parhaat kuvausmahdollisuudet niille ovat 21. ja 22. lokakuuta. 

Leonidit

6.–30. marraskuuta voidaan seurata Leonideja. Joka vuosi marraskuun 16.–17. päivän paikkeilla Parvi liittyy Tempel-Tuttle-komeettaan, ja parven maksimissa näkyy tavallisesti noin kymmenen meteoria tunnissa. 

Geminidit

13.–14. joulukuuta ohittaa meteoriparvien kuningas Geminidit maapallon, ja silloin voidaan taivaalla nähdä jopa noin 150 tähdenlentoa tunnissa.

Geminidit ovat yksi harvoista meteoriparvista, joissa on eniten tähtiä keskiyötä edeltävinä tunteina, mutta tänä vuonna kuu häiritsee näkymää.

Ursidit

17.26. joulukuuta ovat vielä vuorossa Ursidit, ja jos liikut ulkona kameran kanssa juuri ennen joulua, voit nähdä jopa 20 tähdenlentoa tunnissa.

Näin kuvataan tähdenlentoja

Tähdenlentoja on syytä kuvata järjestelmäkameralla, joissa on suuri ISO-herkkyys.

Objektiivin tulee olla valovoimainen, esim. F2,8, sekä laajakulmainen.

Lisäksi tulee kuvata jalustalta ja käyttää etälaukaisinta, mikä mahdollistaa pitkien valotusaikojen käytön mutta estää tärähdykset.

> Tässä vinkkejä tähdenlentojen ikuistamiseen.

tähdenlentio

Tähdenlentoja kannattaa mennä kuvaamaan kaupunkialueiden ulkopuolelle, koska kaupungeissa tähdet hukkuvat valosaasteeseen.

© Shutterstock

Pieni auringonpimennys Pohjolassa

Jos katsot taivaalle 10. kesäkuuta, voit nähdä Kuun puraisevan pienen palan auringosta. Kyse ei ole täydellisestä Auringonpimennyksestä, sillä Kuu varjostaa noin neljäsosaa auringosta.

Muista voimakkaat aurinkolasit ja kiikarin suodin, jos haluat katsella ilmiötä tarkasti.

Näin kuvataan auringonpimennystä

Aloita asettamalla kamera raakakuvaustilaan ja valitsemalla käsisäätöohjelma (M), niin voit hallita valotusta manuaalisesti. Aseta valonmittaus pistemittaukselle, jolloin kamera ottaa huomioon vain pienen alueen kuvan keskellä eikä kuun ympärillä olevia erittäin kirkkaita alueita.

Valitse valoon sopivat valotusarvot. Suljinajaksi hyvä lähtökohta on 1/125 sekunti.

Pidä silmällä valotusmittaria samalla. Muuta aikaa ja muita valotusarvoja tarvittaessa. Toinen vaihtoehto on kiinnittää kameraan laajakulmaobjektiivi ja tehdä timelapse- eli aikaviivevideo auringonpimennyksestä.

Jos käytössä on kaukolaukaisin, aseta se ottamaan kuvia 15 sekunnin välein, niin saat koko prosessista kuvia riittävästi ja tasaisin väliajoin yhdistettäväksi esimerkiksi puolen minuutin nopeutettuun videoon.

> Lue myös: Näin yötaivaan kuvaaja ikuistaa auringonpimennyksen

Mars ja Venus kohtaavat kesällä

Heinäkuun 13. noin klo 23.45 voidaan nähdä Venus aivan Mars-planeetan yläpuolella. Ilmiö näkyy hyvin matalalla horisontissa luoteen suunnassa.

Ilmiön havaitseminen vaatii selkeän sään, koska ilmiö näkyy hyvin matalalla. Paras paikka kuvata sitä onkin meren rannalla – Oulun eteläpuolella, koska aurinko laskee tuona päivänä Oulussa klo 23.40 mutta etelämpänä jo sitä aikaisemmin.

Näin kuvataan revontulia

Mitä kauempana pohjoisessa olet, sitä suurempi on mahdollisuus nähdä ja ikuistaa revontulet talvikuukausina.

Revontulia kannattaa kuvata kaukana kaupungeista ja niiden valosaasteista. Parhaiten revontulet näkyvät tietenkin silloin, kun taivas on pilvetön. Kuvauspaikalle kannattaa mennä puolisen tuntia etukäteen, jotta silmät ehtivät tottua pimeyteen.

Revontulia ei kannata tosimielellä lähteä kuvaamaan muilla välineillä kuin järjestelmäkameralla ja voimakkaalla laajakulmaobjektiivilla.

Hätätilassa käy myös ns. pakettiobjektiivi, mutta selkeästi parhaat kuvat saa laajakulmalla, jonka polttoväli on 10–20 mm.

Myös jalusta on olennainen apuväline, sillä valotusajat ovat pitkiä. Mukaan on syytä ottaa myös otsalamppu, jotta kamera-asetusten tekeminen sujuisi pimeässä.

> Lue myös: 3 vinkkiä revontulten kuvaamiseen

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!