valokuva, tähdenlento ja planeetat
Tähdenlento


Tähtitieteellisiä ilmiöitä kuvattavaksi vuonna 2020

Missä ja milloin voi nähdä erilaisia tähtitaivaan ilmiöitä, ja miten niitä kannattaa valokuvata? Tässä tietoa meteorisateista, näkyvistä ja planeetoista – sekä niiden kuvaamisesta.

torstai 9. tammikuuta 2020

Olitpa kokenut tai aloitteleva avaruuskuvaaja, edessäsi on merkittävä valokuvausvuosi.

Taivaalla näkyy tänä vuonna paljon kiinnostavia ilmiöitä, joita voi kuvata niin pakettiobjektiivilla kuin teleskoopilla.

Maaliskuinen superkuu

Kuu näyttää uskomattoman suurelta yötaivaalla. Ilmiötä kutsutaan superkuuksi. Silloin kuu on tavallista lähempänä maata kiertoradallaan.

Seuraava mahdollisuus ikuistaa superkuu on 9. maaliskuuta kello 19:48.

> Lue myös: Ota hienoja kuukuvia

Tähdenlentoja vuonna 2020

Meteorisateet ovat tähtitaivaskuvaajan etsikkoaikaa, sillä yhden meteorisateen aikana on mahdollista nähdä satoja tähdenlentoja tunnissa. Mahdollisuudet hyviin kuviin ovat siis periaatteessa hyvät. 

> Käsittele tähtitaivaskuvia tällä Lightroomin esiasetuksella (vain tilaajille). 

Tässä tämän vuoden tulevia meteorisateita:

Lyridit

22.– 23. huhtikuuta on mahdollista valokuvata Lyridejä. Tähdenlentoja on tunnin aikana 18–20, mikä ei kuulosta kovin paljolta.

Toisaalta Lyridien maksimit jakautuvat tasaisesti 3–5 vuorokaudelle ja ne ovat sen vuoksi todennäköisimmin näkyvissä selkeinä öinä.

Eta-akvaridit

6.–7. toukokuuta on taas mahdollista ikuistaa meteoreja eli tähdenlentoja. Eta-aquaridit ovat peräisit Halleyn komeetasta, kuten Orionidit, joita voidaan nähdä syksyllä. Eta-Aquaridit näkyvät parhaiten 6. toukokuuta aikaisin aamulla.

Delta-akvaridit

28.–29. heinäkuuta on mahdollista kuvata Marsdenin ja Krachtin komeettojen tähdenlentoja.

Meteoriparvi on pieni, joten tähdenlentojen määrä tunnissa ei nouse kovin suureksi. Siksi kannattaakin mennä kuvaamaan kauaksi kaupungin valoista.

Perseidit

Perseidit ohittavat Maan 12. elokuuta. Silloin voidaan nähdä jopa lähemmäs 120 tähdenlentoa tunnissa.

Orionidit

2. lokakuuta – 7. marraskuuta ovat vuorossa Orionidit, joiden parvi kuuluu perinteisiin havaintokohteisiin ja joista voi saada jopa kenties vuoden näyttävimmät astrokuvat. Tämä johtuu siitä, että ne ovat pitkäkestoisimpia ja niiden tähdenlennoilla on pisimmät "hännät".

Lisäksi Orionidien tähdenlennot peittävät suuren osan taivaasta ennen sammumistaan, mutta ne myös liikkuvat nopeasti taivaan halki.

Parhaat kuvausmahdollisuudet niille ovat 21. ja 22. lokakuuta. 

Leonidit

6. marraskuuta – 30. marraskuuta voidaan seurata Leonideja. Joka vuosi marraskuun 16.–17. päivän paikkeilla Parvi liittyy Tempel-Tuttle-komeettaan, ja parven maksimissa näkyy tavallisesti noin kymmenen meteoria tunnissa. 

Geminidit

4.–17. joulukuuta ohittaa meteoriparvien kuningas Geminidit maapallon, ja silloin voidaan taivaalla nähdä jopa noin 150 tähdenlentoa tunnissa.

Geminidien maksimi on 13. ja 14.12 välisenä yönä.

Ursidit

17.26. joulukuuta ovat vielä vuorossa Ursidit, ja jos liikut ulkona kameran kanssa juuri ennen joulua, voit nähdä jopa 20 tähdenlentoa tunnissa.

Näin kuvataan tähdenlentoja

Tähdenlentoja on syytä kuvata järjestelmäkameralla, joissa on suuri ISO-herkkyys.

Objektiivin tulee olla valovoimainen, esim. F2,8, sekä laajakulmainen.

Lisäksi tulee kuvata jalustalta ja käyttää etälaukaisinta, mikä mahdollistaa pitkien valotusaikojen käytön mutta estää tärähdykset.

> Tässä vinkkejä tähdenlentojen ikuistamiseen.

Superkuita ja planeettoja kuvaamaan

Superkuulla tarkoitetaan tilannetta, jossa Kuu on ratansa Maata lähimmässä pisteessä juuri täydenkuun aikaan, mikä saa sen näyttämään Maasta katsottuna tavallista suuremmalta.

Huhtikuussa nähdään vuoden viimeiset superkuut. 8. huhtikuuta Kuu kulkee normaalia lähempänä Maata. Se saa kuun näyttämään suuremmalta kuin yleensä.

Vuoden aikana useita planeettoja kulkee myös läheltä Maata, mikä voi olla vaikuttava näky.

Noin 2. ja 3. huhtikuuta voidaan nähdä yötaivaalla Venus. Lokakuun 13. voidaan nähdä Mars taivaalla selkeänä.

Lue myös: Näin saat hyviä kuvia superkuusta

revontulet Norjan Lofooteilla

Nämä revontulet kuvattiin Norjan Lofooteilla.

© Shutterstock

Revontulia kuvaamaan

Revontulet ovat aurinkotuulen hiukkasten aikaansaamia valoilmiöitä Maan ilmakehässä. Mitä pohjoisempana ollaan, sitä suuremmat mahdollisuudet ovat hyvien revontulikuvien saamiseen.

Suomi on pohjoisen sijaintinsa vuoksi hyvin otollinen paikka havainnoida revontulia, mutta Lapissa niitä voi jopa esiintyä joka toinen yö. Etelä-Suomessa ilmiö on jo selkeästi harvinaisempi.

Suomen revontuliennusteita voi seurata mm. Ursan ja Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

> Lue myös: Ota revontulet talteen

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!