Valmistaudu auringonpimennykseen

Auringonpimennys on harvinainen luonnonilmiö, ja huomenna perjantaina Suomessakin on mahdollisuus sen ikuistamiseen kameralla.

tiistai 10. maaliskuuta 2015

Perjantaina 20.3. nähdään Pohjois-Atlantilla täydellinen auringonpimennys, joka näkyy Suomessa lähes täydellisenä. Pimennys alkaa Suomessa kello 11, kestää reilut kaksi tuntia ja päättyy klo 13.18. Täydellisimmillään pimennys on noin klo 12.08 ja voimakkaimmin se näkyy Länsi-Lapissa – elleivät pilvet peitä taivasta. Tämän harvinaisen ilmiön voi ikuistaa tavallisilla harrastajatason valokuvauslaitteilla. Ainoa välttämätön erikoistarvike on aurinkosuodin tai voimakas ND- eli harmaasuodin, joka kiinnitetään objektiivin etulinssiin. Aurinkosuotimen voi tehdä myös itse.

Digikuvassa 4/2015 on suuri artikkeli siitä, miten auringonpimennys valokuvataan. Se löytyy täältä. Juttuumme oli päässyt virhe. Kirjoitimme, että aurinkosuodin päästää kolme prosenttia auringonvaloa lävitseen. Oikean luvun on oltava paljon pienempi – esimerkiksi jotkut erikoistummennetut suotimet päästävät sille tulevasta valosta lävitseen ainoastaan 0,00001 prosenttia. Tyyppimerkintä ND 100 000 tarkoittaa sitä, että valoa pääsee suotimen läpi juuri tuo sadastuhannesosa. Tavallinen harmaasuodin, jonka kerroin on vain esimerkiksi viiden luokkaa, ei siis läheskään riitä auringonpimennyksen valokuvaamiseen.

Jos haluat ottaa pimennyksestä kuvasarjan timelapse-videota varten, tee näin: Kiinnitä kameraan laajakulmaobjektiivi ja harmaasuodin sekä ajasta kamera sarjakuvaukselle. Kiinnitä kamera jalustaan ja suuntaa se niin, että aurinko on kuvauksen alkuvaiheessa kuvakentän vasemmalla puolella, lähempänä ala- kuin ylälaitaa. Aurinko liikkuu tämän runsaan kahden tunnin aikana reilut 30 astetta oikealle, joten jätä auringolle (ja sen ohittavalle kuulle) tilaa kuva-alaan. Kun harmaasuodin on kiinni etulinssissä, käytä pientä ISO-herkkyyttä ja pientä valotusaukkoa ja säädä valotusaika näiden mukaan. Aseta ajastin ottamaan kuvia esim. kymmenen sekunnin välein. Tuolloin kahden tunnin pimennys hurahtaa videolla puolessa minuutissa, jos kuvataajuudeksi asetetaan editointivaiheessa tavalliset 24 kuvaa sekunnissa. Muista ladata akku etukäteen ja varmista, että muistikortilla on tilaa.

Varo silmiäsi äläkä missään tapauksessa katso auringonpimennystä paljain silmin; vaikka aurinko ei pimennyksen aikana näytä yhtä kirkkaalta kuin tavallisesti, se on sitä ja vahingoittaa silmiä loppuelämäksi, jos sitä katsoo! Seuraava täydellinen auringonpimennys on Pohjoismaissa vasta 111 vuoden kuluttua, mutta osittaisia pimennyksiä on huomattavasti useammin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!