Ruokaa kuvaamaan

Ruokaa kuvaamaan

© Shutterstock

8 neuvoa ruokakuvaajalle

Ruokakuvat ovat huippusuosittuja sosiaalisissa medioissa, mutta mutta ruoan valokuvaamista kannattaa harjoitella kaikessa rauhassa.

maanantai 20. maaliskuuta 2017

1. Niukka syväterävyysalue

Kuvaa niin, että syvyysterävyys riittää kuvattavan annoksen olennaisiin osiin, ja että tausta sumenee kunnolla. Tämän saavuttamiseksi on kuvattava suurella himmenninaukolla (esim. F2,8) ja lisäksi useimmiten pitkähköllä polttovälillä sekä mentävä vieläpä suhteellisen lähelle kohdetta.

2. Yksinkertaista

Tausta on syytä siistiä

Tausta on syytä siistiä

Valitse pääkohteesi ja poista sitten kuva-alalta kaikki ylimääräinen, joka ei kuulu eikä tuo lisäarvoa kuvaan. Less is more, kuten asia englanniksi kiteytetään.

3. Sommittele huolella

Tarkastele kuvauskohdettasi vielä uudemman kerran ja mieti, miten siitä saisi vieläkin esteettisemmän. 

Ehkäpä veitsi kultaisessa leikkauksessa tasapainottaisi sommitelman. Hyödynnä ruokien värejä esimerkiksi asettamalla punaiset tomaatit vihreiden basilikanlehtien viereen. 

Kokeile myös eri kuvauskulmia.

4. Sotke!

Raastettua parmesaania kuvaan

Raastettua parmesaania kuvaan

Kokeile lisätä leivänmuruja ja vaikkapa parmesaaniraastetta kuvattavan annoksen ympärille, niin kaikki näyttää todelliselle eikä asetellulle. 

Epätäydellisyys tuo särmää. Mutta älä kuitenkaan sotke liikaa.

> Haluaisitko ottaa parempia kuviä kännykälläsi? Tilaa 2 numeroa Digikuva-lehteä, niin saat kolme objektiivia älypuhelimeen – hinta on yhteensä vain 14,90 euroa

5. Lisää herkkyyttä – tai käytä jalustaa

Kun kuvataan sisätiloissa ja vallitsevassa valossa, on joko lisättävä ISO-herkkyyttä tai otettava avuksi jalusta, jotteivät kuvat tärähdä. 

Suurilla herkkyyksillä kuvakohina lisääntyy, mutta jos jalustaa ei ole, pitää ISO-arvoa vain nostaa.

6. Kuvaa päivänvalossa

Raastettua juustoa päivänvalossa

Raastettua juustoa päivänvalossa

Salamalaitteen valo on useimmiten kovaa, joten kannattaa hyödyntää päivänvaloa, jos mahdollista. 

Auringonvalo toimii ruokakuvissa yleensä hyvin. Kuvattava annos on syytä asettaa ikkunan lähelle, mutta suoraa auringonvaloa kannattaa välttää. Varjokohdat voi valaista heijastinkankaan avulla.

7. Kokeile mustavalkoisena

Herkullista myös mustavalkoisena

Herkullista myös mustavalkoisena

Mustavalkoisuus yksinkertaistaa kuvattavaa sekä korostaa muotoja ja pintarakenteita. Se korostaa myös alueiden valoisuutta ja tummuutta ja on vaihtoehtoinen tapa kuvata ruokaa. 

Jos kuvaat raakatiedostoja, näet mustavalkoisen lopputuloksen kameran näytöltä, mutta saat värit esiin tietokoneen näytöllä, joten voit huoletta kokeilla erilaisia sävyvaihtoehtoja.

8. Ota kuva

Syö vähän ja jatka kuvaamista

Syö vähän ja jatka kuvaamista

Hyvien ruokakuvien ei tarvitse olla aseteltuja. Kuvattuasi voit huoletta ottaa palan kakusta ja jatkaa kuvaamista sitten. 

Jos kuvasi saavat katsojat nälkäisiksi, olet tehnyt työsi hyvin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!