MM 2014

Viisi futiskuvausvinkkiä

Jalkapallon MM-kisat ovat alkamaisillaan, ja me kerromme, miten otetaan hyviä jalkapallokuvia. Niinä hetkinä kun Brasiliassa ei pelata, voit sinä käydä kuvaamassa paikallisia Neymareja ja Messejä omilla kulmillasi. Kokeile näitä viittä valokuvausvinkkiä.

keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

1. Ota runsaasti materiaalia Ota paljon kuvia mutta ole myös valmis hylkäämään niistä suurin osa jälkeenpäin. Pidä silmällä erityistilanteita, esimerkiksi pääkamppailuja ja läpiajotilanteita. Aseta kameran tarkennus jatkuvalle, kohdetta seuraavalle automatiikalle. Seuraa tilanteita laukaisin puoliksi pohjaan painettuna, jolloin tarkennus on kohteessa, ja kuvaa tilanteet alusta loppuun saakka – näin jokin monista laukauksista onnistuu varmimmin.

2. Muista tarkennusasetukset Kameran automaattitarkennusasetusten on oltava oikein asetettu. Valitse jatkuva automaattitarkennus, jonka symboli on yleensä C-AF, AF-C tai AI Servo. Silloin kamera tarkentaa juuri siihen kuva-alan kohtaan, johon olet asettanut tarkennuspisteen. Tähtäimessä oleva pelaaja liikkuu vikkelästi, joten kytke päälle myös tukipisteet tai seurantatarkennus, jolloin tarkennuspisteet pysyvät pelaajassa koko ajan kun häneen tähdätään laukaisin puoliksi pohjaan painettuna. Toiminnon nimi vaihtelee merkin mukaan; se on joko 3D, C-AF TR, Tarkennuksen seuranta tai Kohteen seuranta, ja se löytyy valikosta tai sille on jopa oma painike.

3. Säädä suljinaika lyhyeksi ja aukko suureksi Liike on saatava pysähtymään kuvissa, joten valotusajan on oltava erittäin lyhyt. Sellaisen käytölle luo hyvän edellytyksen suuri himmenninaukko, jossa on myös se etu, että sillä saadaan sumennettua kuvan tausta. Kytke päälle aukkoautomatiikka eli A tai Av valitse suuri aukko, esim. F4. Pidä silmällä, mikä tuolloin valikoituu suljinajaksi – sen on oltava 1/1000 sekunti tai lyhyempi. Jos se on pitempi, säädä ISO-herkkyyttä suuremmaksi. Toinen vaihtoehto on säätää myös valotusaika käsin ja käyttää Auto-ISO-toimintoa.

4. Älä jää yhteen kohti Hyvät tilanteet syntyvät yleensä maalin lähistöllä eli rangaistusalueella tai sen tuntumassa, joten vaihtele kuvauspaikkoja ja -asentoja. Välillä kannattaa olla kentän takalinjalla maalin lähellä, josta näkee tiukat kamppailut hyvin. Välillä kannattaa mennä mahalleen maalin taakse ja kuvata verkon läpi laajakulmalla. Hyvällä onnella voit saada kuvan, jossa pallo ylittää maaliviivan ja ohittaa maalivahdin. Muista tuolloin säätää tarkennuksen seurantaherkkyys hitaalle, jotta tarkennus ei sahaa yhtenään maaliverkon ja pelitapahtumien väliä.

5. Vältä kameran tärähdykset Kenttäpelaajista saa lähikuvia vain teleobjektiivilla – käytä 200-millistä tai pitempää. Käytä kuvanvakainta, koska telellä otetuissa kuvissa näkyvät pienetkin tärähdykset helposti. Teleputket ovat pitemmän päälle painavia, joten yksijalkajalusta eli monopodi on avuksi. Se kantaa osan painosta mutta on kätevämpi ja näppärämpi kuin kolmijalkajalusta. Jalustalla kuvattaessa ei kuvanvakainta tarvita. Myös lyhyt suljinaika ennaltaehkäisee tärähdyksiä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!