KUVA: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Yksinoikeudella – parhaita otoksia Rion olympiakisoista

Jo kolmatta kertaa norjalainen valokuvaaja Bjørn Steinar Delebekk on ollut kuvaamassa olympialaisia. Me kyselimme häneltä, kuinka hänen uramenestyksensä vei hänet Rioon.

maanantai 22. elokuuta 2016

Tällä viikolla ilmestyvässä Digikuvan uusimmassa numerossa on haastateltavana maineikas ja kokenut norjalainen urheiluvalokuvaaja Bjørn Steinar Delebekk VG-lehdestä.

Hän on juuri palannut kesäolympialaisista työmatkalta, ja nyt hän jakaa kanssamme muutamia kuvia ja tarinoita Rio de Janierosta.

Bjørn Steinar Delebekkin tie Rioon on ollut pitkä, sillä mies on valokuvannut 14-vuotiaasta saakka.

Teinipoikana hän kuunteli poliisiradiota kotikaupungissaan Sarpsborgissa. Jotain mielenkiintoista kuultuaan hän taltioi tapahtumat filmikamerallaan ja sai kuvansa paikallislehteen, jossa hänen äitinsä työskenteli oikolukijana. Hän alkoi kuvata rakastamaansa urheilua, ja siitä alkoi ura urheilukuvaajana.

Kuvaa vain urheilua

“Olen pitänyt aina urheilusta ja varsinkin jalkapallosta, ja minua viehättää urheilussa varsinkin sähäkkä toiminta. En ollut mikään lahjakkuus jalkapalloilijana, mutta minusta tuli sen sijaan taitava jalkapallon kuvaaja”, hän kertoo.

Vuonna 1991 Bjørn Delebekk sai vakituisen paikan Norjan toiseksi suurimmasta lehdestä nimeltä VG. Hän on työskennellyt lehdelle siitä saakka, ja Delebekk on siinä mielessä etuoikeutettu, että hän kuvaa pelkästään urheilua, vieläpä maailman suurimpia tapahtumia.

Rion olympialaiset olivat hänen kolmannet kesäkisansa jo pian 35 kestäneellä uralla, ja suuria tähtiä tarttui kuvakennolle tälläkin kertaa.

Tässä on joitain Delebekkin tuoreista Rion-kuvista.

Painipronssia Norjaan:

FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Norjalaispainija Stig Andrè Berge voitti pronssia Riossa. Kuva on neljännesvälierästä, jossa hän voitti vastustajansa, Valko-Venäjän Soslov Daurovin selvin luvuin. KUVA: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Pettymys käsipallossa:

FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Norja jäi ilman kultamitalia naisten käsipallossa, vaikka heitä pidettiin yhtenä suurista ennakkosuosikeista. Välieräottelussa Norja hävisi Venäjän joukkueelle yhdellä maalilla. Tässä Stine Bredal Oftedal ja Veronica Kristiansen pettyneinä, takana juhlivat venäläiset. KUVA: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Usain Bolt juhli:

FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Usain Bolt otti kolmannen kultansa kolmesta mahdollisesta miesten 4 x 100 metrin viestissä. Bjørn on tässä vanginnut hetken, jolloin Bolt vastaanottaa viestikapulan joukkuetoveriltaan Nickel Ashmeadelta, ja niin alkaa legendan viimeinen loppusuora olympiakisoissa. 100 metriä myöhemmin hän tuulettaa voittajana. KUVA: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Uusi kiinnostava urheilulaji:

FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

“Tyynenmeren kamppailijat”, kuten Bjørn Steinar Delebekk kutsuu tätä kuvaansa. Hän kuvasi rugbya ensi kertaa näissä olympiakisoissa. Tässä ottelussa Fidzi voitti isäntämaa Brasilian 40–12. Kuvassa Fidzin Jasa Veremalua etenee kohti maalia ja brasilialaispelaajat koettavat päästä estämään häntä. Bjørn sanoo, että hänestä on joka kerta mielenkiintoista päästä näkemään ja kuvaamaan uusia lajeja olympiakisoissa. KUVA: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Rauta nousee:

FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Kolumbian Andres Caicedo Piedrahita menossa voittoon B-ryhmässä painonnoston 77 kilon sarjassa. KUVA: BJØRN S. DELEBEKK,VG.

Lue loput Delebekkin haastattelusta numerosta 13/2016, joka ilmestyy tällä viikolla. Siinä hän kertoo myös pelottavalla tavalla mieleen jääneestä kohtaamisestaan Mike Tysonin kanssa. Samassa jutussa Bjørn Delebekk kertoo, miten hän saa laitettua juuri ottamansa kuvat vain muutamissa minuuteissa kotiin, Norjan toiseksi suurimpaan sanomalehteen.

Tilaajana voit ladata jutun luettavaksesi ylhäällä olevasta linkistä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!