CES-messujen tärkeimmät tuotejulkistukset

Maailman suurimmat viihde-elektroniikkamessut Las Vegasissa, Yhdysvalloissa ovat tältä vuodelta ohi. CES-messuilla julkistettiin lukuisia mielenkiintoisia valokuvausalan tuotteita, ja me kertaamme vielä tapahtuman merkittävimmät valokuvausuutiset.

maanantai 14. tammikuuta 2013

Monien vaativien valokuvausharrastajien mielestä messujen mielenkiintoisin kamerajulkistaminen oli Fujifilm X100S, johon on tehty peräti 70 parannusta verrattuna edeltäjämalli X100:aan. Automaattitarkennus on kuvakennon vaiheentunnistuksen ansiosta entistä nopeampi, ja muutenkin kameran toiminnot ovat ripeitä. Uuden kuvan voi ottaa puolet nopemmin kuin edeltäjällä, ja kamera on lisäksi perinyt 16 megapikselin kuvakennonsa lippulaivamallilta X-Pro1. Anti-alias- eli alipäästösuotimen puuttuminen tietää teräviä kuvia ja erinomaista yksityiskohtien toistoa.

Kaikki CES 2013 -uutisemme löytyvät täältä >>

Nikon toi markkinoille peilittömän järjestelmäkamera J3:n, jonka resoluutio on 14,2 megapikseliä, ja tällä tarkkuudella kuvia saa sekunnissa peräti 15 kappaletta kiinteällä automaattitarkennuksella. Hieman yllättäen Nikon on poistanut sekä AA-suotimen että alipäästösuotimen kennon edestä; nehän yleensä pehmentävät kuvanlaatua aavistuksen, mutta myös ennaltaehkäisevät nk. moiré-kuvion syntymistä. Nikonin mukaan suotimet eivät ole välttämättömiä kameran uuden CX-kennon edessä, ja nyt yksityiskohtien toistokyky onkin valmistajan mukaan erittäin vakuuttava.

CES-messuilla esiteltiin myös lujatekoisia kamerauutuuksia. Olympus Stylus Tough TG-2 kestää 15 metrin syvyyden sekä pudotuksen kovalle alustalle 2,1 metristä. Lisäksi tämä kamera kestää kymmentä pakkasastetta ja sadan kilon puristusta. Objektiivin valovoima on peräti F2, joka riittää hämäräkuvauksiinkin. Panasonic julkisti samalla oman vastineensa Lumix FT5:n, joka kestää 13 metrin syvyyden ja muilta osin vastaa TG-2:n lujuusominaisuuksia ja jonka resoluutio on 16,1 megapikseliä.

Tämän kameran vahvuuksiin kuuluu objektiivi - sen valovoima on F1,8 - F2,5 ja zoom nelinkertainen (28 - 112 mm); makrokuvia voi ottaa jopa yhden senttimetrin etäisyydeltä kohteesta.

Samsungin uuden NX300-järjestelmäkameran kennon resoluutio on samat 20,3 megapikseliä kuin muissakin NX-sarjan kameroissa, ja ominaisuuksiin kuuluu myös wi-fi-verkkoyhteysmahdollisuus. DRIMe IV -kuvaprosessorin ansiosta sarjakuvausnopeus on 8,6 kuvaa sekunnissa, ja myös 3D-video on Full HD -laatua. Kääntyvä näyttö on 3,3-tuumainen ja amoled-tyyppinen, mikä tietää hyvää kontrasteille.

Canon on ollut melko konservatiivinen kameraoidensa suunnittelussa, mutta PowerShot N:n myötä voidaan puhua uudesta ja erilaisesta designista. Kameran 2,8 tuuman näyttö on paitsi silmäänpistävä myös kääntyvä, mikä helpottaa kuvaamista eri kulmista. Kyseessä on kosketusnäyttö, jolla hallitaan lähes kaikkia toimintoja. Resoluutio on 12,1 megapikseliä ja objektiivin polttoväli 28-224 mm.

CES osoitti sen, että televisioihin ja eri laitteiden näyttöihin on tänä vuonna odotettavissa huomattavasti lisää tarkkuutta. Esimerkiksi Panasonic esitteli taulutietokoneen, joka pystyy toistamaan 4K-videotarkkuutta; 20-tuumaisen näytön resoluutio on peräti 3840 x 2560 pikseliä. Jotkut valmistajat tähyilevät kauemmas tulevaisuuteen, esimerkiksi Sharp esitteli jo seuraavan sukupolven näytön prototyyppiä, joka toistaa videota peräti 8K-tarkkuudella ja joka vastaa 7680 x 4320 pikselin tarkkuutta. Näytön koko on valtavat 85 tuumaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!