Keskellä marsalkka Mannerheim, Rukajärvi, syyskuu 1942

Kenraali Erkki Raappana, marsalkka Mannerheim, kenraali Aksel Fredrik Airo ja elokuvaaja Kalevi Lavola. Marskin maja, Repola, Rukajärvi 9.9.1942.

© Pauli Jänis, SA-kuva

Jäniksen valokuvaajasuku esillä Kuopiossa

Kuopion VB-valokuvakeskus esittelee tunnetun Jäniksen kuvaajasuvun sotarintamakuvia osana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Kamera aseena -näyttelyn suunnittelusta ja valokuvavedoksista vastaa Matleena Jänis.

maanantai 13. marraskuuta 2017 teksti P. Siersbæk

Kuopion VB-valokuvakeskuksessa on nyt esillä kaksi kiinnostavaa valokuvanäyttelyä, joissa molemmissa on väkevästi läsnä historia. Toinen näyttely esittelee valokuvakeskuksen ja toinen talvi- ja jatkosodan historiaa.

VB-valokuvakeskus viettää juhlavuottaan, sillä keskusta ylläpitävä VB-seura täyttää 35 vuotta ja itse valokuvakeskus 30 vuotta. Maamme ensimmäistä alueellista valokuvakeskusta esittelevän näyttelyn kuvat on koottu Savon sanomien arkistosta. 

Ontrosenvaara 30.7.1942.

Ontrosenvaara 30.7.1942.

© Pauli Jänis, SA-kuva

Dokumentovat Jänikset

Jänisten valokuvaajasuku on ikuistanut itäisen Suomen elämänmenoa usean sukupolven ajan. Suvussa on toiminut kaikkiaan yksitoista ammattikuvaajaa, ja valokuvaamoja on ollut seitsemällä paikkakunnalla, tärkeimmät Kuopiossa, Varkaudessa ja Savonlinnassa. Pauli Jänis (1911–1984) teki laajan uran teollisuuskuvaajana ja sotienjälkeisen jälleenrakennuksen dokumentoijana Varkaudessa. 

Tuttu Jäniksen (1904–1980) kuvissa näkyy kattava otos paikallishistoriaa Kuopiossa ja ympäristössä. Matleena Jänis (s.1968) on elokuvaohjaaja ja neljännen polven valokuvaaja. 

Valokuvia sotarintamalta

Kamera aseena -näyttely esittelee TK-kuvaaja Pauli Jäniksen ja ilmavoimien valokuvaaja Tuttu Jäniksen sodassa ottamia valokuvia sekä rintamakuvausta valokuvauksen lajina toisen maailmansodan aikana. Näyttelyn valokuvat ovat tiedotustarkoituksiin kuvattuja otoksia ja kuvaajien itselleen kuvaamia yksityiskuvia. 

Kuvissa näkyy sotatoimia, vapaa-aikaa, vihollisvankeja sekä kansatieteellisiin tarkoituksiin kuvattuja Rukajärven ja Itä-Karjalan maisemia. Monet kuvista ovat tunnettuja sotakuvia, osa enenjulkaisemattomia. Näyttelytekstien ja oheisohjelman kautta katsoja pääsee tutustumaan myös kuvien taustoihin, merkityksiin, kuvaustekniikkaan ja kuvaajan omaan kokemukseen. 

Meeri Koutaniemi Kuopiossa

Meeri Koutaniemen valokuvat vetivät suuren yleisön VB-valokuvakeskukseen syksyllä 2016.

© Aake Roininen, Savon Sanomat

Vuosikymmenten varrelta

VB-valokuvakeskuksen juhlanäyttelyssä on mukana kuvia Sabrina Bqainilta, Aulikki Elolta, Marko Hapolta, Tapio Hartikaiselta, Olli Herraselta, Mauno Hämäläiseltä, Akseli Murajalta, Paula Pohjamolta, Juha Poutaselta, Tuire Punkilta, Aake Roiniselta ja Lassi Sivoselta.

Kesänäyttelyn avajaisissa 1987

Valokuvaajat Topi Ikäläinen, Jaakko Julkunen ja Jorma Komulainen perustivat Victor Barsokevitsch -seura ry:n vuonna 1982. VB-valokuvakeskus perustettiin vuonna 1987.

© Olli Herranen, Savon-Sanomat

Kamera aseena – Jänisten rintamakuvia sekä VB-seura 35 vuotta ja VB-valokuvakeskus 30 vuotta -näyttelyt ovat avoinna 7.1.2018 asti osoitteessa Kuninkaankatu 14–16, Kuopio.

Lue lisää VB-valokuvakeskuksen näyttelyistä täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!