Kriisiytynyt heteromies Wilma Hurskaisen kuvissa

Wilma Hurskaisen uusi valokuvasarja The Man Comes Around on esillä helsinkiläisessä Hippolyte-galleriassa huomisesta alkaen. Näyttelyn teemaksi voisi luonnehtia modernia, muuttunutta mieskuvaa.

torstai 21. toukokuuta 2015

Vilma Hurskaisen uusi näyttely sijoittuu historialliseen taitekohtaan, jossa ilmastonmuutos, väestönkasvu ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen uhkaavat koko olemassaoloamme. Hurskaisen kuvissa kriisiä saapuu edustamaan valkoinen ikääntyvä heteromies, mies vallan kamareista, hahmo joka ”omistaa maailman”. Tämä patriarkka on kuitenkin epävarma, hänen voimansa päivät ovat jo takanapäin.

Myytti puhumattomasta suomalaisesta miehestä liittyy erityisesti suuren ikäluokan edustajiin, jotka ovat pitkästä rauhanajasta huolimatta eläneet dramaattisten muutosten keskellä. He ovat kokeneet sodanjälkeisen jälleenrakentamisen vimman ja kehitysoptimismin, mutta myös hyvinvointivaltion meneillään olevan purkamisen ja näköalattomuuden. Nyt he elävät epävarmassa globaalissa maailmassa, jossa poliittisen vaikuttamisen mahdollisuudet tuntuvat kutistuneen vain kuluttamiseksi tai oletetun vastapuolen rajuksi syyttelyksi. Perheen pää on riisuttu vallastaan, ja digitaalisen vallankumouksen jäljiltä suuri joukko ihmisiä on jäänyt lähes lukutaidottomiksi.

Mieheyden kuviteltavissa olevat mallit ovat nuoremmille sukupolville väljempiä kuin suuren ikäluokan edustajille. Valokuvattuna tämä yleisihminen, valkoinen ikääntyvä heteromies, on silti yllättäen vapaa odotuksista: hänen ruumiinsa ei poseeraa tavoitellen ideaalia vaan tyytyy olemaan se mikä on. Hurskaisen kuvissa mies yrittää omilla ehdoillaan tulla toimeen muuttuvassa maailmassa. Ristiriitaisessa hahmossa yhdistyvät valta ja voimattomuus, uho ja pelko.

Wilma Hurskainen (s. 1979) on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä Euroopassa sekä osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Euroopassa, Venäjällä ja Japanissa. Hurskainen on julkaissut kaksi valokuvakirjaa: Kasvu/Growth, 2008 (Musta Taide) ja Heiress, 2012 (Kerber). Hänen teoksiaan on muun muassa Valokuvataiteen museon, Helsingin taidemuseon, Tanskan kansallisen valokuvamuseon ja Kiyosaton valokuvataiteen museon kokoelmissa.

The Man Comes Around -näyttely on avoinna 22.5.–18.6. Valokuvagalleria Hippolyte, Yrjönkatu 8–10, Helsinki, sisäpiha. Hippolyte-studiossa on kesäkauden ajan esillä myyntinäyttely, jossa esitellään Valokuvataiteilijoiden liiton jäsentaiteilijoiden teoksia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!